Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
18.25

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

JaVale McGee Dallas Mavericks Nika Barič Helios Suns Lamont West Nikola Radičević Minsk Jakob Čebašek Luka Lampret LTH Castings Košarkarska tržnica Justus Hollatz Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Sreda, 30. 8. 2023, 18.25

8 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA, 21.–31. avgust

Dončić izgubil soigralca, selitev Nike Barič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
JaVale McGee Luka Dončić | JaVale McGee ne bo več član Dallas Mavericks. | Foto Guliverimage

JaVale McGee ne bo več član Dallas Mavericks.

Foto: Guliverimage

Kaj se dogaja na košarkarski tržnici?

Pri Dallas Mavericks so se odločili, da ne bodo več računali na centra JaVala McGeeja, ki je soigralec Luke Dončića postal 9. julija lani.

V pretekli sezoni je JaVale McGee zaigral na 42 tekmah, sedemkrat je začel v prvi peterki, njegovo povprečje pa je znašalo 4,4 točke in 2,5 skoka na tekmo, s čimer ni prepričal odgovornih pri Dallas Mavericks, da bi ga v svojih vrstah tudi zadržali.

Nika Barič na Poljsko

30-letna slovenska košarkarica Nika Barič bo kariero nadaljevala na Poljskem v dresu ekipe Polkowice. 

Baričeva je prve košarkarske korake naredila v rodnih Trbovljah, uspešno člansko kariero pa začela graditi v Celju. Iz Celja se je leta 2011 podala v Rusijo ter do leta 2015 naprej igrala za Spartak iz Moskve, nato pa štiri sezone za Jekaterinburg, s katerim je serijsko osvajala lovorike. Med drugim se je trikrat (2016, 2018 in 2019) veselila tudi evroligaškega naslova.

Nika Barič se seli na Poljsko. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nika Barič se seli na Poljsko. Foto: Grega Valančič/Sportida

V sezoni 2019/20 je igrala ravno za Dinamo Kursk, zatem pa je bila ena od glavnih nosilk igre turškega Elaziga. Potem je nosila še drese Dinamo Kursk, Cukurova Mersin in Nike Siktivkar, zdaj pa se bo iz Rusije preselila na Poljsko.

Kapetanka Slovenk je bila leta 2012 s strani Minnesote kot dvajseta izbrana na naboru lige WNBA. Za slovensko izbrano vrsto je debitirala 27. avgusta 2008, do danes pa je zbrala 48 uradnih nastopov, v zadnjem obdobju pa je javnost burila njena izključitev iz izbrane vrste tik pred začetkom letošnjega Eurobasketa.

Nika Barič
Sportal Nika Barič brez dlake na jeziku

Mlada Srbkinja okrepila Celjanke

Državne košarkarske prvakinje, ŽKK Cinkarna Celje, so podpisale dolgoročno pogodbo s kadetsko reprezentantko Srbije Andjelo Demirović, ki se na Štajersko seli iz banjaluškega Feniksa. V Celju bo nadaljevala tudi šolanje. 

Kar 192 cm visoka košarkarica, ki bo novembra dopolnila 15 let, je kljub svoji mladosti v sezoni 2022/2023 že igrala za člansko ekipo Feniksa v državnem prvenstvu BiH in v povprečju dosegala 14,9 točk in 12,8 skokov na tekmo.

Andjela Demirović bo šolanje nadaljevala v 9. razredu 3. osnovne šole Celje, še dodajajo v klubu. "Vesela sem, da sem se odločila za Celje. Vem, da gre za sredino, ki ponuja najboljše možne pogoje za moj razvoj. Dekleta so me res zelo sprejela. Mislim, da bom ekipi lahko pomagala, zato komaj čakam na prve tekme. Moje košarkarske sanje so povezane z igranjem evrolige," je ob prihodu v mesto ob Savinji povedala mlada košarkarica.

"Pri Andjeli gre za dolgoročni projekt, s katerim želimo pokriti igralno pozicijo, ki je v Sloveniji že tradicionalno najbolj deficitarna. Glede na njene fizične danosti kljub šele 14 letom, nima težav s trenažnim procesom v članski kategoriji. Tako kot vsaka mlada igralka potrebuje svoj čas, zato moramo biti pri njenem vključevanju v trenažni in igralski proces strpni in pametni," pa je o okrepitvi povedal trener Damir Grgić.

