Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2021,
4.34

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Miami Heat Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA

Torek, 19. 1. 2021, 4.34

3 leta, 3 mesece

LIGA NBA, 18. JANUAR

Dončića stisnili v kot, trener izključen, Dragiću se je smejalo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85
Luka Dončić | Luka Dončić je doživel tretji zaporedni poraz. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je doživel tretji zaporedni poraz.

Foto: Guliverimage

Na praznični dan, posvečen enemu največjih borcev za pravice v ZDA in verjetno po svetu, Martinu Luthru Kingu mlajšemu, je Luka Dončić s soigralci Dallas Mavericks - tri četrtine so igrali brez izključenega trenerja Ricka Carlisla - doživel visok in tretji zaporedni poraz (93:116). Slovenskega košarkarja so igralci Toronto Raptors z agresivnostjo dobro zaustavili, kljub vsemu pa ni bil pretirano oddaljen od trojnega dvojčka (15 točk, 9 asistenc, 7 skokov). Miami je po katastrofalnem začetku z razpoloženim Goranom Dragićem (22 točk) na čelu s 113:107 preskočil Detroit Pistons.

Ob pogledu na statistiko bi lahko rekli, da se je Luka Dončić namenoma držal nekoliko nazaj, saj je iz igre na koš vrgel le enajst žog. Po porazu proti Chicago Bulls je namreč poudaril, da je igral sebično in 30-krat metal iz igre. A razlog za to, da je nekoliko manjkrat pogledal proti obroču tekmeca, drug. Košarkarji Toronto Raptors so se ga namreč lotili izjemno agresivno in ga dobesedno stisnili v kot. Nenehno je imel nase prilepljenega košarkarja, ki je ob praktično vsakem njegovem preigravanju dobil dodatno pomoč.

Vrhunci tekme Toronto Raptors : Dallas Mavericks

To je po koncu dvoboja izpostavil tudi zlati slovenski reprezentant: "Ko sem šel v prodor, sem vedno videl štiri proste košarkarje, zato sem vrgel le enajstkrat. Nenehno so me podvajali."

Da bo za Dallas čudna noč, je bilo mogoče slutiti že ob koncu prve četrtine, ko je bil zaradi dveh tehničnih napak izključen trener Rick Carlisle. Prvi mož stroke je protestiral zaradi sodniškega kriterija, saj je menil, da so njegovim košarkarjem sodili krivično. 

Izključitev Ricka Carlisla

A videti je bilo, da Teksašani niso zagrizli v nalogo, kot bi morali, če bi želeli preskočiti Toronto. Igrali so bledo, slovenski virtuoz pa ni bil na takšnih obratih, kot smo vajeni.

Pozdravil je vrnitev Jalena Brunsona in Tima Hardawaya Jr. - Dallas od drugega sicer ni imel nobene pomoči, saj je zgrešil vseh dvanajst metov iz igre -, medtem ko so prvokategorniki Josh Richardson, Dorian Finney-SmithMaxi Kleber in Dwight Powell še vedno na stranskem tiru.

Ko je Dončić v drugi četrtini stopil na parket ob zaostanku desetih točk (31:41) in s soigralci zrežiral delni izid 13:0, je bilo videti, da je Dallas vendarle na pravih tirih. Podatek, da sta bili ekipi ob polčasu poravnani pri 47, je vlival dodaten razlog za optimizem.

Trojka Brunsona za 56:55 je bilo zadnje vodstvo košarkarjev Dallasa na tekmi, labodji spev pa nekaj trenutkov pozneje pri 59:59. Takrat so gostitelji stopili na plin in si priigrali 14 točk naskoka (75:61). Prednost Toronta je do konca tekme naraščala in se zaustavila pri +23 (116:93). 

Košarkarji Toronto Raptors so se agresivno lotili Dončića. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Košarkarji Toronto Raptors so se agresivno lotili Dončića. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kanadsko moštvo, ki mora zaradi ukrepov proti covid-19 domače tekme igrati v Tampi na Floridi, je doseglo tretjo zaporedno zmago. Na drugi strani je Dallas pri treh zaporednih porazih, ob trem je padel s seznama ekip, ki bi se v tem trenutku v zahodni konferenci uvrstile v končnico. "Ne maram izgubljati. Slabo je. Pred tem smo zmagali štirikrat zapored in se v garderobi vsi počutili dobro. Spet moramo najti pot do zmag," je po porazu povedal Luka in na vprašanje, kako se bo naslednjič lotil tovrstne obrambe tekmeca, odgovoril: "Prek videov in analiz se veliko naučiš, ampak mislim, da sem se dobro znašel. Ko sem šel v prodor, sem našel koga. Tokrat pač meti soigralcev niso šli v koš. Temu se moramo posvečati."

