Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
23. 4. 2014,
23.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Phoenix Suns

Sreda, 23. 4. 2014, 23.56

8 let

"Maja, rad te imam," je rekel Dragić in podaril ključe avtomobila

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Ponosni smo, da ga imamo," sta v en glas govorila lastnik in trener kluba Phoenix Suns ob podelitvi nagrade za igralca, ki je najbolj napredoval v ligi NBA. Govora je seveda o Goranu Dragiću.

Sijajno sezono, v kateri je blestel, je Goran Dragić sklenil pred nekaj dnevi, sadove odličnih iger je začel pobirati zdaj. Premočno je zmagal v izboru za igralca, ki je najbolj napredoval v tej sezoni, in osvojil prestižno nagrado, ki ima v ZDA, kjer se igra najboljša košarka na svetu, posebno težo.

Ko je v elegantni, sivi obleki vstopil v dvorano, v kateri je bila zbrana množica novinarjev, je požel bučen aplavz. Z značilnim nasmeškom je dajal vtis, kot da mu je nerodno, čutiti je, da takšne pozornosti za zdaj še ni vajen. Usedel se je in počakal, da so se pred njim zvrstili drugi govorci.

Predsednik in trener nista skoparila s pohvalami

Prvi je pred mikrofon stopil lastnik Phoenixa, ki je na tem mestu že vse od Dragićevih začetkov v ligi NBA leta 2008.

"Pred šestimi leti so pristopili k meni in mi rekli 'poglej si posnetke tega fanta, moramo ga imeti'. Ogledal sem si videoposnetke in takoj videl, da gre za dober material. Od takrat je preteklo nekaj let. V tem času je Goran rasel ne le kot igralec, pač pa tudi kot človek in zdaj tudi oče. Postal je velik, pomemben člen naše ekipe. Je vse, po čemer kot lastnik lahko hrepeniš. Trudi se in misli le na to, kako bi bila njegova ekipa boljša. Klubu je zelo lojalen, vsi ga imamo radi. V tej sezoni je bil naš vodja in je v veliki meri zaslužen, da smo igrali tako dobro, kot smo. Zelo sem vesel, da je del naše organizacije," s hvalospevi na račun slovenskega košarkarskega zvezdnika ni skoparil Robert Sarver.

Vedel je, ko ga je gledal v Sloveniji

Nič drugače ni govoril niti trener moštva iz Arizone, ki je v Phoenixu globok pečat pustil še v vlogi igralca. Odkar je pred začetkom te sezone nastopil v novi vlogi, je dokazal, da lahko podobno ravna tudi kot trener.

"Lani smo ga spremljali na evropskem prvenstvu v Sloveniji in videli, da je odličen igralec. Predvsem pa, da je lahko vodja, kar je potem tudi dokazal. Skozi celotno sezono je bil odličen. Izkazal se je še posebej takrat, ko se je poškodoval Eric Bledsoe. Vsak dan se trudi, igra tudi poškodovan. Skorajda ni dela telesa, ki ga ne bi imel poškodovanega v tej sezoni, a je izpustil le štiri tekme," je povedal Jeff Hornacek, ki se je za konec obrnil k Dragiću in iskreno sklenil krajši govor. "Še enkrat čestitke, Goran. To nagrado si si zaslužil," je ogovoril prvega zvezdnika svoje ekipe.

Potem je do besede prišel tisti, zaradi katerega so vsi prišli. "Pozdravljeni. Malce sem živčen, saj še nikoli nisem govoril pred tako veliko množico ljudi," se je za začetek zbranim opravičil slovenski košarkarski junak in nadaljeval.

"To je velik, pomemben trenutek zame in za ekipo. Hvala soigralcem in vsem ljudem v klubu. To nagrado si zaslužijo prav toliko, kot si jo jaz. Brez njih ne bi stal tukaj. Hvala ekipi, trenerju, navijačem in celotnemu mestu. Hvala tudi mojemu agentu Radetu Filipoviću, ki je tukaj z mano. Ob meni je bil tudi takrat, ko sem bil še na začetku svoje poti. Ko sem bil star 15, 16 let," se je razgovoril košarkar, ki je v tej sezoni v povprečju dosegal 20,3 točke, 5,9 podaj in 3,2 skoka na tekmo.