Rogaška pripeljala Američana

Košarkarski klub Rogaška se je pred začetkom nove sezone lige Nova KBM okrepil z ameriškim košarkarjem Jordanom Sessionom. Američan bo zapolnil vrzel na centrskem položaju.

Sedemindvajsetletni in 203 centimetre visoki košarkar se je po igranju za Univerzo Georgia State najprej preizkusil na Otoku, kjer je igral za angleški Cheshire Phoenix. Nato je bil na Danskem član FOT Naestveda, v Mehiki pa je zastopal barve ekipe Rayos de Hermosillo, preden je pred dvema letoma okrepil norveški Ammerud.

Preteklo tekmovalno obdobje je preživel v Gruziji pri Batumiju, kjer je v povprečju dosegal 16 točk in osem skokov na tekmo, so še zapisali na spletni strani kluba.

Rogaška je preteklo sezono končala v četrtfinalu končnice državnega prvenstva, potem ko so jih z 2:0 v zmagah ustavili kasnejši finalisti Helios Suns. Ekipo iz Rogaške Slatine je poleti prevzel Dragiša Drobnjak.

Lamont West okrepil domžalske košarkarje

Domžalske košarkarje je okrepil 26-letni in 203 centimetre visoki Američan Lamont West, ki igra na položaju krilnega centra in ga odlikujejo dobre fizične sposobnosti in met z razdalje, je v sporočilu za javnost zapisala v pretekli sezoni drugouvrščena ekipa elitne domače lige Nova KBM. Helios Suns so s košarkarjem sklenil enoletno pogodbo.

West se je v lanski sezoni preizkušal v razvojnem delu lige NBA, kjer se ni obdržal dolgo. Igralec že ima nekaj izkušenj tudi iz bližnje regije, saj je v sezoni 2021/22 nastopal za Spars iz Ilidže v BiH. V državnem prvenstvu in ligi Aba 2 je v povprečju dosegal okoli deset točk, pet skokov in 1,3 ukradene žoge na tekmo.

"Iskali smo raznovrstnega košarkarja, saj naša ekipa ne bo sestavljena iz 12 profesionalcev, zato bo vsak od naših fantov marsikdaj moral pokrivati več igralnih položajev. Lamont je na univerzi veljal za velikega talenta, ki pa mu kariera ni šla povsem po načrtih. V Domžalah ima lahko lepo priložnost za novo dokazovanje, nam pa pomaga do želenih rezultatov," je v zvezi s tem dejal trener Damjan Novaković.

"Zelo se veselim vrnitve v Evropo in nastopanja za ekipo Domžal, ki je v lanski sezoni navduševala z igrami in rezultati. Pripravljen sem na trdo delo in skupaj s soigralci dosegati čim več zmag v vseh tekmovanjih, kjer nastopamo," je dodal Američan.

Cedevita Olimpija z novo močjo

Cedevita Olimpija se je na položaju organizatorja igre okrepila z Nikolo Radičevićem, ki je zadnjo sezono preživel v španskem Bilbau. Srbskega košarkarja, ki se bo treningom zmajev pridružil v ponedeljek, so leta 2015 na naboru lige NBA Denver Nuggets izbrali kot 57. po vrsti, a v najmočnejši košarkarski ligi na svetu ni nikoli zaigral.

Nikola Radičević je novi član Cedevite Olimpije. | Foto: Guliverimage Nikola Radičević je novi član Cedevite Olimpije. Foto: Guliverimage

V tekmovalni sezoni 2022/23 je z Bilbaom zaigral na desetih tekmah lige prvakov in v povprečju vknjižil 5,2 točke 3,2 asistence in 0,9 skoka na obračun. Na 28 tekmah Lige ACB je dosegal 6,2 točke, 3,1 asistence in 1,5 skoka na tekmo.

