Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
7. 11. 2021,
4.08

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

6

Natisni članek

NBA Liga NBA Boston Celtics Vlatko Čančar Vlatko Čančar Denver Nuggets Dallas Mavericks Kristaps Porzingis Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 7. 11. 2021, 4.08

2 leti, 5 mesecev

Liga NBA, 6. november

Nora trojka čarovnika Dončića za zmago ob zvoku sirene!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

6

Luka Dončić | Luka Dončić je v tej sezoni na domačem parketu z Dallasom štirikrat zmagal in le enkrat ostal praznih rok. | Foto Reuters

Luka Dončić je v tej sezoni na domačem parketu z Dallasom štirikrat zmagal in le enkrat ostal praznih rok.

Foto: Reuters

"Luka Magic" je bila največkrat izgovorjena beseda v dvorani v Dallasu, ko je Luka Dončić imenitno predstavo, v kateri je dosegel kar 33 točk, kronal z izjemno trojko ob zvoku sirene za zmago nad Bostonom (107:104). Slovenski as je postregel z novo čarovnijo, ki bo še dolgo odmevala na socialnih omrežjih. Teličkom je po dolgem času priskočil na pomoč Kristaps Porzingis in se izkazal z 21 točkami. Denver je brez pomoči poškodovanega Vlatka Čančarja tesno ugnal Houston, junak srečanja je po izjemni blokadi postal Nikola Jokić.

Dallas Mavericks : Boston Celtics 107:104 (79:72, 57:40, 29:15)

Učinek Luke Dončića: 33 točk (met za tri 5/10, met za dve 7/11, prosti meti 4/4), 9 skokov, 5 asistenc, 1 blokada, 6 izgub. žog, 4 osebne napake v 35 minutah

Izjemna trojka Luke Dončića, ki je odločila zmagovalca v Dallasu (z različnih kotov):

Kakšna drama v Dallasu! Redko viden scenarij, v katerem so gostitelji na čelu z Luko Dončićem imeli večino srečanja vse v svojih rokah in prvi polčas dobili za prepričljivih 17 točk, nato pa je Boston dobri dve minuti pred koncem prvič povedel in se že spogledoval z zmago, je postregel z nepozabno končnico.

Ko je pri rezultatu 104:104 močno dišalo po podaljšku, saj je bilo do konca le še dobrih deset sekund, žogo pa je v zelo pozornem in agresivnem spremstvu košarkarjev Bostona čez polovico peljal mladi slovenski as, je sledil zaključek, ki je navijače v dvorani American Airlines Center dvignil na noge. Ljubljančan se je odločil za samostojno akcijo, potegnil na levo stran in, čeprav so ga skušali ovirati kar trije igralci Bostona, med njimi je bil najbolj vztrajen njegov nekdanji soigralec Josh Richardson, ob zvoku sirene skoraj z roba igrišča zadel trojko!

To je bila njegova peta trojka na srečanju, ki je bila tudi najbolj dragocena, saj je odločila zmagovalca. Dončiću se je v objemu soigralcev smejalo do ušes, občinstvo je bilo v ekstazi, košarkarski svet je bil priča še eni v nizu čarovnij, s katerimi slovenski fenomen razvaja športne sladokusce.

Kidd: Luka obožuje takšne trenutke

"Ko sem igral pri Dallasu, je bil z menoj že takšen igralec. Vsi smo vedeli, da gre žoga k igralcu s številko 41 (Dirk Nowitzki, op. p.) in da bo zadel. Mislim, da smo zdaj vsi vedeli, da bo šla žoga k igralcu s številko 77 (Luka Dončić, op. p.) in da bo zadel," je po napetem srečanju pojasnjeval trener zmagovalcev Jason Kidd in dodal: "Obožujem takšne trenutke. Njegovi soigralci to vedo, tudi tekmeci vedo, da bo šla žoga do Luke, a ne morejo ničesar narediti."

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

"To so najlepši trenutki, ki jih lahko košarkar izkusi v karieri. Obstajajo tekme, ki ti pomenijo več, a odločiti zmagovalca s košem ob zvoku sirene je nekaj najboljšega na svetu. Sploh ne vem, kako sem se počutil, ko sem vrgel žogo proti košu. Želel sem le, da bi šla notri. Ne vem, o čem razmišljam takrat," je po eni najbolj razburljivih končnic s srečnim koncem pred televizijskimi kamerami pojasnjeval v Dallasu še kako oboževani Slovenec. "To je bil zahteven met. Želel sem le, da pridem do mojega priljubljenega mesta," je bil presrečen, da se mu je uresničil cilj, saj je prišel do želenega mesta in nato, ko so se hitro odštevale sekunde do konca srečanja, zadel spektakularno trojko ter obnorel navijače.

Uspešna vrnitev Porzingisa  

Kristaps Porzingis je v tej sezoni za Dallas zaigral šele četrtič. | Foto: Reuters Kristaps Porzingis je v tej sezoni za Dallas zaigral šele četrtič. Foto: Reuters Dallas je popravil razmerje zmag in porazov na 6-3 in se še utrdil pod vrhom zahodne konference, dodatno dobro voljo v domačem taboru pa je prinesla še vrnitev Kristapsa Porzingisa. Zaigral je prvič po petih tekmah. Bolečine v hrbtu so že preteklost. Visoki Latvijec, ki po prihodu v Teksas še ni upravičil pričakovanj, zlasti pa izdatne finančne pogodbe, je bil proti Bostonu v veliko pomoč domači ekipi. 

Prispeval je 21 točk in sedem skokov ter bil drugi najboljši strelec Dallasa. Zaostal je le za Dončićem, velikim junakom srečanja, ki je na dvoboju s Kelti v tokratnem posebnem zeleno-belem dresu znova pisal zgodovino in podiral rekorde. In ni bilo prvič, ko jo je tako zagodel Bostonu s košem za zmago. To je v ligi NBA storil že prej!

Izenačil dva rekordna dosežka Nowitzkega

Legendarni Nemec Dirk Nowitzki je eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov. Pri Dallasu je igral kar 21 zaporednih sezon, postal eden najboljših igralcev v ligi NBA, leta 2011 pa je z Mavericks postal tudi prvak. Nowitzki je za teličke odigral 1.522 tekem, na 130 pa je dosegel vsaj 20 točk, pet skokov in pet asistenc.

Dončić je proti Bostonu prispeval 33 točk, devet skokov in pet asistenc, kar je pomenilo, da je že 130. v karieri izpolnil v ZDA zelo priljubljeni in cenjeni statistični trojček 20-5-5. Vse to mu je uspelo že pri 22 letih, ko je v dresu Dallasa odigral le dobrih 200 tekem. Dončić si tako po novem z Nowitzkim deli klubski rekord, že kaj kmalu pa bi lahko pristal povsem samostojno v njegovih rokah, skoraj zagotovo že v bližnji prihodnosti. Morda že v noči na torek, ko bo Dallas gostil na začetku sezone zelo skromni New Orleans.

Dončić se je z Nowitzkim, ki mu je po odhodu leta 2019 predal "štafeto" prvega obraza kluba in vlečnega konja ekipe, izenačil še na eni lestvici. Nekdanji košarkar Olimpije in madridskega Reala je že tretjič v karieri s trojko odločil zmagovalca v ligi NBA ob zvoku sirene. Tolikokrat je to uspelo tudi Nowitzkemu. Statistiki so izbrskali podatek, da je večkrat od njiju v ligi NBA s trojko odločil zmagovalca v izdihljajih srečanj le Vince Carter. To mu je uspelo petkrat.

