Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
8. 7. 2014,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Erazem Lorbek Jure Zdovc reprezentanca statistika

Torek, 8. 7. 2014, 12.06

8 let

Kakšna spričevala so imeli slovenski reprezentanti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od svetovnega prvenstva v košarki nas loči še dobrih petdeset dni, slovenska izbrana vrsta pa bo prihodnji teden začela priprav. In kako so se izbranci Jureta Zdovca odrezali v zadnji sezoni?

Ob pogledu na spodnjo statistično preglednico kar bodejo v oči številke Gorana Dragića, ki je imel za seboj izvrstno sezono v dresu Phoenix Suns. O njegovih presežkih smo že ogromno pisali in vsem je lahko v največje zadovoljstvo, da bo imela Slovenija na svetovnem prvenstvu košarkarja takšnega kalibra.

Za zunanjo vrsto se nam sploh ni treba bati, saj so se praktično vsi v polni meri izkazali. Od povratnikov v reprezentanco je Jaka Klobučar, ki je bil zaradi svoje nepopustljivosti že od nekdaj pri srcu selektorju Juretu Zdovcu, Krki pa je v veliki meri pomagal do naslova državnega prvaka. In ker ga je ravno Zdovc pri Olimpiji veliko preizkušal na mestu organizatorja igre, lahko pričakujemo, da se bo tudi v Španiji kdaj znašel na tem položaju.

Ogromen napredek je v Španiji pokazal Zoran Dragić, ki je moral sezono zaradi operacije kile sicer predčasno končati. Za razliko od lanskega leta je v zadnjem tekmovalnem obdobju dobil bistveno več manevrskega prostora na parketu in ga s pridom izkoristil, zato je Unicaja že pred zaključkom španskega prvenstva nanj vršila pritiska, da podaljša sodelovanje s klubom, za katerega bo igral tudi v prihodnji sezoni.

Zdovc je imel od vseh najbolj pod drobnogledom Domna Lorbka, saj sta sodelovala v turškem klubu Gaziantep. Upravičil je njegovo zaupanje ter temu primerno tudi imel ogromno minutažo in hvalevredno statistiko.

Čeprav je bilo nekaj negotovosti ob odhodu Jake Blažiča v Crveno zvezdo, saj je tamkajšnje okolje lahko za tujega košarkarja zelo nepredvidljivo, je ob dobrih igrah v rdeče-belem dresu nemudoma postal ljubljenec navijaške skupine Delije.

Omić stopa v velike čevlje

Iz Uniona Olimpije je v tujino odpotoval tudi Klemen Prepelič, ki je imel nekaj časa odprte roke pri trenerju Banvita Dimitrisu Itudisu, nato pa je velikokrat pobiral le drobtinice, a večkrat pokazal, da ima v rokah pravi dinamit, ki bo lahko Zdovcu prav prišel.

V dresu Krke je zadnjo sezono odigral Edo Murić, ki je na Dolenjskem pustil velik pečat. Ob dobrih igrah je tudi pri njem prišel čas, da se poda onkraj naših meja in stopi stopničko višje.

Učinkovitost pa je v Španiji občutno popravil Uroš Slokar. Če se lani pri Gran Canarii in na uvodu te sezone pri Albi iz Berlina ni pretirano proslavil, je bil njegov obraz povsem drugačen v nadaljevanju pri Estudiantesu, saj je dosegal skoraj 10 točk in 5 skokov na tekmo.

Miha Zupan se je ponovno znašel na seznamu reprezentance, potem ko ga je Zdovčev predhodnik Božidar Maljković črtal iz zasedbe za EuroBasket. Za njim je uspešna sezona v Turčiji, kjer je konstantnost kazal tudi Jure Balažič.

Od novincev v slovenski reprezentanci je Alen Omić, ki bo prevzel dirigentsko palico med naturaliziranimi košarkarji. Ob odsotnosti Mirze Begića in Gašperja Vidmarja (operacija kolena) bo praktično edini center, pohvalil pa se bo lahko s prvim uradnim nastopom na svetovnem prvenstvu.

Erazem Lorbek se je vrnil po operaciji kolena

Če smo na začetku omenili najboljšega, pa smo drugega najboljšega privarčevali za konec.

Erazem Lorbek se je po operaciji kolena, zaradi katere je moral izpustiti domači EuroBasket, pozno priključil Barceloni in nato počasi prihajal v pravi tekmovalni ritem. Na parketu je v povprečju prebil nekaj več kot 15 minut in v tem času dosegal po osem točk. Morda pa tisto najboljšo formo ujame na svetovnem prvenstvu. Saj se spomnite, kako je Erazem zablestel pod vodstvom Jureta Zdovca na evropskem prvenstvu na Poljskem pred petimi leti …

Ne spreglejte