Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 10. 2021,
3.50

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

11

Natisni članek

Atlanta Hawks Trae Young Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Petek, 22. 10. 2021, 3.50

2 leti, 5 mesecev

Liga NBA, 21. oktober

Dončić doživel brodolom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

11

Luka Dončić | Dončić je na uvodu doživel katastrofo. | Foto Reuters

Dončić je na uvodu doživel katastrofo.

Foto: Reuters

Slovenski superzvezdnik Luka Dončić si ni predstavljal tako klavrnega vstopa v novo sezono lige NBA. Košarkarji Atlante Hawks so s 113:87 povozili Dallas Mavericks. Prvi mož teksaškega moštva je imel ogromno težav z agresivno obrambo tekmeca. Čeprav je obračun končal pri 18 točkah, 11 skokih in sedmih asistencah, s svojo predstavo ni mogel biti zadovoljen, saj je statistične stolpce obogatil, ko si je Atlanta že priigrala občutno prednost. "Bila je grozna tekma. Nič nismo mogli narediti, ampak pred nami je še 81 tekem," je Dončić priznal nemoč. Polom so na gostovanju pri nekdanjem moštvu Gorana Dragića Miami Heat (95:137) doživeli tudi prvaki Milwaukee Bucks. Golden State Warriors pa so v izenačeni tekmi premagali Los Angeles Clippers s 115:113. S 45 točkami je blestel Steph Curry.

Udarna trojka Luka Dončić, Kristaps Porzingis in Tim Hardaway jr. je tista, od katere glavni trener Jason Kidd največ pričakuje v tej sezoni. In omenjeni košarkarji so bili na uvodu v sezono najopaznejši. Dosegli so prvih deset točk za Dallas, ki si je priigral prednost osmih točk pri 10:2.

Košarkarji Atlante so po hitrem postopku s pomočjo dveh zadetih trojk srbskega košarkarja Bogdana Bogdanovića izenačili na 10:10 in počasi začeli prevzemati pobudo. A gostje sprva še niso dopustili, da bi se tekmec preveč odlepil. S trojko je za to poskrbel tudi Dončić, ki je rezultat znižal na 15:16. Dallas je imel v uvodni četrtini zadnjič prednost pri 18:17. Kot se je na koncu izkazalo, je bila to tudi zadnja prednost na tekmi.

V nadaljevanju smo spremljali, kako so košarkarji Atlante leteli po parketu in si sprva priigrali prednost desetih točk (34:24).

Vrhunci igre Luke Dončića

Dončićeve težave proti agresivni obrambi

Gostitelji so imeli obenem še veliko rezerv, saj njihov prvi mož Trae Young še ni bil na pravih obratih. Do tega trenutka je Dončićev vrstnik in veliki tekmec zgrešil vse mete.

Dvoboji med njima so vselej posebni. Zaradi dogovora Atlante in Dallasa na naboru leta 2018, ko so Hawks kot tretjega izbrali Dončića, Mavericks pa Younga kot petega in nato takoj opravili zamenjavo, bosta vselej povezana. Navijači ju bodo vedno primerjali, do zdaj pa sta oba močno presegla pričakovanja.

Vrhunci igre Atlanta Hawks : Dallas Mavericks

Organizator igre pri Hawks je prvo trojko zadel za 41:31, v naslednji akciji pa lepo zaposlil Clinta Capelo, ki je silovito zabil žogo v koš in prisili Kidda, da se je odzval z minuto odmora. Dončić je imel v prvem polčasu veliko težav z agresivnim pokrivanjem košarkarjev Atlante. Izgubil je štiri žoge, bil tudi blokiran. Niso mu omogočili, da bi razvil svojo igro, na drugi strani pa se je razigral Young, ki je v zaključku polčasa dosegel sedem točk in imel z moštvenimi kolegi pred drugim delom sedem točk naskoka (51:44).

Luka Dončić ni mogel razviti svoje igre. | Foto: Reuters Luka Dončić ni mogel razviti svoje igre. Foto: Reuters Nič kaj drugačen ni bil pogled na parket dvorane State Farm Arena v začetku tretje četrtine. Dončić je imel še naprej težave s tesnim pokrivanjem, učinkovita sta bila John Collins in De'Andre Hunter, ob izgubljenih žogah pa ni mogel prihajati do metov, kakršnih smo vajeni. Prostor do rakete so mu zelo dobro zaprli, tam pa ga je čakal še visoki Capela ali pa so ga nemudoma zaustavili s prekrškom. Kmalu je prednost domačih znašala že 21 točk (73:52), potem ko je dobro delovala naveza Young-Capela.

