Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 3. 2022,
3.42

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

6

Natisni članek

Cleveland Cavaliers Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Četrtek, 31. 3. 2022, 3.42

2 leti

Liga NBA, 30. marec

Noro, kakšna predstava čarovnika Dončića! Dallas proslavlja. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

6

Luka Dončić Cleveland | Luka Dončić je na gostovanju v Clevelandu potrdil imenitno formo. | Foto Reuters

Luka Dončić je na gostovanju v Clevelandu potrdil imenitno formo.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski velemojster Luka Dončić je le večer po izjemni predstavi proti Los Angeles Lakers zablestel v polni luči še na gostovanju pri Cleveland Cavaliers, kjer ga je na tribunah bodrilo ogromno slovenskih navijačev. K zmagi Dallasa s 120:112 je prispeval 35 točk, 13 asistenc in devet skokov, na srečanju pa poskrbel za ničkoliko atraktivnih akcij in košev. Po porazu moštva Golden State, ki je s 103:107 ponoči izgubil proti Phoenixu, so Mavericks, ki so si tudi teoretično že zagotovili nastop v končnici, na lestvici zahodne konference poskočili na tretje mesto.

Cleveland Cavaliers : Dallas Mavericks 112:120 (30:34, 67:61, 89:100)

Učinek Luke Dončića: 35 točk (met za tri 3/6, met za dve 11/20, prosti meti 4/4), 13 asistenc, 9 skokov, 1 ukr. žoga, 2 blokadi, 3 izg. žoge v 38 minutah

Luka Dončić
Sportal Dončić v središču pozornosti, njegova poteza odmeva #video

Kakšna predstava 23-letnega slovenskega zvezdnika! "Ko te pride na tekmo pogledat tako veliko navijačev, jim skušaš pripraviti šov," je pojasnil Luka Dončić, ki ga je v Clevelandu spremljalo ogromno rojakov. V Clevelandu je velika slovenska diaspora, tako da na tribunah ni manjkalo Dončićevih oboževalcev, oblečenih v njegove drese, niti slovenskih zastav. Dončić še zdaleč ni razočaral navijačev, ampak s pomočjo soigralcev priredil novo predstavo, v kateri so lahko košarkarski sladokusci uživali.

Da bo to še eden izmed veličastnih večerov Dončića, je mladi Ljubljančan namignil že v prvi četrtini, ko je soigralcem podelil kar osem asistenc in izenačil svoj rekord v ligi NBA, kar zadeva največje število uspešnih podaj v eni četrtini.

Kako si je Luka Dončić privoščil nekdanjega soigralca Mosesa Browna in ga prelisičil z "lažno" podajo:

V drugi četrtini je poskrbel za eno najbolj vročih potez večera, ki je hitro postala spletna uspešnica. Z "lažno" podajo si je privoščil nekdanjega soigralca, zdaj pa centra Clevelanda Mosesa Browna, ki nekaj sekund sploh ni vedel, kje je žoga. To je Dončić smelo izkoristil in neovirano iz bližine dosegel koš.

Najboljšemu strelcu Dallasa se je v tretji četrtini povsem odprlo. V tem delu srečanja je dosegel kar 20 točk, navduševal zbrane v dvorani Rocket Mortgage FieldHouse, na koncu pa se je lahko eden največjih zvezdnikov lige NBA, ki ga vedno več ljubiteljev košarke uvršča med kandidate za priznanje MVP sezone, pohvalil s 35 točkami in dragoceno zmago Dallasa (128:110), s katero so si lahko dokončno pripisali x, kar pomeni, da so si že zagotovili nastop v končnici!

Vrhunci dvoboja v Clevelandu:

Do novega trojnega dvojčka je Dončiću zmanjkal le en skok. Izkazal se je namreč še s 13 asistencami in devetimi skoki, v obrambi pa ponagajal tekmecu z dvema blokadama in ukradeno žogo, tako da si je za svoj nastop prislužil visoke ocene.

Dallas si je priigral nastop v končnici

Dallas Mavericks so prekinili niz treh zaporednih porazov na gostovanjih, na lestvici zahodne konference pa so se po porazu Golden Statea, ki je s 103:107 izgubil proti favoriziranemu Phoenixu, povzpeli na visoko tretje mesto! Imajo že zagotovljen nastop v končnici, saj na lestvici ne morejo pasti nižje od šestega mesta, tako da je zmaga v Clevelandu v taboru Dallasa poskrbela za ogromno veselje. Nov izpit jih čaka v noči na soboto, ko bodo gostovali pri Porzingisovemu Washingtonu.

Vrhunci Luke Dončića na tekmi v Clevelandu:

Dončić je tako po tekmi zvezdnikov All-Star letos dobil še eno tekmo v dvorani v Clevelandu, Dallas pa je še povečal izjemno razmerje v medsebojnih srečanjih. Na zadnjih osmih je bil kar sedemkrat boljši od Clevelanda. Podobno kot na zadnji tekmi proti Los Angeles Lakers so telički tudi tokrat kot po tekočem traku zadevali za tri točke.

Čeprav v Clevelandu niso mogli nastopiti z najmočnejšo postavo, manjkali so Spencer Dinwiddie (koleno), Sterling Brown (v covid protokolu), Trey Burke (v covid protokolu), Tim Hardaway ml. (stopalo), Theo Pinson (prst) in Frank Ntilikina (zvin gležnja), obenem pa so igrali drugo tekmo v dveh dneh, jih to ni zmotilo na poti do novega uspeha.

Zgovoren dokaz o tem, kako borbeni in nepopustljivi so bili košarkarji Dallasa:

Kako je sicer potekala tekma? V uvodni četrtini so Mavericks povedli z 10:4, nato so se prebudili tudi gostitelji, po ogromnem številu trojk Dallasa, večino je z atraktivnimi asistencami omogočil LD77, pa so se vodstva po prvih 12 minutah veselili gostje iz Teksasa (34:30). Biser slovenske košarke je imel opravka z zelo intenzivno obrambo gostiteljev, pogosto na robu prekrška, ki jih je večkrat pričakoval od sodnikov, a se na njegovo nezadovoljstvo piščalke niso oglasile.

Gostitelji so ga ob napadih, zlasti pri poskusih prodora, podvajali, a ga to ni zmedlo. Na to se je v ligi NBA že dobro navadil, nato pa dokazal svojo visoko košarkarsko inteligenco in iznajdljivo poiskal proste soigralce. Ko jih je našel, tem ni bilo težko zadeti koša. Zgolj v prvi četrtini je vknjižil osem asistenc in s tem izenačil svoj rekord v ligi NBA po številu podaj v eni četrtini.

LeVert polnil koš Dallasa

Najboljši strelec Clevelanda Caris LeVert je večino svojih točk dosegel v prvem polčasu. | Foto: Reuters Najboljši strelec Clevelanda Caris LeVert je večino svojih točk dosegel v prvem polčasu. Foto: Reuters Po koncu prve četrtine je v dvorani v čast gosta Dončića iz zvočnikov odmevala znana slovenska glasbena poskočnica Kdor ne skače ni Sloven'c. Dončić, ki je igral celotno prvo četrtino, si je privoščil malce počitka. Njegovi soigralci so naleteli na trd oreh.

Brez Dončića so imeli kar nekaj težav z organizacijo napada. Cavs so z delnim rezultatom 15:4 povedli, koš gostov pa so najbolj polnili Caris LeVert, Darius Garland in Lauri Markkanen, ki so do takrat dali skupno več kot polovico točk (25 od 45). Dallasu se je poznalo, da je manjkal poškodovani Dinwiddie.

Ko se je v igro vrnil Dončić, je bila to spet druga pesem. V eni izmed akcij je osmešil nekdanjega soigralca Mosesa Browna, kaj kmalu, še pred koncem prvega polčasa, pa se je lahko pohvalil z dvojnim dvojčkom (10 točk in 10 asistenc). Ker pa je bil pri domačih razigran Caris Levert, ki je do konca prvega dela dosegel kar 21 točk (ob metu iz igre 8/12), izstopal pa je tudi domači "all-starovec" Garland (12 točk in 6 asistenc), je Cleveland zadržal prednost. Drugo četrtino je dobil za +10 in se na počitek odpravil s prednostjo šestih točk. Dončić je v prvem polčasu dal 12 točk in 11 asistenc.

Priljubljeni Doe-Doe postavil rekord kariere

Dorian Finney Smith ni izstopal le z natančnimi meti za tri točke, ampak tudi učinkovito igro bližje košu. V drugi četrtini je tako atraktivno zabil. | Foto: Reuters Dorian Finney Smith ni izstopal le z natančnimi meti za tri točke, ampak tudi učinkovito igro bližje košu. V drugi četrtini je tako atraktivno zabil. Foto: Reuters V drugem polčasu je sledila rapsodija gostov iz Teksasa. Varovanci Jasona Kidda so dali v višjo prestavo, osrednji junak velikega preobrata pa je postal Dončić. Prevzel je pobudo v napadu in začel zadevati tudi za tri točke. Domači so se še nekaj časa upirali, zlasti po zaslugi nezgrešljivega meta za tri točke Garlanda (4 od 4), dvakrat pa je zverinsko zabil še nekdanji "teliček" Brown, a je Dončić ponudil še več.

Z neumornim strelskim ritmom, po enem izmed protinapadov si je privoščil tudi zabijanje, je v tretji četrtini dosegel kar 20 točk, z naskokom več kot pred tem v prvem polčasu (12), še naprej uspešno razigraval soigralce, pri katerih je imel poseben večer zlasti Dorian Finney-Smith.

Prednost je zrasla, Dallas je v zadnjo četrtino vstopil s +11, v zadnji četrtini pa jo spretno zadrževal na varni razdalji. Cleveland se je skušal vrniti v igro, a so imeli Mavericks preveč razigranih posameznikov. Zlasti Finney-Smitha, ki je z 28 točkami postavil strelski rekord kariere in se po tekmi zahvalil Dončiću in soigralcem za nesebičnost. "Obožujemo igrati drug z drugim," je razkril delček razloga, zakaj je Dallas v zadnjih mesecih tako uspešen in predstavlja enega najuspešnejših klubov v ligi NBA.

Slovenski navijači v Clevelandu so spremljali Luko Dončića že na ogrevanju:

Dallas Mavericks so tako prekinili niz treh zaporednih porazov na gostovanjih, na lestvici zahodne konference pa bi se lahko, če bo Phoenix upravičil vlogo favorita proti Golden Statu, ki bo še nekaj časa pogrešal poškodovanega Stephena Curryja, povzpeli na visoko tretje mesto!

Trener Clevelanda: Luka Dončić je čarovnik z žogo

"Izkazal se je, vedno je izbral pravi ritem, pravo hitrost," je Dončića po tekmi pohvalil trener Clevelanda J. B. Bickerstaff: "Je pravi čarovnik z žogo v rokah. Odlikuje ga sposobnost, da najde prostega soigralca in ga pripravi do neoviranega meta," je dejal strateg poraženega moštva.

