Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ABA Fiba

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 20.39

8 let

"Mislim, da se burja, ki jo je Fiba sprožila po Evropi, umika"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvo regionalne košarkarske lige ABA verjame, da se z njihovo ligo ne bo nič spremenilo in da bo še naprej vstopna točka klubov iz nekdanje Jugoslavije za elitno evroligo in EuroCup.

Prejšnji teden sta Fiba in njena evropska podružnica Fiba Europe napovedali vojno regionalni ligi ABA. Nacionalnim zvezam, katerih klubi nastopajo v tem tekmovanju, so dali vedeti, da bodo reprezentance izključene iz večjih mednarodnih tekmovanj, če bodo njihovi klubi v prihodnji sezoni nastopili v ligi ABA, ki je Fiba ne priznava.

Vodstvo jadranskega tekmovanja vodi svojo igro naprej, saj verjame, da bodo klubi z območja nekdanje Jugoslavije še naprej del njihove družine.

"Kar zadeva nas, je vse tako kot običajno. V sredo bomo imeli v Barceloni sestanek z evroligo. Vse teče, kot mora. Fiba je po Evropi sprožila burjo. Mislim, da se zdaj ta umika. Ne vem, zakaj je to pomembno. Zame je ta zgodba končana. Fibe nismo nikdar prosili za priznanje. Naša liga je delovala normalno s Fibo ali brez nje. Devet let je bilo tako. Pomemben je odnos z evroligo, da smo na isti valovni dolžini in imamo iste interese. Ne predstavljam si, da bi bilo kaj drugače," je uvodoma o stanju lige ABA v evropskem merilu dejal predsednik lige ABA Radovan Lorbek.

Liga ABA ima zagotovljena mesta v evroligi in EuroCupu

Kot pravi, imajo tudi za prihodnja leta zagotovljena mesta v evroligi in EuroCupu – za prihodnjo sezono dve mesti za evroligo in štiri za EuroCup. "Krvavo smo se borili, da smo si izborili ta mesta. Dogovor imamo za sezono 2015/16 in naprej," Lorbek opozarja na trdno sodelovanje z najmočnejšima evropskima klubskima tekmovanjema.

Zaveda se, da so klubi tisti, ki se bodo odločali, če se bo res pojavila nova regionalna liga, ki jo želijo ustanoviti nacionalne zveze pod nadzorom Fibe: "Vsak klub ima pravico izbire, tako kot si lahko vsak človek izbere zdravnika. Tu gre za demokracijo. Tudi ko smo ustanavljali regionalno ligo, sem rekel, da se bo Olimpija sama odločila, kje bo igrala. Za klube je najbolj pomembno, da zberejo sredstva za delovanje. Krvavo ga potrebujejo, da sploh obstajajo. Klubi nam izražajo podporo."

Za ligo ABA je značilno, da je na primer cenejša kot igranje v slovenskem državnem prvenstvu, saj imajo klubi pokrite tako stroške sodnikov kakor tudi nastanitve. V preteklosti so imeli prav tako del potnih stroškov, kar je zdaj postal večji zalogaj za ligo, ki nima več glavnega pokrovitelja. "Imamo nekaj pogovorov na to temo, vendar nam ta zgodba s Fibo ne koristi. Škoda je narejena. Borimo se, da bi imeli čim boljše pogoje. Tudi sodniški del je kakovosten. Sodniki so del evropskega in svetovnega vrha," je še povedal Lorbek.

Ne spreglejte