Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 6. 2022,
12.59

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Krka Gašper Okorn Marc Gasol Petar Vujačić Jan vesely Dejan Jakara Aleksandar Džikić Košarkarska tržnica

Nedelja, 26. 6. 2022, 12.59

1 leto, 9 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA, 20. JUNIJ−26. JUNIJ

Po šestih letih v ligi NBA blizu povratka v Evropo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Tomas Satoransky | Tomas Satoransky naj bi kmalu okrepil Barcelono. | Foto Reuters

Tomas Satoransky naj bi kmalu okrepil Barcelono.

Foto: Reuters

Nov teden, novi prestopi. Tudi tokrat za vas zbiramo podatke s košarkarske tržnice. 

Se Čeh vrača v Evropo?

Po poročanju portala Eurohoops, bo v prihodnji sezoni Barcelono okrepil Tomas Satoransky. Čeh, ki je zadnjih šest sezon preživel v ligi NBA bo na koncu meseca postal prost igralec, 30-letni Satoransky pa naj bi bil zdaj blizu vrnitve v Evropo. Češki košarkar naj bi z Barcelono, za katero je že igral v letih 2014-2016, sklenil štiriletno pogodbo. V ligi NBA je branil barve Washingtona, Chicaga, New Orleansa in San Antonia.

Wilbekin v Turčijo

Vrstam turškega Fenerbahčeja se bo v novi sezoni pridružil Scottie Wilbekin, ki je s turško ekipo podpisal triletno pogodbo. 29-letni Američan s turškim potnim listom je v prejšnji sezoni branil barve Maccabija iz Tel Aviva, za katerega je v evroligi v povprečju dosegal 15,4 točke, 4,1 asistence, 2,1 skoka in 1,5 ukradene žoge na tekmo.

Sportal Zdaj tudi uradno: Dončić ima novega soigralca

Steve Clifford znova na klopi Charlotte Hornets

Charlotte Hornets, ki je v lasti košarkarske legende Michaela Jordana, je sporočilo, da bo 60-letni Steve Clifford znova njihov glavni trener. Na klopi bo zamenjal zdaj že bivšega Jamesa Borrega, ki je službo izgubil aprila. Clifford je že med 2013 in 2018 pet sezon vodil ekipo iz ameriške zvezne države Severna Karolina. S Charlotte se mu je dvakrat uspelo uvrstiti v končnico.

Najuspešnejši je bil v sezoni 2015/16, ko so sršeni redni del končali z 48 zmagami in 34 porazi, v prvem krogu končnice pa so po sedmih tekmah izgubili proti Miami Heat. Odpuščen je bil po koncu sezone 2017/18, kmalu pa je našel službo pri Orlando Magic. Tam je bil trener tri sezone, nazadnje pa je bil svetovalec pri Brooklyn Nets.

Charlotte je mesto trenerja sprva ponudil Kennyu Atkinsonu, ki je kot pomočnik trenerja z Golden State Warriors letos postal prvak lige NBA, a je ta pozneje ekipi sporočil, da zaradi družinskih razlogov mesta ne bo sprejel. Sršeni so redni del letošnje sezone sklenili na desetem mestu vzhodne konference z 43 zmagami in 39 porazi ter se uvrstili v kvalifikacije za končnico. Tam so izgubili proti Atlanta Hawks.

Spanoulis na klopi grškega kluba

Nekdanji košarkar Grk Vassilis Spanoulis začenja svojo trenersko pot med člani na klopi grškega kluba Peristeri. 39-letni nekdanji odličen igralec bo z grškim klubom v prihodnji sezoni igral tudi v košarkarski ligi prvakov, kar naj bi bilo po poročanju portala Eurohoops eden od glavnih razlogov, da se je Spanoulis odločil za to ekipo.

Okrepitev za FMP

Ameriški košarkar Charles Jenkins, ki ima tudi srbsko državljanstvo, se po sezoni premora vrača na košarkarska igrišča. 33-letni košarkar bo v novi sezoni okrepil vrste FMP-ja. Američan je nazadnje ob koncu sezone 2020/21 igral za Tenerife, nato pa se je odločil za premor. Pred tem je med drugim igral za Crveno zvezdo, milansko Olimpio, ruski Khimki in grški Olympiacos.

Krka pripeljala Okorna

V petek bo novega trenerja dobila novomeška Krka. Klub je že napovedal novinarsko konferenco. Daliborja Damjanovića bo nasledil Gašper Okorn. Ljubljančan se tako po štirih letih vrača na domače parkete. Nazadnje je vodil zagrebško Cibono, ki je na robu stečaja izgubila tako igralce kot strokovni štab. Pred odhodom v tujino je vodil Krkinega največjega tekmeca Olimpijo.

Gašper Okorn
Sportal Slovenski trener po zmagoslavju na Hrvaškem nov izziv našel v Sloveniji

Petar Vujačić iz Rogaške v Mornar

Petar Vujačić se je iz Rogaške preselil k Mornarju. Dvaindvajsetletnik je bil v zadnji sezoni eden ključnih članov Rogaške, s klubom iz Bara v Črni gori, ki je v minuli sezoni regionalne lige Aba osvojil deveto mesto, pa je podpisal triletno pogodbo. V minuli sezoni je bil četrti strelec državnega prvenstva, v povprečju pa je dosegel 16,7 točke na tekmo. Ob tem je v statistiko vpisal še po 2,1 skoka ter 2,7 podaje na tekmo.

