SiolNET. Sportal Košarka
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lisac: Kvalifikacije za evroligo niso bile posrečene

2

termometer

 | Foto:
Direktor evrolige Jordi Bertomeu je v Tel Avivu predstavil novosti v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. V prihodnji sezoni ne bo več kvalifikacij.

"Od prihodnje sezone ne bo več kvalifikacij za evroligo, saj v njih nismo videli nobene prednosti," je na novinarski konferenci dejal prvi mož evrolige Jordi Bertomeu.

Skoraj vsakoletno spreminjanje kvalifikacij za evroligo je nakazovalo, da vodilni ne najdejo pravega sistema, ki bi morebitnim grešnikom domačih prvenstev ponudil še zadnjo bilko rešitve.

Kvalifikacije za evroligo so v zadnjih dveh sezonah v redni del pripeljale še eno moštvo, vendar je bil njihov termin za ekipe že od začetka zelo neugoden, saj se je začelo igrati že prvi dan oktobra, svetovno košarkarsko prvenstvo pa se je končalo le 16 dni prej.

V sezonah 2010/11 in 2011/12 je v kvalifikacijah sodelovalo 16 moštev, ki so se borila za dve prosti mesti, v zadnjih dveh pa so število sodelujočih in uvrščenih v glavni del prepolovili (nastopilo je osem moštev, ki so se borila za eno prosto mesto).

Leta 2010 je moral zmagovalec kvalifikacij že pred uradnim začetkom sezone odigrati šest tekem za preboj v evroligo, tekme pa niso bile v enem mestu, ampak sta moštvi odigrali vsako tekmo doma in v gosteh, napredoval pa je klub z boljšim medsebojnim rezultatom.

Že sezono pozneje je kljub še vedno 16 sodelujočim ekipam vsaka odigrala eno tekmo in je za uvrstitev v glavni dela potrebovala tri tekme, vse pa so bile odigrane kot zaključni turnir na dveh ločenih prizoriščih.

V zadnjih dveh sezonah pa je nastopilo le še osem moštev, ki so se borila za eno vstopnico. Od prihodnje sezone tudi tega ne bo več.

Kvalifikacije ligi ABA še niso prinesle sreče

Od sezone 2009/10, ko so prvič uvedli kvalifikacije, pa do letošnje sezone so v kvalifikacijah nastopila tudi štiri moštva iz lige ABA. Dvakrat podgoriška Budućnost in po enkrat Hemofarm (zdajšnji Vršac) in zagrebškega Cibona, vendar se nobeni ekipi ni uspelo uvrstiti niti v finale kvalifikacij. Še najbližje temu je bil v prvi sezoni kvalifikacij Hemofarm, ki je bil v polfinalu na dveh tekmah proti berlinski ALBI slabši le za točko.

"Kvalifikacije so bile mogoče nekoliko neposrečene. Termin je bil ob koncu septembra, ko ekipe še niso bilo povsem popolne. Po eni strani so bile prezgodaj oziroma prepozno, saj bi lahko bile na primer takoj po končanem prvenstvu," meni direktor lige ABA Roman Lisac.

Jadranska druščina ima zagotovljeni dve mesti v evroligi, v zadnji dveh sezonah pa so lahko še tretje moštvo lige poslali v kvalifikacije, vendar se to ni zgodilo. V pretekli sezoni je Cibona zavrnila igranje v evroligi in je prosto mesto izkoristila beograjska Crvena zvezda, sezono pred tem pa je kvalifikacije zavrnila tudi Igokea.

Kdaj bo evroliga spet v Stožicah?

Olimpija je v evroligi nazadnje igrala v sezoni 2012/13. To je bilo še zadnjič, da se v najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje ni uvrščalo prek lige ABA. Pred tem so bili zmaji od leta 2000 stalni člani evrolige.

Z novim sistemom se lahko zgodi, da bo imela liga ABA le dve vstopnici za evroligo.

Kdo bo dobil prosto mesto v rednem delu evrolige, bo znano tekmo sezone , o tem pa se bodo vodilni pri evroligi, tudi s predstavniki lige ABA, še usklajevali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin