Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2021,
6.15

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Natisni članek

Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Philadelphia 76ers Dallas Mavericks Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 26. 2. 2021, 6.15

3 leta, 2 meseca

Liga NBA, 25. februar

Dončić trčil ob najtrši vzhodni zid

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Luka Dončić | Luka Dončić je dosegel 19 točk. | Foto Guliver Image

Luka Dončić je dosegel 19 točk.

Foto: Guliver Image

Ob zanj podpovprečni statistiki (19 točk, trije skoki in štiri asistence) je moral slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić s svojim Dallasom na gostovanju pri Philadelphii 76ers priznati premoč najbolj učinkoviti ekipi vzhodne konference severnoameriške poklicne lige NBA (111:97). Vlatko Čančar je ob tesnem porazu Denverja proti Washingtonu (110:112) dosegel tri točke.

Brez polnih tribun in samo s posnetimi reakcijami gledalcev Wells Fargo Center v Philadelphii seveda ni kakšen navijaški pekel. Zato pa je zasedba Philadelphia 76ers s homogenim kadrom, udarnim igralskim ritmom, ciljno obrambno usmeritvijo in široko paleto napadalnih rešitev vendarle sila negostoljuben gostitelj. To je na svoji koži občutil tudi Luka Dončić s svojim Dallasom. Prepričal se je lahko, zakaj je moštvo iz Pensilvanije najbolj učinkovita ekipa vzhodne konference (22 zmag, 11 porazov), predvsem pa uspešen branilec domače trdnjave (le dva poraza na 16 domačih tekmah).

Dallas je s 16. porazom na 31. tekmi sezone znova padel v skupino klubov z negativnim izkupičkom, obenem je po dveh zaporednih zmagah in kar sedmih na predhodnih devetih tekmah zaključil poglavje uspešnega niza. Tudi Dončić, ki je v iztekajočem se mesecu kar trikrat presegel mejo 40 točk, je bil tokrat daleč od svojih rekordnih številk. V slabih 30 minutah je dosegel 19 točk, ujel tri odbite žoge in soigralcem namenil štiri asistence, ob tem pa v oči bode tudi sedem izgubljenih žog.

Ljubljanski zvezdnik je tokrat postopoma ogreval svoj napadalni motor. Tako je prvi koš iz igre dosegel šele v drugi četrtini. To je nato zaključil tudi s prvim zadetim metom za tri točke. Izza črte 7,24 metra je bil nato dvakrat uspešen še v tretji četrtini, medtem ko je v zadnji ob previsokem zaostanku obsedel na klopi. Iz igre je tokrat metal 6:13 (za tri točke 3:6), s črte prostih metov pa 4:6.

Luka Dončić | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Da je bil z 19 točkami znova prvi strelec Dallasa, je bila za Dončića slaba tolažba. Bolj dokaz velike nerazpoloženosti soigralcev, med katerimi znova ni bilo latvijskega velikana Kristapsa Porzingisa, kar je bil velik napadalni udarec, a po drugi strani tudi obrambna olajšava. Vseeno sta Joel Embiid (23 točk, devet skokov) in veteran Dwight Howard (14 točk, osem skokov) igraje prihajala do premoči pod košem, z nekoliko bolj oddaljenih položajev pa sta bila nevarna nekdanji član Dallasa Seth Curry in Avstralec Ben Simmons (oba 15 točk). Zadnji je bil ob tem pravi obrambni strup. Tudi za Dončića.

Z izjemo dveh kratkih odsekov v prvi četrtini je bil Dallas celotno tekmo v rezultatskem zaostanku. V prvi vrsti zaradi nestanovitne igre in težav pri soočanju z agresivnimi obrambnimi prijemi najbolj uspešne ekipe vzhodne konference. Philadelphia je sicer že  v drugi četrtini vodila s kar 20 točkami naskoka (57:37). Teksaški lov v tretji četrtini je bil kljub ugodnim nastavkom, h katerim je veliko prispeval prav LD77, kratkega daha. Gostje so sicer prednost nekajkrat spustili na raven enomestnih številk, a je izkušeni trenerski maček Doc Rivers z menjavami in obrambnimi zasuki vselej preprečil tako daljših strelski niz kot posledično tudi popoln preobrat. Mike Scott je tako na začetku zadnje četrtine s trojko domačo prednost znova vrnil v območje +20 (91:70), s tem pa v dobršni meri zatrl teksaški igralni navdih.

Luka Dončić | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Poraz Denverja v končnici

Čančar je dosegel tri točke. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Čančar je dosegel tri točke. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na delu je bil tudi Denver Vlatka Čančarja, ki je po izjemno napetem obračunu moral priznati premoč Washingtonu. Dobro minuto pred koncem zelo izenačenega srečanja je Michael Porter Jr. še zabil za znižanje zaostanka Denverja na 110:112, a v zadnji minuti moštvi nista več našli poti do koša. Pol minute do konca je trojko za Denver zgrešil Jamal Murray, ki je bil sicer s 34 točkami prvi strelec srečanja, na drugi strani so bili nenatančni tudi Wizards, Nuggets pa v zadnjih petih sekundah obračuna niso uspeli zadeti. Z metom za tri je v zadnji sekundi poskusil Facundo Campazzo, a je bil nenatančen. 

Pri zmagovalni ekipi je bil s 33 točkami najučinkovitejši Bradley Beal, pri Denverju je bil poleg Murraya najbolj razpoložen Nikola Jokić s 24 točkami in enajstimi skoki, Čančar je na parketu preživel slabih deset minut, v katerih je dosegel tri točke (1/1 za 2, 1/1 prosti meti) in en skok, izgubil je eno žogo.   

 

Liga NBA, 25. februar:

Philadelphia 76ers : Dallas Mavericks 111:97
Embiid 23, Simmon in Curry 15; Dončić 19 (3 skoki, 4 asistence), Richardson 13.

Brooklyn Nets : Orlando Magic 129:92
Irving 27, Harden 20, Shamet 19; Vučević 28, Ennis 15.

New York Knicks : Sacramento Kings 140:121
Quickley 25, Burks 24, Randle 21 (14 skokov); Fox 29 (11 asistenc), Barnes 22 (7 skokov), Bagley III 19.

Memphis Grizzlies : Los Angeles Clippers 122:94
Jones 20, Brooks 19, Valančiunas (15 skokov) in Morant po 16; Leonard 17 (7 asistenc), Ibaka (7 skokov) in George (7 skokov) po 13.

Denver Nuggets : Washington Wizards 110:112 
Murray 34, Jokić 24 (11 skokov), Porter 18 (10 skokov), ..., Čančar 3 (1 asistenca) v 9:43; Beal 33, Hachimura 20, Westbrook 16 (10 skokov, 10 asistenc). 

Milwaukee Bucks : New Orleans Pelicans 129:125 
Antetokounmpo 38 (10 skokov), Middleton 31, DiVincenzo 24 (9 asistenc); Williamson 34 (8 skokov), Ingram 23, Ball 20 (8 asistenc). 

Lestvica:

Preberite še:

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić se je vrnil na parket in že takoj dosegel 15 točk
James Harden, Kevin Durant
Sportal Znane so vse letošnje "NBA zvezde"
Luka Dončić
Sportal Nora trojka Dončića za zmago ob pisku sirene! #video

 

Ne spreglejte