Vroče minute Brunsona in Dončića

Luka Dončić in Jalen Brunson, ki je po vrnitvi Kristapsa Porzingisa izpadel iz začetne peterke, sodelujeta vedno bolje.  | Foto: Reuters Luka Dončić in Jalen Brunson, ki je po vrnitvi Kristapsa Porzingisa izpadel iz začetne peterke, sodelujeta vedno bolje. Foto: Reuters Ekipi sta v dvoboj vstopili brez enega pomembnega člena zasedbe. Dallas je pogrešal Maxija Kleberja, Boston pa Jaylena Browna. Mavericks so začeli odločno in že po dobrih dveh minutah prisilili Kelte k minuti odmora. Takrat so povedli s 6:0, prvi koš na srečanju pa je dosegel prav Dončić. Prednost je hitro rasla. Po treh minutah in pol je bilo že 11:2, takrat so se med strelce vpisali že prav vsi člani začetne peterke Dallasa, na koncu pa je Dallas dobil uvodnih 12 minut z visokimi 29:15 (+14). Tako dobro v tej sezoni še ni odigral prve četrtine.

V nadaljevanju se je prednost še višala. Znašala je že 19 točk (57:38), ravno po trojki Jalena Brunsona, ki je v tem delu srečanja odlično sodeloval z Dončićem. Večkrat ga je razbremenil organizacije napada in vodenja žoge čez polovico, ki je mlademu Ljubljančanu, katerega so gostje pogosto podvajali v obrambi, največkrat pa ga je pokrival Marcus Smart, jemal veliko energije. To mu je pomagalo, da je ujel ritem in naravnal roko tudi pri metih za tri točke. Ko je zadel dve v drugi četrtini, svoje pa so dodali še soigralci na čelu z Brunsonom, gostje niso mogli priti blizu.

Čeprav je bil Jayson Tatum, ki v začetku sezone ni izstopal s preveč natančnim metom iz igre, zelo razigran, zlasti pri metih za tri točke, večkrat pa je uspešno prodrl in spravljal v težave obrambo Dallasa hitronogi Nemec gambijskih korenin Dennis Schröder, je Dallas odšel na počitek z zelo spodobno prednostjo +17 (57:40). Dončić je do takrat dosegel 16 točk.

Tatum vrnil Boston v igro, Smart zadel za 104:102 ...

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters V nadaljevanju je Boston pokazal bistveno več. Čeprav je igral že tretjo tekmo v gosteh v zadnjih štirih dneh in iskal pot do tretje zaporedne zmage, je vstopil v tretjo četrtino bolj sveže. Kmalu je znižal rezultat na -10 (50:60), ko pa sta Tatum in Schröder nadaljevala z nizanjem uspešnih akcij, je prvič na tekmi v domačem taboru zazvonil alarm. Kelti so se približali na zgolj dve točki zaostanka (59:61), uvodno polovico tretje četrtine pa dobili z delnim rezultatom 19:4!

Ko je vrag vzel šalo, se je znova prebudil Dončić. Čeprav je naletel na zelo ostro obrambo, v kateri je mrgolelo takšnih in drugačnih udarcev (Aaron Nesmith ga je tako z roko v žaru borbe udaril po obrazu), zaradi tesnega pokrivanja pa izgubil v napadu kar šest žog, je nadaljeval z izjemnim strelskim večerom. Dallas je popeljal na varnejšo razdaljo (79:72), nato pa se je začela razburljiva zadnja četrtina. Sprva brez slovenskega asa, ko pa se je vrnil, se je odvijala prava srhljivka.

Strelski dvoboj Dončića in Tatuma, ki je povzročal velike težave zlasti Porzingisu, se je nadaljeval. Štiri minute pred koncem je Dallas vodil le še za točko, dobri dve minuti pred koncem pa je Smart zadel trojko za vodstvo Bostona (104:102). Prvo na tekmi! Gostje so bili na pragu velikega preobrata, Dallasu se je ustavil met iz igre, a so si gostje ob tem privoščili tudi nekaj nepotrebnih napak.

