Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 5. 2021,
13.03

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

2

Natisni članek

Tokio 2020 EuroBasket 2022 Jordan Morgan Luka Dončić Luka Dončić selektor KZS

Četrtek, 6. 5. 2021, 13.03

2 leti, 11 mesecev

Odločitev je padla: Sekulić ostaja na selektorskem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

2

Aleksander Sekulić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Pri Košarkarski zvezi Slovenije so sporočili ime novega selektorja moške članske reprezentance, ki bo najprej rokave zavihal v junijskih olimpijskih kvalifikacijah. Še naprej bodo računali na Aleksandra Sekulića, ki bo Slovenijo vodil tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Njegov cilj je popeljati Slovenijo na olimpijske igre v Tokio.

Anrhony Randolph in Jordan Morgan
Sportal Dvojni ameriški šok za slovensko košarko

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je odgovoril na vprašanje, ki je bilo kar nekaj časa v zraku. Aleksander Sekulić bo nadaljeval delo na čelu slovenske košarkarske reprezentance.

Od Djordjevića in Obradovića do Itoudisa, ki je bil praktično že ustoličen ...

V preteklosti smo lahko večkrat slišali dve tuji imeni, ki sta bili aktualni v povezavi z našo izbrano vrsto. To sta bila Grk Dimitris Itoudis in Španec Xavi Pasqual. Prvi mož naše krovne košarkarske organizacije je danes še sporočil, da so konec decembra 2019 in v začetku januarja 2020 usmerili puščice tudi proti legendarnima strokovnjakoma Saši Djordjeviću in Željku Obradoviću, a sta oba dala vedeti, da ne bosta sedla na slovensko klop.

Matej Erjavec | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Z Itoudisom so se lani praktično dogovorili že o vsem pred primopredajo poslov, vendar jim je nato koronavirus prekrižal načrte. Delo slovenske reprezentance je v zaključku kvalifikacij za evropsko prvenstvo prevzel Aleksander Sekulić in jih uspešno pripeljal do konca.

Prav zaradi tega je postal resen kandidat za nadaljnje opravljanje službe na selektorskem mestu. Povrhu vsega mu je šel na roko podatek, da si želijo na KZS strokovnjaka, ki bo ekipo vodil tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, česar pa Itoudis in Pasqual ne bi mogla, saj sta del evroligaških zasedb. Vsi pa vemo, da sta evorliga in Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) na nasprotnih bregovih, tako da košarkarji in trenerji - izjema je zlati selektor Slovenije Igor Kokoškov - iz teh tekmovanj ne nastopajo za svoje izbrane vrste v reprezentančnih oknih med sezono.

Aleksander Sekulić | Foto: Sportida Foto: Sportida Kdo je selektor?

Dvainštiridesetletni Aleksander Sekulić si košarkarski kruh služi v češkem Nymburku, kjer opravlja vlogo pomočnika.

Šolal se je na beograjski športni akademiji in pozneje diplomiral na tamkajšnji fakulteti za šport. Svojo trenersko pot je začel pri ljubljanskem Slovanu, kjer je sprva treniral mlajše selekcije. V sezoni 2004/2005 se je članski ekipi s Kodeljevega pridružil kot pomočnik trenerja in čez dve sezoni že samostojno vodil moštvo. Pozneje je deloval še pri kranjskem Triglavu, novomeški Krki, v Škofji Loki in Kopru Primorski.

Leta 2006 je sodeloval z reprezentanco do 20 let in se na evropskem prvenstvu v Izmirju veselil bronaste kolajne. Istega leta je prvič postal tudi članski pomočnik selektorja Aleša Pipana. V nadaljnjih letih je "asistiral" še Božidarju Maljkoviću, Igorju Kokoškovu in nazadnje Radovanu Trifunoviću. Samostojno je vodil mladi reprezentanci do 18 in 20 let ter leta 2018 tudi člansko B-zasedbo.

Pred novembrskim kvalifikacijskim oknom za EP 2022 je prevzel vodenje članske ekipe, a z dogovorom o vlogi vršilca dolžnosti za štiri tekme. Zdaj je dobil polni mandat.

Sekulić bi Slovenijo rad popeljal na olimpijske igre

"V čast mi je biti selektor. Že 15 let sem del reprezentance, sodeloval sem na evropskih, svetovnih prvenstvih in olimpijskih kvalifikacijah. Pred nami je zgodovinska priložnost, da se uvrstimo na olimpijske igre. Cilj je, da nastopimo z najboljšo mogočo zasedbo," je sprva dejal Sekulić, ki se ni oziral na to, da je bil na prvi pogled rezerva pri selektorski izbiri: "V tem nisem videl težave. Jasno, imam veliko željo voditi reprezentanco. V čast mi je biti del nje. Jasno so povedali, kakšni so njihovi nameni. Na koncu koncev sta oba eminentni imeni evropske košarke. Nisem bil užaljen. To je del našega posla. Ko so mi sporočili, da bom prvi mož, smo se hitro dogovorili. Kar hitro bo treba zavihati tudi rokave."

