Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
14. 12. 2012,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miha Zupan

Petek, 14. 12. 2012, 17.06

8 let

Miha Zupan: Zaradi gluhote sem bil sprva skeptičen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odhod v Turčijo je bil za slovenskega košarkarja Miho Zupana prava izbira. Pri Türk Telekomu je med nosilci igre in njegove dobre igre si je zagotovo zabeležil slovenski selektor Božidar Maljković.

Pisalo se je leto 2009, ko je Miha prvič zapustil Slovenijo in po Slovanu in Olimpiji našel delodajalca v tujini. Odšel je v Grčijo k Trikali. Sprva je bil nekoliko skeptičen: "Predvsem zaradi moje gluhote. Vendar sem se motil. Zadnja štiri leta, odkar sem v tujini, sem bil oziroma sem obkrožen s super ljudmi in živim v prijetnem okolju, kar vedno vpliva na vnovično odločitev, da nadaljujem in igram v tujini. Tudi moja družina ima ključno vlogo pri tem – dobro se počutijo v tujini in me brezpogojno podpirajo pri vsaki odločitvi."

Po enoletni avanturi se je nato zanj zagrel Spartak iz Rusije. V drugi sezoni je pod taktirko Jureta Zdovca nekoliko manj igral: "Imel sem drugačno vlogo kakor v prvi sezoni, ko sem bil eden pomembnejših igralcev. Dragocene minute, ki mi jih je Zdovc namenil, sem izkoristil, dal vse od sebe in odigral. Priznam, da nisem bil zadovoljen, ker sem namreč upal, da bom tokrat več igral."

Zato pa je povsem drugačna zgodba v Turčiji pri Türk Telekomu. Zupan je z 11,4 točke, 6,2 skoka in 1,7 podaje na tekmo med nosilci igre, njegova ekipa pa je s tremi zmagami in šestimi porazi na enajstem mestu turškega prvenstva. "Hitro sem se navadil na turški način življenja. Tudi klima mi zelo ustreza. Ljudje so neverjetno prijazni in ustrežljivi. Klub je v primerjavi z mojimi prejšnjimi klubi odlično organiziran. Osebno je meni sicer ruska liga precej močnejša kot turška, a kljub temu se tukaj srečujemo z močnimi ekipami. Trije klubi namreč igrajo v evroligi in dva pa v Eurocupu. Ostale ekipe, med drugimi tudi moja, smo enakovredne, tako da je moj vtis, da je turška liga dokaj kvalitetna. Bo zanimiv razplet, kdo se bo od nas, ki smo uvrščenih na sredini lestvice, uvrstil v končnico. V Türk Telekom sem prišel z velikim upanjem, da bom imel veliko priložnosti za igro, kar pa se na moje veselje uresničuje. Trener mi zaupa in v zahvalo mu vračam z dobro igro. Zame je zelo pomembno, da sem motiviran, igram in uživam v igri. Iskreno mi je le žal, da z ekipo ne dosegamo več zmag," se je o novemu delodajalcu razgovoril krilni center.

Tako kot vsak slovenski košarkar si tudi Miha želi nastopiti na naslednjem evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Slovenija. Zaveda pa se, da je na njegovem igralnem mestu konkurenca velika. "Trenutno sem osredotočen na svojo igro in želim ostati zdrav do konca sezone. Kot vedno se bom tudi tokrat z velikim veseljem odzval njegovemu morebitnemu povabilu. Kaj več ne znam povedat, sem pa zelo vesel, da bo evropsko prvenstvo pri nas v Sloveniji," o evropskem prvenstvu pravi Miha, ki je bil v letošnji osiromašeni reprezentančni akciji del čete Božidarja Maljkovića, o katerem pa ima naslednje mnenje: "V karieri je dosegel veliko lepih uspehov. Upam, da bo tudi v slovenski reprezentanci ustvaril odlično ozračje v ekipi. Posebnega mnenja o njemu pa nimam."

Ne spreglejte