Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
23. 12. 2020,
13.45

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

1

Natisni članek

ABA Koper Primorska

Sreda, 23. 12. 2020, 13.45

3 leta, 4 mesece

KOPER PRIMORSKA

Konec je: žalosten epilog športne zgodbe

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

1

Primorska ČB | Koper Primorska: le še spomin ... | Foto Sportida

Koper Primorska: le še spomin ...

Foto: Sportida

Finančni dolgovi so dokončno pokopali Koper Primorsko. Potem ko so bili "tigri" izključeni iz lige ABA, so zadnji državni in pokalni prvaki vsega dobrih šest ur pred načrtovano tekmo z novomeško Krko sami izstopili iz 1. SKL in tako končali agonijo. Slovenska košarka je tako dokončno ostala brez kluba, ki je bil enkrat državni prvak, dvakrat zmagovalec pokalnega tekmovanja, trikrat lastnik superpokala in enkrat prvi v 2. ligi ABA.

Koper Primorska | Foto: V državi aktualnih evropskih prvakov je dokončno potonil zadnji državni in pokalni prvak. Medtem ko v Kopru Primorski še vedno uradno molčijo, uradna spletna stran in profili na družbenih omrežjih pa mirujejo že več tednov, so malo pred 14. uro pri Košarkarski zvezi Slovenije potrdili, da so bili obveščeni o izstopu kluba iz 1. slovenske košarkarske lige. Kot razlog so navedli finančne težave. Primorcem je že pred tem rdeči karton pokazalo vodstvo lige ABA. "Vodstvo tekmovanja bo vse formalne postopke ob izstopu koprskega kluba izpeljalo v skladu s propozicijami 1. SKL za člane in tako bodo vse tekme, tudi že odigrane, registrirane z izidom 20:0 v korist nasprotne ekipe," sporočajo iz KZS. Podobno so že storili pri jadranski ligi. S tem gre karavana, tako domača kot regionalna, naprej. Vprašanje, ki se poraja, pa je, v katero smer se bo v prihodnje razvijala obalna košarka z velikim bazenom mladih.

Prav na današnji dan pred enim letom je v 12. krogu lige ABA pri Primorski v dvorani Bonifika gostovala Crvena zvezda. Za to je takrat prvič zaigral Marko Jagodić-Kuridža, ki je malo pred tem zapustil koprsko barko. Z nje so tedaj poskakali tudi že Marjan Čakarun, Žan Mark Šiško, Lance Harris in trener Jurica Golemac, vsi pomembni člani šampionske ekipe, ki je osvojila dvojno slovensko krono, se v velikem slogu prebila v ligo ABA in tam sive lase povzročala tudi velikanom. Med sezono je odšel Ivan Marinković, po njej še Alen Hodžić, Žiga Dimec, Jan Kosi, Aleksandar Lazić … Poleti se je zdel dokončen propad Primorske neizbežen, a so kljub velikim proračunskim luknjam v Kopru le pridobili tekmovalno licenco, zbrali ekipo okrog trenerja Andreja Žaklja in se vrnili pod koše.

6. decembra je Primorska odigrala zadnjo tekmo (proti Krki). | Foto: ABA liga 6. decembra je Primorska odigrala zadnjo tekmo (proti Krki). Foto: ABA liga

A čeprav so Primorci tako v ligi ABA kot državnem prvenstvu v prvi plan potisnili domače igralce, med katerimi je bilo veliko mladih, kar je z vidika razvoja košarke nedvomno pozitivno, pa je imel prvi del sezone prizvok podaljševanja agonije in umiranja na obroke. Dokončno se je zalomilo 6. decembra po porazu Primorske proti Krki (74:57). Takrat se je začela hišica iz kart dokončno podirati. Zadnji slovenski prvaki so odpovedali dve zaporedni tekmi v ligi ABA, posledično obe za zeleno mizo izgubili z rezultatom 20:0 in bili tako kot prvi klub v zgodovini tega tekmovanja diskvalificirani.

V državnem prvenstvu so "tigri" rumeni karton dobili po tem, ko so pet minut pred dvanajsto odpovedali tekmo proti Šenčurju. Nato so se s kranjskim Triglavom dogovorili za prestavitev tekme 12. kroga na 12. 1. 2021, podoben manever pa so poskušali izpeljati še za današnjo tekmo z novomeško Krko. Ob tem so prejeli tudi privolitev dolenjskega kluba. Vse v želji po kupovanju dodatnega časa, s katerim bi ob morebitnem dodatnem sponzorskem prilivu vendarle čudežno preprečili dokončen propad kluba. A dobrih šest ur pred predvideno tekmo je dokončno postalo jasno, da je koprska košarkarska zgodba končana. Koper Primorska je namreč KZS obvestila o izstopu iz 1. slovenske košarkarske lige.

"Udarec za slovensko košarko"

Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović je črn epilog zgodbe označil za boleč udarec za igralce in trenerje kluba ter za celotno slovensko košarko. "Koprski klub je bil tekmovalna poživitev slovenske košarkarske scene, a odličnim rezultatom na igrišču niso sledili drugi dejavniki, ki so za uspešno in dolgoročno delovanje kluba nujno potrebni," je v uradni izjavi dejal Nesterović in izrazil upanje, da "v Kopru puške ne bodo povsem vrgli v koruzo, uredili finančne obveznosti ter postavili zdrave temelje, našli rešitev za nadaljnje delo mlajših selekcij in da bomo v Kopru čez leta znova spremljali člansko košarko na najvišji ravni".

