Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
21. 4. 2015,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Michael Jordan Scottie Pippen Toni Kukoč Phil Jackson

Torek, 21. 4. 2015, 13.47

8 let

Mejnik neverjetnega Michaela Jordana in Chicaga, ki je še danes nedotakljiv (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na današnji dan pred 19 leti so košarkarji Chicago Bulls na čelu z velikim Michaelom Jordanom spisali izjemno zgodbo. Veselili so se namreč najboljšega razmerja zmag in porazov v rednem delu lige NBA.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je v najmočnejši ligi na svetu kraljevala ekipa Chicago Bulls in njen poveljnik na parketu Michael Jordan.

Moštvo iz vetrovnega mesta je med letoma 1991 in 1998 namreč osvojilo kar šest naslovov lige NBA, najzaslužnejši za ta podvig pa je bil prav Michael Jordan.

Če se leta 1993 ne bi prvič upokojil, bi bila ta bera lahko še večja. Zaradi smrti očeta se je umaknil iz košarke in se podal v bejzbol, vrnitev pa nato napovedal marca 1995. "Vrnil sem se," je takrat dejala njegova zračna visokost.

Čeprav leto dni in pol ni igral košarke, je pokazal, da ga znanje ni zapustilo, s Chicagom pa se tisto leto še ni veselil naslova. Zato pa je vse sile uperil v poletni trening in pripravo na čarobno sezono 1995/96.

Košarkarji Chicaga so pozdravili tudi kontroverznega Dennisa Rodmana in Jacka Haleyja, ki sta prišla iz San Antonia v zameno za Willa Perdueja. Vse je bilo pripravljeno za velik napad moštva (osrednjo nit so vlekli Jordan, Scottie Pippen, Toni Kukoč, Rodman, Ron Harper, Luc Longley, Steve Kerr), ki mu je uspešno poveljeval legendarni trener Phil Jackson.

Čarobna sezona se je začela s petimi zaporednimi zmagami. Prva ekipa, ki je stopila na žulj Bikom, so bili košarkarji Orlanda, a se niso zaustavili. Januarja so bili celo neporaženi, redni del sezone pa končali na današnji dan (21. april) leta 1996, in to z izjemno bilanco. Na lestvici lige NBA je ob Chicago Bulls pisalo neverjetnih 72 zmag in le 10 porazov. S tem so se zapisali med nesmrtne, saj tovrstni podvig še ni uspel nobenemu. Pred tem so imeli najboljši izkupiček igralci Los Angeles Lakers, ki so imeli v sezoni 1971/72 69 zmag in 13 porazov.

"Leta pri Chicago Bulls so zame najlepša. Osvojil sem tri prstane, v eni sezoni smo dobili 72 tekem v rednem delu, kar je bila prava zabava. Biti v družbi z Jordanom in Pippnom je bilo izjemno. Zanju lahko rečem, da sta bila v tistem obdobju najboljši dvojec na svetu. Košarka z Michaelom je bila povsem preprosta," je Longley, ki je bil del zgodovinskega dosežka, dejal slovenskim novinarjem na svetovnem prvenstvu v Španiji.

V končnici je Chicago nato izgubil le tri tekme - eno proti New York Knicks in dve v velikem finalu proti Seattle Supersonics – ter se veselil četrtega naslova v NBA. Po velikem zmagoslavju so Jordana preplavila čustva, saj je bil ta naslov prvi po očetovi smrti, veliko zmagoslavje pa je bilo prav na očetovski dan.

Ne spreglejte