Najboljši strelec Dallasa je bil s 23 točkami Kristaps Porzingis, ki se je pred kratkim vrnil po rehabilitaciji operiranega kolena. Latvijec verjame, da bo pokazal še boljše predstave: "Mislim, da lahko vsako tekmo vidite, da se počutim vse bolje na parketu."

Dragića prestavitev tekme ni vrgla iz tira: bil je ključni mož ob zmagi Miamija

Goran Dragić bi moral z Miamijem igrati že v ponedeljek ob 21. uri, a so iz tabora Vročice sporočili, da je tekma zaradi protokolov, povezanih s koronavirusom, prestavljena za pet ur.

Tudi proti Detroit Pistons je Vročica nastopila brez prvega zvezdnika Jimmyja Butlerja, Averyja BradleyjaMeyersa Leonarda in Tylerja Herra. Povrhu vsega so košarkarji s Floride proti istemu tekmecu, ki je najslabši v vzhodni konferenci, že izgubili v noči na nedeljo po katastrofalnem drugem polčasu. Napovedi niso bile najboljše.

Goran Dragić je z 22 točkami pomagal ekipi Miamija, da je dosegla četrto zmago v sezoni. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Goran Dragić je z 22 točkami pomagal ekipi Miamija, da je dosegla četrto zmago v sezoni. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V nasprotju s prejšnjim dvobojem je Dragić s soigralci katastrofalno začel, saj so gostje v prvi četrtini vodili že s kar 28:9, a to igralcev Miamija ni vrglo iz tira. V nadaljevanju prvega polčasa so namreč spet našli priključek, z delnim izidom 24:10 pa imeli v začetku zadnje četrtine varnih dvanajst točk naskoka.

Miami je dosegel šele četrto zmago - zbral je že sedem porazov -, velik delež k uspehu pa je prispeval kapetan zlate slovenske reprezentance z evropskega prvenstva 2017 Goran Dragić. Z 22 točkami je bil drugi strelec Miamija, medtem ko jih je center Bam Adebayo v malho dodal 28.  

Vrhunci tekme Miami Heat : Detroit Pistons

Oči košarkarske javnosti so bile ponoči uprte v Milwaukee, kjer so Bucks gostili okrepljeni Brooklyn Nets. James Harden, ki je pred kratkim prišel iz Houston Rockets, je s Kevinom Durantom spravil na kolena Giannisa Antetokounmpa (125:123). Skupaj sta dosegla 64 točk za Brooklyn, grški velikan pa je tekmo končal pri 34 točkah.

Liga NBA, 18. januarja:

Toronto Raptors : Dallas Mavericks 116:93
Lowry 23, 9 sk., 7 as., Boucher 21; Porzingis 23, Burke 17, Luka Dončić 15 (met za 3 točke 0/3, za 2 4/8, prosti meti 7/8), 7 sk., 9 as., 3 izg. žoge v 35 min.

Miami Heat : Detroit Pistons 113:107
Adebayo 28, 11 sk., Goran Dragić 22 (za 3 1/5, za dve 8/10, prosti meti 3/4), 3 sk., 3 as., bl., 3 izg. žoge v 33 min.

New York Knicks : Orlando Magic 91:84
Barrett 22 (10 skokov), Randle 21 (17 skokov); Vučević 24 (14 skokov), Ross 19, Gordon 18 (17 skokov, 9 podaj).

Atlanta Hawks : Minnesota Timberwolves 108:97 
Hunter 25, Capela 23 (15 skokov); Russell 31 (7 podaj), Beasley 15. 

Portland Trail Blazers : San Antonio Spurs 104:125
Lillard 35, Hood 21; Aldridge 22, Mills in Gay 21. 

Memphis Grizzlies : Phoenix Suns 108:1104
Morant 10 as. in Clarke 17; Ayton 18, 16 sk.

Brooklyn Nets : Milwaukee Bucks 125:123
Harden 34, 12 as., Durant 30; Antetokounmpo 34, 12 sk., 7 as., Middleton 25 

Chicago Bulls : Houston Rockets 125:120
LaVine 33, 7 as., Markkanen 18; Oladipo 32, 9 as. Wood 30

Los Angeles Lakers : Golden State Warriors 113:115
Schroder 25, James 19; Curry 26, Oubre Jr. 23

Lestvica:

Ne spreglejte