Trenutki, nabiti s čustvi

Potem so nastopili trenutki s čustvi nabitega govora. Govoriti je začel o družini. "Največja zahvala gre moji družini. Hvala moji ženi. Maja, rad te imam. Dala si mi najlepše darilo na svetu, sina Matea. Hvala, ker si mi vedno stala ob strani," je nagovoril dolgoletno izbranko, ki je sedela med občinstvom in ji – tega sicer nismo videli – prav gotovo orosil oči. "Družina je zelo pomembna. Vedno mi je stala ob strani. Brez vas bi bilo veliko težje," je še dodal.

Ob nagradi, ta je seveda najbolj pomembna, je prejel tudi najnovejši model avtomobila znamke Kia, ki je pokroviteljica izbora. Podaril ga je v dobrodelne namene. Z modernim, velikim terenskim prevoznim sredstvom se bo od zdaj naprej ponašala ena izmed bolnišnic v Arizoni. Hkrati je dal obljubo navijačem. "Poskušal bom biti še boljši. Iz leta v leto se bom trudil, da bom. Poskušal bom biti Goran Dragić, kot ga vsi poznajo," je obljubil.

Sledila so vprašanja novinarjev, ki so kar deževala. "Seveda sem verjel, da bom lahko tako dober, a včasih moraš imeti tudi srečo. Ne smeš biti poškodovan in moraš biti v pravi sredini. V Phoenixu je tako. Počutim se odlično in vesel sem, da sem član te sijajne ekipe," je odgovoril na vprašanje, kdaj je začutil, da bo ta sezona v njegovem znamenju.

"V igri je še veliko zadev, ki jih lahko izboljšam. Proste mete, na primer. Pa tudi to, da sem levičar in vedno prodiram v levo stran, je splošno znano. Rad bi bil nevaren tudi z desne strani. Vsak si vedno želi, da bi bil boljši. To poletje bo zelo pomembno. Vem, da bo težko, a se bom trudil, da bom še boljši," je pokazal na stvari, v katerih mora napredovati.

Zaveda se, da ne bo lahko

Pravijo, da je dosežke vedno težje braniti, kot pa jih doseči prvič. Tega se zaveda tudi Dragić. "Vem, da ne bo lahko. To je bila moja prva sezona, v kateri sem dosegal 20 točk na tekmo. Bil sem vodja na igrišču, a zdaj želim biti še boljši. Vem, da bo pritisk velik, a se izziva ne bojim. Zanimivo bo videti, kako bom igral prihodnjo sezono. Komaj čakam, da se začne. Prepričan sem, da je moja prihodnost svetla," se je razgovoril Ljubljančan.

Tistim, ki so ga zbadali, ne zameri

Zdaj ko je na vrhuncu slave, ni pozabil niti na trenutke, ko vse ni bilo tako lepo. Na tiste, ki so dvomili o njem in ga kritizirali. Pogosto so tudi pretiravali, a jim tega ne zameri.

"Še vedno se spomnim zapisa enega izmed novinarjev, ki je pred leti napisal, da sem najslabši košarkar v ligi. Da bi me morali klicati Tragic, in ne Dragić. Tudi v Sloveniji je marsikdo dvomil o meni. Govorili so, da sem presuh, da nimam meta. To so stvari, ki ti ostanejo v glavi, a hkrati tudi stvari, ki jih lahko obrneš sebi v prid. Kritiko moraš spremeniti v motiv. Jaz sem imel na vsakem treningu, na vsaki tekmi v glavi te besede in nisem popuščal. Sicer pa bom kritiko vedno sprejel. To je del športa," je še povedal Dragić, prevzel ključe avtomobila, poziral za fotografije in sklenil večer, ki ga bo pomnil za vedno.

Od asfaltnih igrišč Ljubljane, ki šteje 300 tisoč prebivalcev, do položaja v središču pozornosti več kot 300-milijonskih ZDA. Zgodba, ki zveni pravljično.

Ne spreglejte