Rašo Nesterović | Foto: Vid Ponikvar Rašo Nesterović Foto: Vid Ponikvar

V isti sapi se je prvi operativec zveze dotaknil tudi vloge krovne zveze. "Naj poudarim, da so preostali prvoligaški klubi ter organi in komisije KZS v zadnjem času, ko so na površje udarile težave kluba, pokazali veliko razumevanja in Koprčanom v skladu z določili pravilnikov in aktov zveze šli večkrat naproti. Kakor tudi sami igralci in trenerji koprskega kluba, ki so v postopkih licenciranja košarkarskih klubov s klubom, nekateri celo večkrat, podpisali dogovor o poravnavi obveznosti oziroma odlogu plačila, na podlagi česar je bila klubu tudi podeljena tekmovalna licenca. Poravnane obveznosti oziroma dogovori med klubom in odvisnimi osebami so namreč ključni pogoj za pridobitev in potrditev tekmovalne licence. Smo pa v preteklih mesecih eni in drugi od kluba prejemali pisna zagotovila o tem, da se bo stanje v prihodnjem obdobju izboljšalo oziroma z novim finančnim vložkom tudi uredilo," pravi generalni sekretar KZS.

Jurij Macura | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar 23. december 2020 je tako črn dan za košarko. Ne le primorsko, temveč tudi slovensko. Zadnjo tekmo so sicer Koprčani odigrali 6. decembra v Novem mestu. Jurij Macura, ena redkih pozitivnih zgodb Kopra Primorske v letošnji sezoni, je tedaj šestnajst sekund pred koncem postregel z zabijanjem, ki ni kaj prida omililo poraza (75:57), ob tem pa si prav gotovo ni predstavljal, da je to zadnji koš v klubski zgodovini. Zadnji točki zadnjih državnih in pokalnih prvakov države evropskih prvakov.

Macura je sicer izpisnico kluba dobil že pred dnevi, saj je to zahtevala Baskonia, ki je mladeniča tudi posodila Primorcem. Sledil mu je tudi Matej Rojc, ki si je novega delodajalca našel v Šenčurju. Zdaj so na trgu tudi vsi njuni donedavni soigralci, ki so jih že pred dvema tednoma obvestili o tem, da imajo zeleno luč za odhod iz kluba.


 

Za prvake iz Kopra so bili usodni tako dolgovi iz preteklosti kot nezmožnost zagotavljanja tekočega poslovanja. Izvirni greh je sicer starejši kot nedavne težave pri iskanju rešitelja v tujini. Izhaja iz velikega nesorazmerja med prihodki in odhodki ter težav predhodne lastniške strukture kluba.

Kronologija Primorske

1995: ustanovljeno je bilo Športno društvo Koš Koper.

1997: v Domžalah je nastal klub Lastovka, sprva na rekreativni, nato tudi na tekmovalni ravni.

2015: Lastovka se je uvrstila v 1. SKL.

2016: združila sta se Lastovka in Koper. Novi klub KK Primorska je prevzel tekmovalne pravice domžalskega kluba in domovanje koprskega kluba.

2016/17: v prvi sezoni je Sixt Primorska pod vodstvom trenerja Aleksandra Sekuliča osvojila sedmo mesto v DP.

2017/18: trenersko taktirko je prevzel Jurica Golemac. Primorska je osvojila slovenski pokal.

2018/19: sanjska sezona Sixt Primorske: klub je osvojil vse domače lovorike in 2. ligo ABA ter si s tem pridobil mesto med jadransko elito.

2019/20: Sixt Primorska je igrala v prvem delu hit lige ABA, a se je po finančnih težavah že decembra zgodil igralski eksodus. Koper so zapustili Marjan Čakarun, Lance Harris, Marko Jagodić-Kuridža, Stephen Holt, Žan Mark Šiško in trener Jurica Golemac (pozneje še Ivan Marinković). Kljub težavam je Primorska februarja znova postala pokalni prvak.

1. 7. 2020: klub je naznanil, da je prejel tekmovalno licenco.

14. 9. 2020: po črnogledih napovedih so iz kluba sporočili: "Gremo naprej."

9. 12. 2020: tekma državnega prvenstva s Šenčurjem je bila registrirana z 0:20. 

11. 12. 2020: odpovedana je bila tekma lige ABA Borac - Primorska in registrirana z 20:0 za Borac.

17. 12. 2020: vodstvo liga ABA je tudi tekmo proti Splitu registriralo z rezultatom 20:0 in Primorsko diskvalificiralo.

23. 12. 2020: Koper Primorska je izstopila iz 1. SKL

KK Krka : KK Cedevita Olimpija, superpokal
Sportal Olimpija ostala brez tekme, Krka se je znesla nad Partizanom
Arena Bonifika
Sportal Žalostni zgodbi iz Kopra ni videti srečnega konca
KK Cedevita Olimpija : Promitheas Patras, Eurocup
Sportal Brez sodišča za Olimpijo
Ne spreglejte