Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
7. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

Helios Suns prvaki naslov prvakov Gerald Martens Aleš Klavžar

Torek, 7. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Helios bo spet sodeloval z Avstrijcem Martensom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Domžale slavijo. Po letu 2007 je osrednja krona košarkarskega prvenstva Slovenije spet prišla v roke Heliosa. Naslov državnega prvaka je obveza, predsednik kluba Aleš Klavžar pa bo imel zaradi tega več dela.

Željko Zagorac je kot kapetan Heliosa pokal dvignil visoko v zrak. | Foto: Željko Zagorac je kot kapetan Heliosa pokal dvignil visoko v zrak.

Helios je v finalu državnega prvenstva s 3:1 premagal Zlatorog in presenetljivo osvojil naslov državnih prvakov. Ni bilo presenečenje, da so Laščani padli, presenečenje je bilo, da sta se ta dva kluba znašla pred zadnjo stopničko.

Kot pravi predsednik košarkarskega kluba Helios Aleš Klavžar, je imel Helios med najboljšimi v državi celo daleč najnižji proračun: "Če gledamo ekipe, ki so igrale v polfinalu, so imeli nekateri nekoliko večji proračun, drugi pa nekajkrat večjega."

Tudi sam ni verjel, da bi lahko Helios po vseh težavah med sezono – trenerja Gašperja Okorna so zamenjali za Jakšo Vulića in pripeljali nekaj novih obrazov – osvojil slovensko prvenstvo, dokler "nismo prišli v finale. Takrat sem začel verjeti. Svojim šefom sem rekel, če premagaš Krko v polfinalu na njenem terenu, je to tako, kot bi v poslu premagal multinacionalko z bistveno večjimi prihodki in ji vzel najboljšo stranko. Za nami je najuspešnejša sezona v zgodovini kluba, saj smo bili ob članski ekipi odlični tudi v mladinskih selekcijah. V praktično vseh kategorijah smo prišli do finalnih turnirjev."

Dolg Heliosa je bil milijonski, zdaj je …

Aleš Klavžar je ponosen, da mu je uspelo znižati dolg Heliosa. | Foto: Aleš Klavžar je ponosen, da mu je uspelo znižati dolg Heliosa.

Ker je Helios osvojil prvenstvo, mu po pravilih Košarkarske zveze Slovenije pripadata mesto v ligi ABA in nastop v Fibini ligi prvakov (vsaj kvalifikacije, če Slovenija ne bo dobila neposrednega mesta v tem tekmovanju). Za regionalno ligo ABA pa ni tako samoumevno, kako bodo razdeljene vstopnice, zlasti če se bodo odločili za zaprto tekmovanje in bodo mesta razdeljevali po drugačnem sistemu.

Ne prezrite

Sašo Ožbolt je pričakoval drugačen razplet
Dovolj je bilo, brada gre z razlogom stran
Trener se ni branil, ko so ga igralci spravili pod hladno prho #video
Helios na krilih Hrvata do posebne zvezdice #foto
Helios se veseli drugega naslova državnega prvaka

Si pa v Domžalah želijo nastopiti v tej ligi: "Že nekaj let … kakor tudi Domžalčani. V ligi ABA smo bili znani kot vas ob Ljubljani. Bili so tudi naslovi, da je vas ob Ljubljani premagala Partizana. A smo napolnili dvorano. Liga ABA je magnet za slovenskega košarkarskega gledalca, nam pa je izziv. A moramo sestaviti finance in videti, s kakšnim moštvom bomo šli naprej. Prav tako bi radi mlade domžalske fante vključili v prvo člansko ekipo."

Naslov pa vodstvu Heliosa prinaša tudi obvezo za prihodnjo sezono in na to trditev Klavžar dodaja: "Milan Kučan je ob osamosvojitvi rekel: 'Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.'"

Po krajšem premisleku se je nato dotaknil svojega štiriletnega mandata in kaj mu je v tem času uspelo narediti s klubom: "Ko sem prevzel vodenje kluba, je imel milijon evrov dolga. V teh letih smo ga zmanjšali na 250 tisoč evrov. Vsako leto pa imamo težavo, ker delamo velik dobiček in moramo plačevati davek na dobiček, zato prosim ministre in državo … Izgube namreč ne moreš več kompenzirati z dobičkom. V klubu imamo pred seboj smer, kakšna je, bo znano kmalu in jo bomo predstavili širši javnosti."

Gerald Martens bo del Heliosove prihodnosti

V njej bo vključen tudi Gerald Martens, ki je moral konec februarja zapustiti barvarsko podjetje Helios in posledično tudi klub. Kljub temu smo ga videli, kako je ponosno proslavljal naslov državnih prvakov. "Ko je prišel, je rešil klub, sicer bi ga zaprli, saj smo imeli velike dolgove. V vsej zgodbi, ki smo jo doživeli, je bil ključni člen. Nenehno sva v stiku. Zagotovo bo zraven. Zgodbo v Domžalah maksimalno podpira, zato lahko nanj računamo, on pa na nas," pravi Klavžar.

Avstrijec Gerald Martens bo še naprej sodeloval s Heliosom. | Foto: Avstrijec Gerald Martens bo še naprej sodeloval s Heliosom.

Bo del Heliosove prihodnosti tudi hrvaški trener Vulić, ki je ob prihodu naredil velik preobrat in Helios najprej sploh popeljal v ligo za prvaka ter nato v končnici skupaj z igralci izločil Rogaško, Krko in na koncu še Zlatorog? "Z Jakšo smo se vrhunsko ujeli. Dejala sva, da se po koncu prvenstva usedeva. Želimo ga imeti v naši sredini. Upam, da bo ostal v Domžalah," odgovarja Klavžar.

Ne spreglejte