Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
14. 9. 2014,
10.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srbija ZDA Mike Krzyzewski

Nedelja, 14. 9. 2014, 10.03

7 let, 12 mesecev

Našli so prednost, ki jo bo imela v bitki za zlato Srbija proti ZDA

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Delnice pred današnji velikim finalom svetovnega prvenstva v košarki jasno občutno višje kotirajo Američanom, a se Srbi ne nameravajo kar tako predati.

Kakovost, ki jo imajo ameriški košarkarji, so na prvenstvu v Španiji občutili prav vsi. Med njimi je bila tudi izbrana vrsta Slovenije, ki je morala igralcem iz lige NBA priznati premoč v četrtfinalu.

Čeprav so vsi pričakovali veliki finale med njimi in Španci, pa so zadnji naleteli na mino, ki je slišala na ime Francija. V polfinalu so nato galski petelini pokleknili pred Srbijo, ki jo danes čaka težka misija z ZDA.

Američani imajo prav na vseh igralnih mestih vrhunske košarkarje, Srbi pa bodo zagotovo poskusili s kakšno zvijačo, ki jo bo selektor Aleksandar Đorđević pripravil izjemnemu Milošu Teodosiću in soigralcem.

Američani so iskali, kje bi imeli Srbi lahko prednost, in jo našli v navijačih. Verjetno bo večji del dvorane v Madridu na strani orlov, zato lahko na tribunah pričakujemo pravi spektakel. "Igramo za nekaj več kot le za naš ponos. Igramo za celotno državo. Imeti na sebi reprezentančni dres, pomeni največ. Nekako podobno je, kot bi igral za vojake, marince … Za tiste fante, ki se bojujejo za nas vsak dan," je o pomenu reprezentančnega dresa nazorno povedal ameriški košarkar Kenneth Faried.

Američani pravega počitka niso imeli, saj so potovali iz Barcelone v Madrid, kar ni bilo najbolj po godu selektorju Mikeu Krzyzewskemu: "To ne bo odločilo tekme, ampak to, da bomo igrali dobro obrambo, da zaustavimo dober srbski napad."

Po razpadu Jugoslavije Srbija in ZDA nista odigrali tekme na članski ravni, bo pa zato nekakšna ponovitev finala iz leta 2007, ko so srbski košarkarji do 19 let v boju za zlato premagali ZDA s 74:69. Takrat sta pri Srbih igrala tudi članska reprezentanta Miroslav Raduljica in Stefan Marković, pri poražencih pa je bil Stephen Curry, ki je ena od najmočnejših gonilnih sil trenutne ameriške izbrane vrste. "Nerad se spominjam tistega finala. Upam, da bomo mi tokrat na drugi strani in se veselili zlata," je dejal Curry.

Ne spreglejte