Najvišji zaostanek -30

Če je Dallas blestel v pripravljalnem obdobju in dobil vse štiri obračune, je na uvodu v sezono naletel na mino. Košarkarji Atlante so pokazali, da niso po naključju pretekle sezone končali šele v konferenčnem finalu, kjer so morali priznati premoč kasnejšim prvakom Milwaukee Bucks.

Dončić se je nekoliko razigral šele ob izredno visokem zaostanku in deloma popravil vtis ter zapolnil statistične stolpce. Vendar je bilo prepozno, saj so bili domači razigrani in držali tekmeca na varni razdalji.

Ob njegovi prisotnosti na igrišču je Dallas izgubil kar 24 točk prednosti - najvišji naskok Atlante je bil pri 107:77. Gledano v celoti je odpovedala osrednja peterka Mavericks. Če so Dončić-Porzingis-Hardaway jr. odločno vstopili v tekmo, je bilo nadaljevanje pod pričakovanji. Porzingis je bil z 11 točkami in vsega petimi skoki redko opazen - navijači Atlante so ga ob izvajanju prostih metov celo dražili z vzklikanjem, da ga Dončić ne mara -, Hardaway jr., ki je del dvoboja odigral s šivi, potem ko ga je z glavo v brado zadel Young, pa je predstavo končal pri 14 točkah.

"Grozna tekma"

Ob pogledu na statistiko v oči bodeta dve stvari. Uspešnost meta Dallasovih košarkarjev iz igre je bila zgolj 33-odstotna, vsega 16 asistenc pa je dodaten pokazatelj, da igra gostov ni bila na ravni, na kateri si jo je želel Kidd. Na drugi strani je le Young zbral 14 asistenc, celotna ekipa Atlante pa 31. "Mislim, da so košarkarji prihajali do odprtih metov, le žoga ta večer ni hotela notri," je dejal Kidd.

Luka Dončić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Bila je grozna tekma. Nič nismo mogli narediti, ampak pred nami je še 81 tekem," je dal Dončić vedeti, da se je sezona šele začela. Dallas bo poskušal bled vtis z uvodne tekme popraviti v noči na nedeljo, ko bo gostoval pri Toronto Raptors našega Gorana Dragića.

V noči na petek je zablestelo njegovo nekdanje moštvo. Miami Heat so na domačem terenu dobesedno povozili prvake Milwaukee Bucks (137:95) in pokazali, da imajo v tej sezoni moštvo za visoke domete. S 27 točkami je bil strelsko najbolj razpoložen Tyler Herro, novinec Kyle Lowry, ki je prišel namesto Dragića, pa se je še nekoliko lovil in dosegel le pet točk.

Stephen Curry | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Stephen Curry Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Stephen Curry je dosegel izjemnih 45 točk

Golden State Warriors so na krilih Stephena Curryja, ta je dosegel 45 točk in 10 skokov, ugnali Los Angeles Clippers s 115:113. Andrew Wiggins je za bojevnike prispeval 17 točk in šest skokov.

Triintridesetletni Curry, ki je bil uvrščen med 75 najboljših košarkarjev v ligi NBA, je na prvi tekmi presenetil navijače, potem ko je po tekmi v roke vzel mikrofon in se navijačem zahvalil za podporo in potrpežljivost med pandemijo koronavirusa. "To bo izjemna, zares izjemna sezona v Chase Center," je po tekmi povedal Curry.

Pri LA Clippers je bil najbolj razpoložen Paul George. V svojo statistiko je vpisal 29 točk, 11 skokov in 6 asistenc. Eric Bledsoe pa se je ustavil pri 22 točkah.

Liga NBA, 21. oktober:

Atlanta Hawks : Dallas Mavericks 113:87 (86:64, 51:44, 22;20)
Reddish 20, Young 19 (met za 3 2/5, za 2 4/9, prosti meti 5/5), 14 as.; Luka Dončić 18 (met za 3 2/7, za 2 4/10, prosti meti 4/4), 11 sk., 7 as., 1 ukr. žoga, 5 izg. žog v 35 min., Brunson 17,

Miami Heat : Milwaukee Bucks 137:95
Herro 27, 6 sk., 5 as., Butler 21, Adebayo 20, 13 sk.; Antetokounmpo 15, 10 sk., Allen 14

Golden State Warriors : Los Angeles Clippers 115:113
Curry 45, 10 sk., Wiggins 17; George 29, 11 sk., Bledsoe 22
 

Lestvica:

Ne spreglejte