Marc Gasol še ni rekel zadnje

Marc Gasol | Foto: Reuters Marc Gasol Foto: Reuters Potem, ko se mu je z Girono uspelo prebiti v elitno špansko ligo, 37-letni Marc Gasol še ne bo sklenil košarkarske poti. Lastnik in igralec španskega kluba bo namreč tudi v sezoni 2022-23 nosil dres Girone, ki se bo merila v španski elitni ligi. Nekdanji košarkar Toronta in Memphisa je v zadnji sezoni v drugi španski ligi v povprečju dosegal 14,8 točke in 8,6 skoka na tekmo.

Hrvat k prvaku

Dvakratni zaporedni prvak Evrolige Anadolu Efes je pozdravil novega košarkarja. Centrsko mesto bo zasedel Hrvat Ante Žižić, ki je v zadnji sezoni igral za Maccabi iz Tel Aviva, za katerega je v elitnem evropskem klubskem tekmovanju na tekmo v povprečju dosegal 12,2 točke in 5 skoka.

Ante Žižić bo odslej igral za Anadolu Efes. | Foto: Getty Images Ante Žižić bo odslej igral za Anadolu Efes. Foto: Getty Images

Iz Bursasporja k Žalgirisu

Slovenski publiki dobro poznan košarkar Kevarrius Hayes, ki je v EuroCupu igral proti Cedeviti Olimpiji, bo v naslednji sezoni član Žalgirisa. 206 cm visoki košarkar je v zadnji sezoni, ki jo je njegov turški klub končal v finalu evropskega tekmovanja, v povprečju dosegal 9 točk, 6,8 skoka, 1,5 ukradene žoge in 1,1 blokade na tekmo.

Vesely zapušča Fenerbahče

Jan Vesely se po osmih letih poslavlja od Fenerbahčeja. "Zelo težko mi je napisati te besede, a po osmih letih se naša zgodba končuje. Rad bi se zahvalil vse, ki so ta prostor naredili dom zame in za mojo družino," je na Instagramu zapisal Vesely. 32-letni košarkar je leta 2017 osvojil evroligo. "Najpomembnejše stvari v življenju so mi zgodile v Istanbulu. Tu sem se poročil, tu se je rodil moj sin in tu sem osvojil evroligo. Zaenkrat še ni znano, kje bo Vesely nadaljeval kariero, velika možnost pa obstaja, da bo okrepil vrste Barcelone.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jan Vesely (@24janvesely)

Dejan Jakara in Helios Suns so se dogovorili za podaljšanje sodelovanja še za dve sezoni. | Foto: Grega Valančič/Sportida Dejan Jakara in Helios Suns so se dogovorili za podaljšanje sodelovanja še za dve sezoni. Foto: Grega Valančič/Sportida Dejan Jakara in Helios Suns še naprej z roko v roki

Vodstvo Helios Sunsov in trener Dejan Jakara sta se danes dogovorila za nadaljevanje sodelovanja še za naslednji dve sezoni, so Domžalčani zapisali na uradni spletni strani.

Dejan Jakara je v klubu deloval že dvakrat, prvič kot pomočnik trenerja v takrat šampionski ekipi, ki je v sezoni 2015/16 osvojila naslov državnih prvakov, drugič v vlogi glavnega trenerja, in sicer skoraj polne zadnje štiri sezone. "Doseženi in preseženi vsi športni cilji, všečna igra, trdo delo in dobra kemija so botrovali odločitvi, da v klubu še naprej ostane tudi jedro strokovnega štaba," so dodali. Jakari bo kot pomočnik trenerja še naprej stal ob strani Grega Nachbar, kondicijski trener ostaja Gašper Šoln, športni terapevt pa Dragan Narić.

Džikić v Izrael

Nekdanji trener Olimpije in Krke Aleksandar Džikić ima po slovesu od Budućnosti že novo službo. 51-letni Srb je podpisal dvoletno pogodbo z izraelskim klubom Hapoel Jerusalem. "Vesel sem, da sem se pridružil temu klubu. Na to okolje in areno imam dobre spomine. Zagotavljam vam, da bomo kot ekipa delali trdo, s strastjo in odločnostjo, da dosežemo zastavljene cilje," je za klubsko spletno stran ob podpisu pogodbe dejal "Đile".

Aleksandar Džikić bo v prihodnji sezoni vodil Hapoel Jerusalem. | Foto: Sportida Aleksandar Džikić bo v prihodnji sezoni vodil Hapoel Jerusalem. Foto: Sportida

Džikić je med drugim v svoji trenerski karieri vodil še Estudiantes, Partizan, kot pomočnik pa je v sezonah 2005-2007 deloval tudi prti Minnesoti Timberwolves.  

Motley v Turčijo

Iz tabora Fenerbahčeja so sporočili, da je ekipo okrepil Jonathan Motley, ki je s turškim klubom podpisal dvoletno pogodbo. Motley je v tej sezoni prvič igral v Evropi, zastopal je barve ruskega Lokomotiva iz Kubana in takoj opozoril nase. Pred izključitvijo ruskih ekip iz EuroCupa je v povprečju dosegal 21,2 točke, 7 skokov in 1,3 asistence na tekmo. Fenerbahče sta sicer zapustila Danilo Barthel in Ahmet Duverioglu.

Kaj se je na košarkarski tržnici dogajalo pretekli teden?

Gašper Okorn
Sportal Okorn na pragu vrnitve v domovino
Ne spreglejte