Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
23.19

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
EuroBasket Izrael

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 23.19

8 let, 4 mesece

Izraelci jezni nase, policija si lahko oddahne

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Košarkarji Izraela so v šoku. Verjeli so, da si bodo z zmago nad že vnaprej odpisano Nemčijo zagotovili napredovanje, a so se zmotili. Slovensko policijo čaka v drugem delu prvenstva manj dela.

Izrael je ponosen na bogato košarkarsko zgodovino, v Ljubljani pa se je po tesnem porazu z Nemčijo (76:80) poslovil že po prvem delu. Osvojil je neslavno zadnje mesto in izpustil elegantno možnost, da se kljub trem uvodnim porazom prebije v drugi del evropskega prvenstva. Čeprav je imel vse v svojih rokah in je po desetih minutah vodil za osem točk, jim ni uspelo. ''Zelo sem razočaran. Res sem zelo razočaran,'' je potožil Omri Casspi in sklonil glavo, kot da bi mu bilo neprijetno pred množico novinarjev. V očeh so se mu lesketale solze, posledice razočaranja in jeze.

Izraelski trener: Usodo smo imeli v svojih rokah

Krilni center NBA moštva Houston Rockets se je na tekmi z Nemci trudil na vse pretege, dosegel 22 točk in dodal 13 skokov, a njegovi soigralci niso bili kos pritisku. ''Razočaranje je ogromno. Usodo smo imeli v svojih rokah, a smo v drugi tretjini odpovedali (19:10 za Nemce, op. a.), v tretji pa zgrešili preveč metov za tri točke. Ko primerjamo odstotek svojih in nemških trojk, je več kot jasno, kaj je odločilo tekmo,'' je trener Arik Shivek ponudil razlog za nepričakovan poraz. Izrael je izkoristil le tri mete za tri točke od 19 (16 odstotkov), Nemčija pa 10 od 23 (43 odstotkov). ''Način, kako smo se poslovili od prvenstva, je boleč. Poslovili smo se s porazom proti ekipi, ki je bila pred zadnjim krogom že odpisana. A tekmovanja ni želela končati s porazom, zato ji čestitam,'' je bil izraelski strateg bolj zgovoren od 24-letnega izbranca.

Nemci so se s tem, da so operacijo Slovenija končali po rednem delu, sprijaznili že v nedeljo. Zadnjo tekmo so odigrali sproščeno, kar se jim je tudi obrestovalo. ''Nismo čutili bremena, uspevali so nam meti z razdalje,'' je priznal Per Günther in dodal, da so nemški košarkarji frustracijo po neuspehu spretno pretvoriti v energijo, s katero so lažje ugnali Izrael.

Če policija ne opravi naloge, sploh ne zapustijo hotela

V skupini A so tako zadnja tri mesta osvojile reprezentance Velike Britanije, Nemčije in Izraela, ki se poslavljajo od prvenstva. Prirediteljem bo najbolj žal Nemcev, saj so imeli na tribunah ogromno navijačev, slovenska policija pa bo imela po odhodu Izraela manj dela. Naloge, da je treba pred vsakim treningom oziroma tekmo preveriti službene prostore, pa naj gre za dvorano ali pa slačilnico, ne bo več. Izraelci so že navajeni na posebno varovanje. Po krvavih dogodkih med olimpijskimi igrami leta 1972 na Bavarskem, ki so sejali smrt med izraelskimi športniki, ni več nič prepuščeno naključju. Pri nogometu, košarki ali šahu so vselej prisotni izraelski varnostniki in protokol, ki se ga mora strogo držati tudi domača policija.

Na košarkarskih tekmah v dvorani Tivoli ni bilo težko prezreti dveh elegantno oblečenih varnostnikov, ki sta oborožena in skrbita, da je vse brez zapletov in nevarnosti, slovenska policija pa je dolžna pred prihodom izraelske športne delegacije preveriti, ali je zagotovljena popolna varnost. ''Spomnim se, da so Izraelci, ko je bila tekma v odbojki v dvorani Stožice, zahtevali, da morajo biti tri vrste za njihovo klopjo proste. Zelo dosledni so. Če policija ne naredi tega, kar od nje zahtevajo, sploh ne bodo zapustili hotela,'' nam je pred tivolsko dvorano dejal izkušen varnostnik, ki je želel ostati anonimen. Ker si izraelski košarkarji niso zagotovili napredovanja, jih v Stožicah ne bo. Še eden dokaz, da smo priča najbolj izenačenemu turnirju v zgodovini evropskih prvenstev.

Ne spreglejte