"Po posoji Justusa Hollatza v Efes smo morali hitro reagirati in uspelo nam je pripeljati podoben tip igralca, ki lahko igra na več igralnih položajih, njegov primarni pa je organizator igre. Nikola Radičević je veliko let igral v močnem španskem državnem prvenstvu, obenem pa je nastopal tudi v regionalni ligi, Evroligi in Evropskem pokalu, zato mu izkušenj ne manjka. Radičević zna povezati ekipo in menimo, da to lahko naredi tudi pri nas. Zagotovo gre za igralca, ki želi tekmovati, ima željo po zmagovanju, in veseli smo, da se nam je pridružil," je o novem članu v izjavi za klubsko stran dejal športni direktor Vlado Ilievski.

"Gre za igralca z izkušnjami z igranjem v regionalni ligi in v vseh močnih evropskih tekmovanjih, obenem pa je igralec, ki lahko pokrije več različnih igralnih položajev. S svojimi izkušnjami in sposobnostmi lahko na parketu pomaga vsaki ekipi. Verjamem, da bo enako veljalo tudi v našem primeru," je prepričan trener Simone Pianigiani.

Slovenski reprezentant tik pred začetkom SP našel nov klub

Tik pred začetkom prvenstva je klubski status pred novo sezono rešil Jakob Čebašek. Krilni igralec slovenske reprezentance bo nosil dres beloruskega Minska, ki igra v ligi VTB. Zadnjo sezono je bil 32-letni Čebašek član romunske Constante, kjer je v povprečju dosegel 11,2 točke in 4,5 skoka na tekmo, na parketu pa prebil 29 minut.

Jakob Čebašek se seli v Belorusijo. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Jakob Čebašek se seli v Belorusijo. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Hollatz v Turčijo

V prihajajoči tekmovalni sezoni 2023/24 se bo nemški reprezentant Justus Hollatz, ki je pred začetkom poletja postal član Cedevite Olimpije, kot posojeni košarkar ljubljanskega kluba kalil pri turškem Anadolu Efesu.

Justus Hollatz | Foto: AP / Guliverimage Justus Hollatz Foto: AP / Guliverimage

Nemški reprezentant Justus Hollatz, sicer rojen v Hamburgu, je v sezoni 2022/23 nosil dres Breogána, zaigral pa je na 34 tekmah Lige ACB in v povprečju dosegal 7,9 točke, 3,3 asistence in 2,1 skoka na tekmo. Hollatz ima tudi izkušnje z igranjem v Evropskem pokalu, kjer je nosil dres nemške ekipe Hamburg Towers.

Na prihajajočem svetovnem prvenstvu bo nastopal v dresu nemške reprezentance, za katero se je v članski konkurenci že predstavil v kvalifikacijah za EuroBasket 2022, na EuroBasketu 2022 in v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023.

Nova mlada okrepitev: Lampret po novem za LTH Castings

Slovenski košarkarski prvoligaš LTH Castings je v svoje vrste dodal še enega mladega domačega talenta. V Škofji Loki se bo pod vodstvom trenerja Luke Bassina kalil 19-letni Luka Lampret, so sporočili iz škofjeloškega kluba.

Luka Lampret | Foto: FIBA Luka Lampret Foto: FIBA

Luka Lampret po Elvisu Keriću in Luki Filipiču predstavlja tretjo svežo moč v dresu Castingsa za prihajajočo sezono 2023/24, v kateri bo škofjeloški klub še drugo leto zapored nastopal v Ligi Nova KBM.

"Ob prestopu se zahvaljujem klubu za zaupanje in priložnost, ki mi veliko pomenita. Prav tako pa že nestrpno pričakujem sezono, v kateri vem, da bomo z ekipo na vsaki tekmi dali vse od sebe in si z borbo in trudom priborili obstanek med slovensko košarkarsko elito," je ob podpisu pogodbe z novim delodajalcem povedal Lampret.

Lampret, ki je v preteklih sezonah nosil dres kluba Janče, bo za LTH Castings nastopal tako v članski kot tudi v mladinski kategoriji. Letos je z mladinsko ekipo Janč osvojil državno prvenstvo, s člani pa se v 2. SKL prebil vse do polfinala. V povprečju je na tekmo na parketu prebil 25 minut, v tem času pa dosegal po 8,6 točke, pet skokov in 1,3 podaje.

Preberite še:

Luka Dončić reprezentanca
Sportal Dončić izvedel novo čarovnijo in dodal: Kje je denar?
prijateljska tekma Slovenija Grčija Luka Dončić
Sportal Dosežki, ki Dončića ne zanimajo
Ne spreglejte