Aleksandra Sekulića čaka veliko dela v kvalifikacijah za olimpijske igre. Bo prvi selektor, ki bo našo izbrano vrsto popeljal do največjega dogodka na svetu? | Foto: FIBA Aleksandra Sekulića čaka veliko dela v kvalifikacijah za olimpijske igre. Bo prvi selektor, ki bo našo izbrano vrsto popeljal do največjega dogodka na svetu? Foto: FIBA

Sekulić bo vzporedno opravljal dve funkciji, saj je prav tako trenerski pomočnik pri Nymburku, pri katerem so pozdravili njegovo imenovanje na čelo evropskih prvakov: "Nismo še prišli do tega dialoga. Veliko stvari je odprtih. Osredotočen sem na zaključek prvenstva na Češkem, nato pa bom s polno paro delal na pripravah. Poznajo moj položaj. Odobravajo ga in so ponosni, da imajo v svojem klubu selektorja."

Če se bosta Dončić in Čančar zaustavila pred konferenčnim finalom, bosta del Slovenije

Kako uspešna bo slovenska reprezentanca v kvalifikacijah med 29. junijem in 4. julijem - zbrala se bo v začetku junija -, je odvisno od tega, v kakšni sestavi bo nastopila. Velika želja je zaigrati s prvim zvezdnikom Luko Dončićem, ki je potrdil, da se bo udeležil kvalifikacijah, vendar je veliko odvisno od tega, kako daleč bo Dallas prišel v končnici. Enaka zgodba je pri Vlatku Čančarju. Če njunima kluboma uspe uvrstitev v konferenčni finale, bo morala Slovenija na žalost igrati brez obeh košarkarjev. Luka Dončić | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Druga skrb je poškodba naturaliziranega košarkarja Jordana Morgana, ki ga v tem ali prihodnjem tednu čaka operacija. Slovenija prav tako ne bo mogla računati na Anthonyja Randolpha, ki je prav tako poškodovan. V igri je zato spet Alen Omić, a pri KZS ne izključujejo možnosti, da bi naturalizirali novega košarkarja. Ob tem je težava časovni okvir.

V iskanju novega Američana, težava časovni okvir pri naturalizaciji

"Ko so nam zdravniki povedali, kako hudo je z Morganom, smo začeli iskati rešitev. Naturalizacija je časovni problem. Razmišljamo, a je malo časa. Kandidati so in jih gledamo od poškodbe naprej. Prezgodaj je karkoli reči," je dejal Erjavec, direktor reprezentance Matej Likar pa je dodal: "Morgan je bil pri zadnji naturalizaciji edina izbira, ker je že igral v Sloveniji. Po novih zakonih je malce težje pri naturalizaciji, ker je treba pridobiti več papirjev – uradno potrditev v ZDA, tukaj, finančno stanje … Morgan je eno sezono takrat igral v Sloveniji in padel pod drugi člen pri naturalizaciji, zato je bilo lažje."

Sloveniji ne bosta mogla pomagati ne Anthony Randolph ne Jordan Morgan. | Foto: Vid Ponikvar Sloveniji ne bosta mogla pomagati ne Anthony Randolph ne Jordan Morgan. Foto: Vid Ponikvar

Slovenija bo med 29. junijem in 4. julijem odigrala kvalifikacije za olimpijske igre. V skupinskem delu se bo pomerila z Angolo in Poljsko, ob običajnem poteku pa bi se nato z gostitelji turnirja Litovci pomerila za edino prosto vozovnico za Tokio.

Vsi slovenski košarkarski selektorji

Zmago Sagadin: kval. za OI 1992, EP 1995
Janez Drvarič: EP 1993
Andrej Urlep: EP 1997
Boris Zrinski: EP 1999 in 2001
Slobodan Subotić: EP 2003
Aleš Pipan: EP 2005 in 2007, SP 2006 in kvali. za OI 2008
Jure Zdovc: EP 2009, SP 2014 in EP 2015
Memi Bečirović: SP 2010
Božidar Maljković: EP 2011 in 2013
Igor Kokoškov: EP 2017
Rado Trifunović: kvali. SP 2019 in kvali. EP 2021/2022
Aleksander Sekulić: kvali. EP 2022, kvali. za 2021
Ne spreglejte