Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
5. 6. 2016,
20.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Helios Suns Zlatorog

Nedelja, 5. 6. 2016, 20.38

6 let, 7 mesecev

POROČILO S TEKME HELIOS SUNS : ZLATOROG

Helios na krilih Hrvata do posebne zvezdice #foto

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Helios je po letu 2007 še drugič v zgodovini prišel do naslova državnih prvakov Slovenije. V četrti tekmi je še tretjič preskočil Zlatorog in se zavihtel na košarkarski vrh.

Helios prvak ali Zlatorog do odločilne tekme? To je bilo vprašanje pred začetkom četrtega finalnega obračuna, pred katerim je Helios v zmagah vodil z 2:1. Začetek je bil nekako v slogu prejšnje tekme iz Domžal, ko so košarkarji Zlatoroga s čvrsto obrambo in odličnim skokom imeli nadzor nad potekom dogodkov.

Na obeh straneh smo videli zelo slab odstotek meta. Sredi druge četrtine so domači metali iz igre vsega 37-, gostje pa 31-odstotno. A so kljub temu vodili Laščani, ki so imeli kar sedem skokov v napadu in so posledično tolikokrat več metali na koš.

Gladalci v Domžalah so pripravili odlično vzdušje. | Foto: Grega Valančič / Sportida Gladalci v Domžalah so pripravili odlično vzdušje. Foto: Grega Valančič / Sportida

Ko je trojko za 22:14 zadel Branislav Đekić, je bilo videti, da je četa Aleša Pipana ujela pravi val.

A je prav Đekić naredil tri neumnosti, potem ko je dvakrat izgubil žogo, po drugi pa naredil celo nešportno osebno napako. Domžalčani se poklonjenemu darilu niso odrekli in v pičlih dveh minutah zrežirali delni izid 10:0 ter po trojki Luke Vončine prišli do naskoka dveh točk pri 24:22.

Sicer pa smo v prvem polčasu videli veliko metov za tri točke, ki pa so redko našli želeni cilj. Domači so zadeli le tri od 15, gostje pa dve od 14 trojk.

Ko se je razigral Čakarun, se je za Domžalčane naslov začel približevati

Gostujoči trener Pipan je bil ob odmoru jezen na svoje košarkarje in besno izpostavljal obrambo, a besede takoj po prihodu s slačilnice niso zalegle, saj so v obrambi pustili, da se je razigral Marjan Čakarun, ki je dosegel osem točk zapored za vodstvo z 39:31. Ko je Jan Močnik zadel trojko za 42:31, so bili videti košarkarji v zeleni opravi v izgubljenem položaju. V zadnjih deset minut so vstopili z zaostankom z 38:47 in iskali način, kako rešiti kožo, saj se je pokal počasi odmikal iz njihovih rok.

Hrvaški trener na klopi Helios Suns Jakša Vulić ob prihodu ni pričakoval naslova prvaka, a je v končnici verjel, da so njegovi fantje zmožni takšnega podviga. | Foto: Hrvaški trener na klopi Helios Suns Jakša Vulić ob prihodu ni pričakoval naslova prvaka, a je v končnici verjel, da so njegovi fantje zmožni takšnega podviga.

Strelsko so padli, kajti v tretji četrtini so dosegli le devet točk. Na veselje njihovih navijačev pa so roke le uspeli naravnati oziroma ju je junak tretje tekme v Domžalah Miha Vašl, ki je zadel dve trojki in dobre štiri minute pred koncem znižal na vsega -2 (51:53).

Domači so po peti osebni napaki Đorđeta Lelića igrali z obema organizatorjema igre, veliko težav pa so imeli zaradi pomanjkanja višine pri skoku v obrambi in gostom dopuščali dodatne napade.

A so imeli barvarji v svojih vrstah Hrvata Čakaruna, ki je v drugem polčasu dosegel 16 od skupno 19 točk in Helios po letu 2007 popeljal do druge zvezdice v zgodovini kluba, zaradi odličnih iger pa prejel naziv najkoristnejši košarkar (MVP) finala.

 

Helios Suns : Zlatorog Laško 64:56 (30:29, 47:38, 14:17)

Dvorana Komunalnega centra, gledalcev 2200, sodniki: Pukl (Maribor), D. Javor (Ljubljana), Nedović (Kranj).

Helios Suns: Ju. Močnik 8 (3:4), Čakarun 19 (3:6), Ja. Močnik 7 (4:4), Zagorac 1 (1:1), Atanacković 8 (2:3), Lelić 4, Robertson 11, Vončina 6 (1:2).

Zlatorog: Jurak 10 (1:5), Jeftić 12 (5:6), Booker 4, Vašl 6, Abrams 9 (5:6), Vujasinović 6 (4:5), Đekić 9 (3:4).

Prosti meti: Helios Suns 14:20, Zlatorog 18:26.
Met za tri točke: Helios Suns 4:20 (Robertson, Vončina, Ju. Močnik, Ja. Močnik), Zlatorog 6:27 (Vašl 2, Đekić 2, Jurak, Jeftić).

Osebne napake: Helios Suns 24, Zlatorog 22.
Pet osebnih: Lelić (37.), Jurak (37.), Vašl (40.).

 

Ne spreglejte