Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 3. 2018,
20.27

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

Krka Sixt Primorska ABA Petrol Olimpija

Torek, 13. 3. 2018, 20.27

6 let, 1 mesec

Jadranska košarkarska reforma klofuta slovenskemu prvenstvu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Medtem ko ima Petrol Olimpija že krepko pred koncem državnega prvenstva zagotovljeno mesto v 12-članski in po novi reformi veliko bolj zaprti ligi ABA za sezono 2018/19, pa za Primorsko in Krko upanje tli v zaključnem turnirju druge lige ABA.

Petrol Olimpija ima že zagotovljeno mesto v ligi ABA za prihodnjo sezono. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Petrol Olimpija ima že zagotovljeno mesto v ligi ABA za prihodnjo sezono. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Beograjska skupščina lige ABA je potrdila predlagane spremembe, po katerih regionalno tekmovanje sledi konceptu zaprtih lig s precej manjšim ali skoraj ničnim poudarkom na državnih prvenstvih. Liga namreč precej ukinja državni ključ in uvrščanje prek nacionalnih prvenstev. Edina državna omejitev je, da lahko v ligi ABA nastopa le pet klubov iz ene države.

Tako je že danes določenih kar 11 od 12 moštev za ligo ABA 2018/19. Med njimi je tudi Petrol Olimpija, ne glede na to, ali bo državni prvak. Dvanajsti udeleženec tekmovanja pa bo postal letošnji prvak lige ABA 2, kar lahko še vedno postaneta tudi Krka ali Sixt Primorska. Odločitev bo padla na zaključnem turnirju v Čačku.

Tudi v prihodnje bodo mesta v ligi (skoraj) stalna. Izpadlo bo le zadnje moštvo v sezoni, namesto katerega bo v jadransko elito vselej vstopil prvak druge lige ABA. Poleg tega pa se bosta enajsto moštvo iz prve in drugo moštvo iz druge lige od sezone 2018/19 pomerila za mesto med elito za naslednjo sezono.

Udeležence druge lige ABA, ki bo prva tako štela 12 klubov, bodo še določala državna prvenstva. Poleg zadnjega moštva iz prve lige ABA bo preostalih 11 klubov v tekmovanje vstopilo prek državnih prvenstev, in sicer tako, da bo imela vsaka država (Slovenija, Hrvaška, BiH, Srbija, Črna gora in Makedonija) po dva predstavnika.

Klubi za ligo ABA 2018/19
 Budućnost VOLI, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar in prvi iz druge lige ABA
Ne spreglejte