Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
9.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

Fiba FibaEurope

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 9.49

6 let, 7 mesecev

Na Hrvaškem zaradi sankcij Fibe zmešnjava: bo zveza suspendirala dva kluba?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Pri naših južnih sosedih Hrvatih so v vojni med Fibo Europe in organizacijo ECA (ta trži evroligo in Eurocup) razdeljeni. Tamkajšnja košarkarska zveza in Cibona sta na strani Fibe, Cedevita in Zadar pa na strani lige ABA, ki podpira evroligo in Eurocup.

Vojna med Fibo in evroligo je v polnem teku. Ker klubi v celoti ne podpirajo Fibine lige prvakov, ki bo od prihodnje sezone novo tekmovanje, je Mednarodna košarkarska organizacija z EuroBasketa 2017 suspendirala 14 zvez, katerih klubi podpirajo tekmovanji evroliga in Eurocup, ki sta pod okriljem organizacije ECA. Fibi gre v nos zlasti to, da podpirajo Eurocup, medtem ko bodo 16 klubom, ki bodo nastopili v evroligi, pogledali čez prste.

 

Fiba prav tako grozi, da reprezentance ne bodo smele nastopiti v kvalifikacijah za olimpijske igre in posledično tudi ne na največjem poletnem košarkarskem dogodku v Riu. Odgovore vseh suspendiranih zvez pričakuje do 20. aprila.

 

Fiba je z EuroBasketa 2017 suspendirala naslednje države:

Slovenijo, Srbijo, Hrvaško, BiH, Črno goro, Makedonijo, Rusijo, Litvo, Izrael, Italijo, Španijo, Poljsko, Grčijo in Turčijo.

 

Na Hrvaškem razdeljeni: predsednik košarkarske zveze se je uklonil Fibi

Pri naših južnih sosedih Hrvatih pa so razdeljeni. Zadar in Cedevita podpirata ligo ABA, ki je sklenila dogovor z ECO, medtem ko je Cibona že dobila mesto v Fibini ligi prvakov. Rešitev nastalega položaja je za vecernji.hr opisal predsednik tamkajšnje košarkarske zveze Ivan Šuker: "Če kluba ne bosta umaknila podpore evroligi, ju bomo morali suspendirati, ker ščitimo interes hrvaške košarke. Meni sta reprezentanca in državno prvenstvo sveta. Če nekdo misli, da je njegova prihodnost v ligi ABA, naj v njej igra. Mi se bomo držali tistega, kar nam pravijo v Fibi."

 

Predsednik hrvaške košarkarske zveze Ivan Šuker v pogovoru z Zoranom Jankovićem. | Foto: Predsednik hrvaške košarkarske zveze Ivan Šuker v pogovoru z Zoranom Jankovićem.

 

Medtem pa predsednik Cedevite Mladen Veber vztraja pri podpori ligi ABA in posledično evroligi in Eurocupu: "Stojimo za odločitvijo, da bomo igrali v Eurocupu. Če nas bo zveza izločila iz državnega prvenstva, naj to naredi. Morda je to nekomu v interesu. Tudi za to obstaja pravna osnova. Tožili se bomo, ker ne vem na podlagi česa nas lahko izločijo iz državnega prvenstva, ker nismo prekršili niti enega pravila, vse pristojbine pa plačujemo redno."

 

Eden od ciljev Fibe je uničenje regionalne lige ABA. Lani so dosegli, da je slovensko vodstvo zapustilo regionalno tekmovanje, zdaj pa očitno hočejo stopiti še korak dlje. Direktor lige ABA Krešo Novosel poudarja: "Žalostno je, da mora Fiba s sankcijami prisiliti klube, da igrajo v njenem tekmovanju. Če bo teh 11 klubov iz regionalne lige umaknilo podporo evroligi, potem je obstoj lige ABA pod vprašajem. Mislim, da bodo imela sodišča veliko dela. Lahko bi nastala velika škoda in nekdo mora biti pripravljen to plačati."

Ne spreglejte