Luka Dončić se je izkazal proti nekdanjemu soigralcu Mosesu Brownu, ki nosi dres Clevelanda. | Foto: Reuters Luka Dončić se je izkazal proti nekdanjemu soigralcu Mosesu Brownu, ki nosi dres Clevelanda. Foto: Reuters

Luka Dončić
Sportal Nora predstava Dallasa in Dončića, ki se je izenačil z legendo lige NBA

Liga NBA, 30. marec:

Cleveland Cavaliers : Dallas Mavericks 112:120
LeVert 32 (trojke 3/4), 6 sk., Garland 25 (trojke 4/4), 10 as., 5 sk., Stevens 16,  Markkanen 13, 6 sk., Brown 12, 9 sk.; Dončić 35 (met za tri 3/6, met za dve 11/20, prosti meti 4/4), 13 asistenc, 9 skokov, 1 ukr. žoga, 2 blokadi, 3 izg. žoge v 38 minutah, Finney-Smith 28 (trojke 6/12), Brunson 18, 6 as., 5 sk., Powell 15, 5 sk.

Indiana Pacers : Denver Nuggets 118:125
Hield 20, Taylor 18, Bitadze 17, 10 sk., Haliburton (12 as., 5 sk.) in Smith (7 sk.) 15; Jokić 37 (met iz igre 15/19), 13 sk., 9 as., 7 izg. žog, Hyland 20, 7 as., Barton 18, Čančar ni kandidiral za tekmo  

Washington Wizards : Orlando Magic 127:110
Porzingis 35 (met iz igre 11/18), 8 sk., Caldwell-Pope 25, Hachimura in Gafford 17, 7 sk.; F. Wagner 28, 5 sk., Fultz 19, 7 as. 

Toronto Raptors : Minnesota Timberwolves 125:102
Trent Jr. 29 (trojke 6/8), Anunoby 22 (trojke 4/4), 5 sk., Barnes 17, 5 sk.; Edwards 24, 8 sk., Towns 16, 10 sk., 7 izg. žog 

Boston Celtics : Miami Heat 98:106
Brown 28 (trojke 5/9), 10 sk., 6 as., Tatum 23, 6 as., 5 sk., Theis 15; Butler 24, Lowry 23 (trojke 6/12), 8 as., Adebayo 17, 12 sk., 8 as., Strus 14, 7 sk., Herro 12, 10 sk., 5 as.

New York Knicks : Charlotte Hornets 114:125
Fournier 30 (trojke 6/8), Barrett 25, Randle 21, 7 as., Quickley 16; Bridges 31 (trojke 4/4), Oubre Jr. 21, Ball 20, 15 as., 5 sk., Rozier 15  

Houston Rockets : Sacramento Kings 118:121
Green 32 (trojke 6/14), Porter Jr. 30 (trojke 4/10), 12 sk., 12 as., Fernando 17, 10 sk.; Lyles (7 sk., trojke 4/6), Jones (9 sk., 5 as.) in Mitchell (8 as., 5 sk.) 24, Barnes 13  

Oklahoma City Thunder : Atlanta Hawks 118:136
Waters III 25 (trojke 7/13), Maledon 18, 8 as., Sarr 17, 9 sk., Roby 14, 9 sk.; Young 41 (trojke 4/12), 8 as., Huerter in Bogdanović 20, Hunter 19, Knox II 17  

San Antonio Spurs : Memphis Grizzlies 111:112
Murray 33 (trojke 6/9), 13 sk., Johnson 23, 7 sk., Vassell 19; Jones 25 (trojke 5/10), Brooks 21, 6 sk., Bane in Melton 16  

Golden State Warriors : Phoenix Suns 103:107
Poole 38 (met za tri 7/15), 9 sk., Wiggins 19, Thompson 19; Bridges 22, 7 sk., Booker 22, Ayton 16, 16 sk.

Portland Trail Blazers : New Orleans Pelicans 107:117
Eubanks 21, 9 sk., Williams 10, 10 as., Perry 15, McLemore 16; McCollum 25 (met za tri 3/6), Ingram 19, Hayes 18, Valanciunas 19, 11 sk.

Lestvica:

Pascal Siakam
Sportal Toronto po podaljšku premagal Boston, Jokić spet blestel
 
Ne spreglejte