Vrhunci Luke Dončića proti Bostonu:

Ko je Porzingis z zabijanjem popravil zgrešen met za tri točke Brunsona (za tri je metal 1/6) in izenačil na 104:104, je pošteno zadišalo po podaljšku, a se je Dončić z novo mojstrovino, ki je prek socialnih omrežij ekspresno zaokrožila po svetu, odločil, da se bo tekma končala že po rednem delu. "Luka Magic" je zadel za 107:104 in poskrbel, da so se slovenski ljubitelji košarke, ki so spremljali neposredni prenos srečanja, lahko odpravili na krajši nedeljski spanec s prešernim nasmeškom.

Jokićeva blokada ob zvoku sirene

Tudi v Denverju so gledalci spremljali pravcato dramo. Nuggets so veliko težje od načrtovanega upravičili vlogo favorita in premagali Houston (95:94). Rakete so imele na voljo zadnji napad za zmago, nato pa se je v obrambi izkazal Nikola Jokić in blokiral Jaeja Seana Tatea. Zmaga je tako ostala doma, srbski as pa je bil z 28 točkami in 14 skoki prvi junak dvoboja.

Jokić je v tej sezoni na podoben način prinesel zmago Denverju že 30. oktobra proti Minnesoti. Denver je večji del srečanja pogrešal Michaela Porterja Jr., ki je zaradi bolečin v hrbtu zapustil igrišče po prvi polovici uvodne četrtine in se ni več vračal na parket. Slovenski reprezentant Vlatko Čančar zaradi poškodbe levega kolka ni kandidiral za srečanje.

Jalen Brunson
Sportal Zablestel in hkrati hvalil Dončića

Liga NBA, 6. november:

Dallas Mavericks : Boston Celtics 107:104
Dončić 33 (met za tri 5/10, met za dve 7/11, prosti meti 4/4), 9 skokov, 5 asistenc, 1 blokada, 6 izgub. žog v 35 minutah, Porzingis 21 (met iz igre 7/13), 7 sk., Brunson in Bullock 13; Tatum 32 (trojke 6/8), 11 sk., Schröder 20, 6 as., Williams 16, 8 sk., Horford 14, Richardson 13

Denver Nuggets : Houston Rockets 95:94
Jokić 28 (met iz igre 9/15), 14 sk., Barton 15, 7 sk., 6 as., Čančar ni igral; Theis 18, Wood (17 sk.) in Gordon 12

Miami Heat : Utah Jazz 118:115
Herro 29 (trojke 6/8), Bulter 27 (met iz igre 11/15), Lowry 20, 12 sk., 10 as., Adebayo 17; Mitchell 37 (met iz igre 14/28), 7 as., Conley 18, 7 as., Bogdanović 16, O'Neale 15, 6 ukr. žog

Chicago Bulls : Philadelphia 76ers 105:114
LaVine 32 (met iz igre 12/26), 9 sk., DeRozan 25; Embiid 30 (trojke 4/5), 15 sk., 6 izg. žog, Korkmaz 25 (trojke 7/9), 6 sk., Milton 13, 7 sk., 6 as.

Phoenix Suns : Atlanta Hawks 121:117
Booker 38 (met iz igre 14/21), 6. sk., Paul (13 as., 6 sk.) in Kaminsky (6 sk.) 16, Crowder 15, 8 sk.; Young 31 (met iz igre 10/23), 13 as., 6 izg. žog, Collins 26., 10 sk., Bogdanović 18 (trojke 4/11), 7 sk.  

Portland Trail Blazers : Los Angeles Lakers 105:90
Lillard 25 (trojke 6/14), 6 as., Nurkić 15, 17 sk., Powell 13; Monk 13, Anthony 12, Westbrook 8 (met iz igre 1/12), 9 sk., 6 as., 6 izg. žog, Davis 2 (igral je le sedem minut, nato pa zaradi bolečin v trebuhu zapustil igrišče), James ni igral zaradi poškodbe 

 Lestvica:

Ne spreglejte