SiolNET. Sportal Košarka
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Misterij pokojnega sudanskega velikana: ne le najvišji, temveč tudi najstarejši?

2,18

termometer

Manute Bol je v višino meril 231 centimetrov. Kaj pa starost? Ameriški trener Kevin Mackey priznava, da je sudanskemu velikanu kar sam določil datum rojstva. Je res v ligi NBA igral kot 50-letnik?

Manute Bol Foto: Getty Images

Kevin Mackey je danes 71-letni košarkarski skavt, pred leti pa je bil trener, ki je pečat pustil predvsem v univerzitetni ekipi Cleveland State. Znan je tudi po tem, da je na drugih celinah iskal košarkarje, primerne za igranje košarke v ZDA. Njegovo najbolj znano "odkritje" je bil Manute Bol, sudanski velikan, ki je v višino meril kar 231 centimetrov. Če bi iskali podatke o njem, bi bil povsod 16. 10. 1962 naveden kot datum njegovega rojstva. A Mackey je po 30 letih priznal, da si je ta datum preprosto izmislil.

"Nihče ni vedel, koliko je star. Dejstvo je, da so ti pri 19 letih košarkarska vrata veliko bolj na široko odprta," je v pogovoru za Zagsblog dejal Mackey, ki je prepričan, da je bil Bol občutno starejši. Ocenjuje celo, da je v ligi NBA nato igral pri 40 ali celo 50 letih.

Mimogrede, najstarejši košarkar, ki je zaigral v ligi NBA, je bil Nat Hickey, ki je po drugi svetovni vojni igral kot 45-letni branilec, leto mlajši je bil Kevin Willis, znameniti Robert Parish pa je bil kot član Bostona star 43 let. Danes v ligi NBA igrajo trije košarkarji, starejši od 40 let. To so Vince Carter, Maniel Ginobili in Jason Terry.

Ker je v višino meril kar 231 centimetrov, ne čudi, da je imel Bol licenco za blokade. Vseeno je edini košarkar v zgodovini lige NBA, ki je zbral več "banan" kot točk. Pred kratkim je bil tudi osrednji junak Sportalove rubrike Skok v športno preteklost, ki jo tokrat ponujamo v ponovno branje …

Na prihodnjem naboru severnoameriške poklicne košarkarske lige NBA bodo slovenske oči uprte predvsem v Ljubljančana na začasnem delu v Madridu Luko Dončića, ki naj bi se po zdajšnjih ocenah poznavalcev zavihtel na vrh ali tik pod njega. Med naborniki  bo tudi njegov 218 centimetrov visoki vrstnik iz Kansas Cityja Bol Bol, ki v imenu in priimku skriva zanimivo zgodbo.

Ne, ne gre za povezavo s priljubljenim turističnim krajem na dalmatinskem otoku Brač, je pa zato košarkarjev oče sloviti in že dobrih sedem let pokojni Manute Bol, ki je veljal za najvišjega košarkarja v ligi NBA.

Manute, ki je v 80. in 90. letih preteklega stoletja igral za Washington, Golden State, Philadelphio in Miami, je v višino meril kar 231 centimetrov. Njegovo višino je nato v ligi NBA izenačil Romun Gheorghe Muresan, ki je kot svojevrstna atrakcija z Orthezom gostoval tudi pri Olimpiji v ljubljanskem Tivoliju, v ZDA pa je bil član Washingtona in NJ Nets.

Previsok za nogomet Z roko je Bol dosegel višino 318 centimetrov. Z roko je Bol dosegel višino 318 centimetrov. Foto: Getty Images

V nasprotju z omenjenim v ZDA vzgojenim sinom Bola, enega od kar desetih otrok iz dveh zakonov, je Manute kot predstavnik plemena Dinka odraščal v Turaleiu v Sudanu. Da si lahko obeta ekstremno višino, je bilo mogoče predvidevati že po najbližjih sorodnikih. Tako mama kot oče sta namreč prerasla mejo dveh metrov, pradedek pa naj bi bil visok kar 236 centimetrov.

Prav višina je bila tudi ena od največjih ovir pri napredovanju v nogometu kot njegovi prvi športni ljubezni. Telo mu je narekovalo predvsem vključitev v košarko. Ne le zaradi 231 centimetrov višine, temveč tudi zaradi dolgih nog in raztega rok 260 centimetrov.

Zgodba o ubitem levu

Še preden ga je košarka ponesla v Združene države Amerike, kjer je še v obdobju nekoliko manj donosnih pogodb v ligi NBA zaslužil slabih šest milijonov ameriških dolarjev, je Manute v Sudanu živel družinsko-pastirsko življenje. "Med kravami res nisem vedel, kaj je košarka," je s svojimi afriškimi zgodbami pozneje navduševal Američane. Njihovo pozornost je pritegnila predvsem zgodba o tem, kako se je nekega dne lotil leva.

