Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2017,
19.10

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Nika Barič Nejc Barič

Torek, 21. 11. 2017, 19.10

2 leti, 8 mesecev

Brat in sestra, ki blestita

Nika in Nejc Barič: trboveljska zgodba o uspehu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Nika Barič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenske košarkarice so uvodni dve tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2019 odigrale z odliko. Na parketu jih vodi 25-letna Nika Barič. Nova kapetanka je ena najbolje plačanih slovenskih športnic. Igra za ruski Jekaterinburg, s katerim je lani osvojila evroligo. Po njenih stopinjah gre tudi pet let mlajši brat. Nejc Barič je košarkar Zlatoroga.

Nika Barič velja za eno najboljših organizatork igre na svetu. Z novim kvalifikacijskim ciklusom pa je postala tudi kapetanka slovenske reprezentance.

"To je zagotovo velika čast, predvsem pa velika odgovornost. Nisem stara 35 let, da bi rekla, da sem že dolgo kapetanka. To je zame prvič. Sem še mlada. Imam šele 25 let, pa sem že kapetanka. In mi je zato še večji izziv. Vem, kaj je moja naloga, kaj moram v ekipi narediti. Ko bo treba, bom vzela odgovornost nase."

Selektor slovenske ženske reprezentance Damir Grgič je na košarkarsko pot popeljal tudi Nejca Bariča. In zanj pravi, da bo kmalu postal član slovenske reprezentance. "Trudim se, da ne bi razmišljal o tem, da se osredotočim na klubsko sezono. Letos imam veliko vlogo. Z ekipo želimo čim višje, res pa je, da je situacija v Laškem iz leta v leto slabša. Na meni je, da trdno delam, da dajem svoj maksimum na tekmah in treningih. Kar bo prineslo, je pa zapisano v usodi."

Nejc Barič (levo) je eden najbolj nadarjenih organizatorjev ire na Slovenskem. | Foto: Vid Ponikvar Nejc Barič (levo) je eden najbolj nadarjenih organizatorjev ire na Slovenskem. Foto: Vid Ponikvar

Sestrski nasveti in knapovski značaj

Čeprav je Nika devet mesecev na leto v tujini, se pogosto slišita in pogovarjata o košarki. Nika da bratu tudi kak nasvet. Ko pa sta doma, se pogovarjajo o vseh drugih stvareh. Prihajata iz Trbovelj. Imata pravi knapovski značaj.

"Mislim, da moraš biti zelo odločen, pa trden in imeti karakter. Je pa zelo težko, ne samo iz Trbovelj uspeti, ampak že iz ene majhne Slovenije priti v Evropo, v Rusijo, V Ameriko. Jaz rečem za vsakega športnika, ki pride v tujino, vsaka čast mu. Ne le športnikom, tudi poslovnežem. Vse zelo spoštujem, ko jim uspe takšna kariera."

Ultimativna želja Nike Barič je ženska različica lige NBA. | Foto: Vid Ponikvar Ultimativna želja Nike Barič je ženska različica lige NBA. Foto: Vid Ponikvar

V Rusiji več denarja kot v ZDA, ampak ...

Nika v Rusiji živi svoje sanje, a Amerika ostaja njena želja. "Plače so v Rusiji res večje kot v Ameriki, ampak ni vse v denarju. Še vedno bi se rada preizkusila v WNBA-ju. Imela sem nekaj smole s klubom, ki sem ga izbrala, ki mi ni bil všeč. Nisem se našla v njem. So pa še vedno odprta vrata v NBA. Sem še mlada, se mi ne mudi. Ko bo prišel pravi čas, bom podpisala pogodbo s klubom, kjer bom zadovoljna."

Ne mudi se niti Nejcu, a tujina ga mika. "Jaz sem tak človek, ki nočem narediti prevelikega preskoka. Želim iti stopnico po stopnico. Želja je evroliga, da bi imel pomembno vlogo v neki evroligaški ekipi."

Ne spreglejte