Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
24. 11. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

Stožice Gašper Okorn Union Olimpija

Četrtek, 24. 11. 2016, 9.00

6 let, 7 mesecev

Trener Gašper Okorn po zmagi Uniona Olimpije nad Ulmom (76:72)

"Luzersko" mentaliteto preganja iz zmajevega gnezda

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

"Poraz za točko je še vedno poraz. Zmaga pa je zmaga. Napolni baterijo," po prvi zmagi v evropskem pokalu v tej sezoni (76:72 proti Ulmu) in pred divjim ritmom tekem razmišlja trener Uniona Olimpije Gašper Okorn.

V sredo je Gašper Okorn prišel do devete zmage na klopi Olimpije, prve evropske. | Foto: Sportida V sredo je Gašper Okorn prišel do devete zmage na klopi Olimpije, prve evropske. Foto: Sportida

Po skalpu vodilne ekipe nemškega prvenstva, ki je v Stožicah vknjižila šele tretji poraz na trinajstih tekmah sezone, si trener Olimpije Gašper Okorn ni delal utvar o čudežnem zasuku in vrnitvi na zmagovite evropske tirnice. Tudi igralcem je hitro pojasnil, da mora biti njihova naslednja misel petkov obračun državnega prvenstva proti ekipi Terme Olimia iz Podčetrtka.

"Bili smo borbeni in agresivni, no, na koncu žal tudi nezbrani. A veseli me, da je zmaga ostala v Stožicah. Ni vseeno, ali evropski pokal skleneš s samimi porazi ali vendarle z eno zmago," je po šestem krogu evropskega pokala, v katerem je v Ljubljani klonil Ulm (76:72), pripovedoval 43-letni trener na klopi nekdanjega slovenskega prvaka.

Ne pozna termina zadovoljiv poraz

Okorn se sicer zaveda, da zaradi kadrovsko najšibkejše Olimpije po osamosvojitvi, skromnega proračuna in nastopanja na kar treh frontah rezultatski pritisk na plečih trenerja še nikoli ni bil tako blag. Vseeno pa ne prisega na predhodna opravičila o poškodbah in utrujenosti, še manj pa na zadovoljstvo ob nizkih porazih.

"V dosedanjem delu sezone nas je povozila le Cibona. A poraz je zame poraz. Zmoti me, ko slišim: 'Super, proti veliko močnejši ekipi smo vodili večji del tekme!' Tudi razglabljanje o tem, da smo s porazom za pet ali deset točk v gosteh drago prodali svojo kožo, mi ni blizu. To je znak 'luzerske' mentalitete. Igralce učim, da je treba napasti vsakega tekmeca. Vsako tekmo je treba dobiti," pravi.

55 dni, 22 tekem

Za "zmaje" je bila sredina tekma v slabih dveh mesecih že 22. v sezoni. Od tega so jih devet dobili, trinajst pa izgubili. Najugodnejše razmerje imajo v slovenskem prvenstvu (5 zmag, 2 poraza), že precej slabše v ligi ABA (3:6), najslabše pa v evropskem pokalu (1:5).

Do konca koledarskega leta še 13 tekem | Foto: Sportida Do konca koledarskega leta še 13 tekem Foto: Sportida

Pripravljen(i) na najhujši niz

Še bolj zgoščen ritem tekem pa Olimpijo čaka v bližnji prihodnosti. Petkovi prvenstveni tekmi proti prvoligaškim novincem iz Podčetrtka sledi "počitek" do ponedeljka, nato pa niz kar osmih tekem v 14 dneh, vključujoč gostovanji v Zagrebu in Jeruzalemu. "Česa takšnega še niste videli. Tudi jaz nisem,"  pravi trener Olimpije, ki pa vseeno dokaj nerad odgovarja na vprašanja o smiselnosti nastopanja v treh tekmovanjih s številčno skromnim in pretežno neizkušenim igralskim kadrom.

"Sebe s tem ne obremenjujem. Bolj obremenjena je okolica, saj sem večinoma zdoma. Sem dovolj mlad, da me avtobusi, letala in hoteli ne utrujajo. Se pa tega človek nasiti. To je dejstvo. A tako smo se odločili, zato ni negodovanja. Treba je igrati," pravi, vendarle pa v isti sami priznava, da se glavnini ekipe pozna manko treningov.

Obetajo se spremembe v igralskem taboru Uniona Olimpije. | Foto: Sportida Obetajo se spremembe v igralskem taboru Uniona Olimpije. Foto: Sportida

Kmalu spremembe v igralskem kadru

"Prava vrednost Olimpije bo vidna šele čez čas. Tudi v državnem prvenstvu. V tega je Olimpija večkrat 'priletela' neposredno v ligo za prvaka. Ni vedela povsem natančno, kjer se nahaja. Zdaj fantje spoznavajo zagnanost tekmecev. Dobili so občutek, da so glavna riba v ribniku. Jasno pa je, da se bomo, ko ujamemo običajen ritem, na vse slovenske klube pripravljali enako in proti vsem zaigrali na nož," opozarja Okorn, ki naj bi v kratkem premešal tudi igralske karte. Na izhodnih vratih naj bi bila predvsem  Semen Šaškov in Marko Mladjan.

"Počakajmo še kakšen teden. Lahko pa potrdim, da bo prišlo do sprememb. Mora," je pogovor sklenil trener zeleno-belih, ki z enim očesom spremlja tudi dogajanje okrog morebitnega postopka poenostavljene prisilne poravnave Uniona Olimpije. Ta naj bi sicer padla v vodo, a v klubu dokončnega odgovora še nimajo.

Ne spreglejte