Kot je pojasnjeval v knjigi in televizijskih oddajah, je z družino v okolici svoje vasi veliko pešačil, zaradi zveri pa je imel ob sebi vedno sulico. Ko je eden od številnih bratrancev umrl zaradi bližnjega srečanja z levom, je Manute pograbil sulico, se odpravil na pohod, našel spečega leva in ga hladnokrvno ubil.

V ligi NBA je igral za Washington, Golden State, Philadelphio in Miami. V ligi NBA je igral za Washington, Golden State, Philadelphio in Miami. Foto: Getty Images

Selitev v ZDA

S košarko se je pobliže spoznal šele kot najstnik. Kot vojak je postal košarkar in zaigral tudi za reprezentanco. Tako je padel v oko ameriškim oglednikom, ki so že tedaj okrepitve iskali na drugih celinah. Kljub jezikovnim težavam se je pri 21 letih odpravil v ZDA, kjer so bili navdušeni nad njegovo višino, a zaskrbljeni nad skromno telesno maso in šibko močjo. Tudi v najboljših letih je Bol tehtal le dobrih 90 kilogramov, a se je leta 1985 iz študentske košarke vendarle preselil v ligo NBA.

Na naboru leta 1985 ga je izbral Washington, pri katerem je igral večji del svoje kariere. Zaradi omejenih gibalnih sposobnosti se nanj trenerji niso mogli zanašati pri hitrejši igri ali v fizičnih dvobojih, večji del kariere je zato stavil predvsem na višino in dolge roke, s katerimi je rad blokiral tekmečeve mete.

Posebnosti: najvišji in najnižji
  • Ko je igral za Washington, je bil njegov soigralec tudi Muggsy Bogues. Nekdanji ameriški reprezentant je v zgodovino lige NBA še danes zapisan kot najmanjši košarkar. Visok je bil za košarkarje zelo skromnih 160 centimetrov.
  • Kar dvakrat v svoji karieri je Bol na eni tekmi nasprotnikom namenil kar 15 blokad. Njegov strelski rekord je 18 točk, skakalni pa 19 skokov.
  • 3. 3. 1993 je v dresu Philadelphie Phoenixu natresel 18 točk. Pri tem je zanimivo, da je prav vse dosegel z meti za tri točke. V celotni karieri je sicer dosegel 43 trojk (205 poskusov).

Kljub 231 centimetrom ni nikoli presegel sto kilogramov. Kljub 231 centimetrom ni nikoli presegel sto kilogramov. Foto: Getty Images

1.599 točk, 2.086 blokad

V desetletni karieri v ligi NBA je sudanski center zaigral na 624 tekmah in zamenjal štiri klube. Z izjemo sezone novinca pri Washingtonu mu je večinoma pripadla vloga rezervnega centra, ki je v igro s klopi vstopal s posebnimi nalogami. Strelsko ni nikoli izstopal (povprečje 2,6 točke na tekmo), prav tako ne pri skokih oziroma v njegovem primeru predvsem ujetih odbitih žogah (4,2 skoka na tekmo).

So bile pa zato njegova specialiteta blokade. V prav vseh sezonah je imel namreč povprečje blokad višje od povprečja doseženih točk, s čimer je edini košarkar v zgodovini lige s tovrstno statistično posebnostjo. Skupno je tekmecem namenil kar 2.086 "banan" (točk le 1.599). V tem elementu obrambne košarkarske igre je bil najboljši v sezoni 1985/86, ko je v povprečju zbral kar pet blokad na tekmo.

Manute Bol (16. 10. 1962 (?)-19. 6. 2010) Manute Bol (16. 10. 1962 (?)-19. 6. 2010) Foto: Getty Images Svojih korenin ni pozabil

Ligi NBA je v slovo pomahal leta 1995. Kariero je nato podaljšal v ligi CBA (Florida), enajst tekem je v sezoni 1996/97 odigral v italijanski ligi kot član Forlija, preizkusil pa se je tudi v Katarju.

Kariero je končal zaradi revmatoidnega artritisa in se posvetil vlogi aktivista pri pomoči Sudanu. Kot je večkrat pojasnil, ni nikoli pozabil, od kod izvira, zato je nemalo ameriških zelencev poslal v domovino. Tja se je pogosto odpravil tudi sam, zaradi vojne in zavezanosti krščanstvu pa se je občasno znašel v neugodnem položaju. Lokalne oblasti mu med drugim dobrega pol leta niso dovolile zapustiti države.

Zaradi težav z ledvicami je v 48. letu starosti umrl 19. junija 2010.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin