Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
10.33

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

Natisni članek

Real Madrid NBA draft NBA Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 10.33

6 let, 4 mesece

Luka Dončić z razlogom prvi favorit za ligo NBA

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60
Luka Dončić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Luka Dončić, DeAndre Ayton in Marvin Bagley so mladi košarkarji, katerih delnice za nabor lige NBA za leto 2018 kotirajo najvišje. Ameriški analitik za nabor Jonathan Givony je dal Američanom vedeti, da je Luka trenutno z razlogom na vodilnem položaju. "Dončić je na evropskem prvenstvu igral proti NBA-igralcem. Ko ga je pokrival Porzingis, je zadeval. Fournierju je izprašil zadnjico ..." je med drugim poudaril Givony.

Od slovenskih košarkarjev je ledino v NBA oral Marko Milić. Na naboru leta 1997 ga je 33. po vrsti izbrala Philadelphia, a njegove pravice prodala Phoenix Suns. Za zdaj je bil najvišje uvrščen Boštjan Nachbar. Houston Rockets so se zanj zagreli leta 2002 in ga izbrali kot 15.

Prihodnje leto bo Luka Dončić tisti, ki bo podrl slovenski rekord. Če bi bil nabor danes, bi bil skoraj zagotovo izbran kot prvi, saj je imel za seboj izjemno poletje z reprezentanco, povrhu vsega pa izvrstno igra tudi v evroligaškem Real Madridu, pri katerem je osrednji nosilec.

33 točk Luke Dončića proti Olympiacosu

Onstran luže se vse več govori o naboru lige NBA za prihodnje leto, ko bodo delnice visoko kotirale tudi za DeAndreja Aytona (igra za Arizono) in Marvina Bagleyja (Duke). Prvi je center, drugi krilni center.

"To, kar je uspelo Dončiću, ni uspelo še nikomur"

V enem izmed podcastov je spregovoril znani ameriški analitik za nabor Jonathan Givony, ki je iz rokava stresal podatke o Luki Dončiću: "Moje delo je, da skušamo predvidevati, kaj bi se lahko zgodilo. Če bi bil nabor danes, bi bil Dončić prvi. Razlog je preprost. Za njim je odličen EuroBasket. Skupaj z Dragićem sta osvojila evropsko prvenstvo. Odigral je odlično proti Španiji, ki je imela NBA-igralce, pa proti Latviji s Kristapsom Porzingisom in Franciji s Fournierjem (Evan Fournier, op. a.). To je naredil v stilu, kar ni uspelo nobenemu fantu, ki je prijavljen na nabor. Potem je prišla sezona in spet dominira v Evroligi, kar je neverjetno za 18-letnega košarkarja. To se pred tem še ni zgodilo."

Marvin Bagley v ligi NCAA

Tako celostnega mladega košarkarja Evropa že dolgo ni imela. Nekateri menijo, da ga sploh še ni bilo. Luka mejnike podira drugega za drugim. Na evropskem prvenstvu, kjer je imel pri vsega 18 letih povprečje 14,3 točke, 8,1 skoka in 3,6 asistence na tekmo, je blestel, se veselil zlate medalje in bil uvrščen v idealno peterko prvenstva.

Strelsko je najbolj izstopal v četrtfinalu proti Latviji. Dosegel je 27 točk in preskočil legendarnega Dražena Petrovića, ki je pri 18 letih na EuroBasketu dosegel rekordnih 25 točk. Dražen je na takratnem prvenstvu v povprečju dosegal 13,4 točke na tekmo.

"Ljudje ne spoštujejo dovolj, kako izjemen Luka je"

Hvale vredne številke dosega tudi v dresu Reala. V elitni Evroligi se v povprečju na tekmo zaustavlja pri 20,9 točke, 6,1 skoka in 4,2 asistence na tekmo, njegov statistični indeks pa znaša kar 27,8. Luka je prvo ime na stari celini.

DeAndre Ayton v ligi NCAA

"V Evropi težko igraš več kot 32 minut na tekmo, zlasti v boljših ekipah, in to pri 18 letih. Ni mu enakega. Morda je blizu še Džanan Musa (igra za Cedevito pri Juretu Zdovcu, op. a.), ki ima pomembno vlogo v dobri ekipi in ligi. Dončić je preprosto prekleto poseben. Porzingis je pred odhodom v NBA igral povprečno v Španiji in dosegal okoli sedem točk na tekmo. Imel je kar nekaj slabih tekem, igral v povprečni ekipi in sploh ne v Evroligi. Učil se je. Ljudje ne spoštujejo dovolj, kako izjemen je Dončić in kaj dela," je razlagal Givony.

"Dončić igral proti NBA-igralcem, Bagley in Ayton igrata proti otrokom. Dončić je Fournierju izprašil zadnjico."

Ameriški analitik za nabor lige NBA je izpostavil Lukove izvrstne predstave na EuroBasketu proti vrhunskim košarkarjem iz lige NBA. | Foto: Vid Ponikvar Ameriški analitik za nabor lige NBA je izpostavil Lukove izvrstne predstave na EuroBasketu proti vrhunskim košarkarjem iz lige NBA. Foto: Vid Ponikvar Za konec je izpostavil še eno pomembno stvar: konkurenca, proti kateri igra Luka, in konkurenca, proti kateri igrajo mladi košarkarji v študentski ligi.

"Dončić je na evropskem prvenstvu igral proti NBA-igralcem. Ko ga je pokrival Porzingis (visok je 221 centimetrov in v NBA dosega 25,3 točke na tekmo, op. a.), je zadeval. Fournierju (v ligi NBA dosega 18,3 točke na tekmo, op. a.) je izprašil zadnjico. Videli ste, kako je v polfinalu uničil Rickyja Rubia. Kar delata Bagley in Ayton, je sicer impresivno in lahko postaneta prvi izbor, ampak igrata proti otrokom. Dončić je bolj dokazan. Marca med marčevsko norišnico (konec študentske lige, op. a.), ko bo kdo izmed njiju blestel, bo to dnevno v medijih. Takrat bo Dončić morda izgubil nekaj pozornost, ker bo EuroBasket iz dneva v dan bolj oddaljen. Vidim obe strani. Če kdo prehiti Dončića in bo na naboru recimo tretji ter nato v sezoni postal novinec leta in kasneje še izvrsten NBA-igralec, ne bom hotel slišati, da mi bo kdo rekel: 'Oh, kako bi naj to vedeli, če pa je bil v Evropi. Za vraga ne!'" je bil jasen Givony.

Ne spreglejte