Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
17. 9. 2016,
18.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Slovenija EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Klemen Prepelič kvalifikacije evropsko prvenstvo zmaga

Sobota, 17. 9. 2016, 18.25

6 let, 6 mesecev

Slovenija brez poraza na EuroBasket

Goran Dragić jih je popeljal tja, kjer so jih vsi pričakovali

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Foto: Grega Valančič/Sportida

Za slovensko košarkarsko reprezentanco je konec popotovanja na EuroBasket 2017. Goran Dragić in soigralci so za konec z 80:69 preskočili še Ukrajino in kot neporaženo moštvo zasedli vodilno mesto skupine E.

Šest tekem, šest zmag. Izbrancem Igorja Kokoškova je brez spodrsljaja uspelo pripeljati slovensko barko na evropsko prvenstvo.

V kvalifikacijah so po dvakrat padli Kosovo, Bolgarija in Ukrajina, ki je morala zadnja priznati premoč Sloveniji na domačem terenu (69:80).

Kvalifikacije za EuroBasket 2017

Na njem je bil z 22 točkami najučinkovitejši kapetan Goran Dragić, ki je tako Slovenijo popeljal do nove zmage in skupnega prvega mesta v skupini, na katerem so naši košarkarji želeli pristati že pred začetkom kvalifikacij. To jim je prineslo vozovnico za evropsko prvenstvo 2017.

V ključnih trenutkih zadnje četrtine, ko so Ukrajinci še vodili, je pomembni trojki zadel Klemen Prepelič in tekmo končal pri 15 točkah. Z enakim izkupičkom se je lahko pohvalil njegov veliki prijatelj Alen Omić, ki je z devetimi skoki za vsega skok zgrešil dvojnega dvojčka.

"Komaj čakam na ponovno snidenje"

Klemen Prepelič, Goran Dragić in Alen Omić so proti Ukrajini skupaj dosegli 52 od skupno 80 točk. | Foto: Grega Valančič/Sportida Klemen Prepelič, Goran Dragić in Alen Omić so proti Ukrajini skupaj dosegli 52 od skupno 80 točk. Foto: Grega Valančič/Sportida "Tekma je bila težka, tako kot večina kvalifikacijskih dvobojev, izjema je le uvodna proti Kosovu. Po telesni plati je bila tekma z Ukrajinci zelo zahtevna, predvsem zaradi dveh močnih orjakov pod obročem. Kljub krajši klopi smo dokazali, da ima Slovenija velik potencial in da je pred nami lepa zgodba na evropskem prvenstvu prihodnje leto.

S stoodstotnim izkupičkom na šestih tekmah smo dokazali, da smo resna reprezentanca. Komaj čakam na ponovno snidenje, upam, da bomo na EP igrali v najboljši postavi," je po novi dobri predstavi dejal Prepelič.

"Agresivna obramba in pametno v napadu"

Miha Lapornik je na zadnji tekmi zadel tri trojke. | Foto: Grega Valančič/Sportida Miha Lapornik je na zadnji tekmi zadel tri trojke. Foto: Grega Valančič/Sportida Dobro razpoložen pri metu za tri točke je bil tudi Miha Lapornik, ki je letos prvič oblekel dres članske reprezentance na uradnih tekmah, dvoboj z Ukrajino pa končal pri 11 točkah.

"Začeli smo zmedeno in Ukrajincem dovolili, da so dosegali lahke točke. Ob tem nikakor nismo mogli zadeti metov in izgubili veliko žog. Po dveh nasprotnih napadih je naša igra stekla, ob tem smo dobro zaustavili njihove centre. V drugem polčasu nam sprva ni šlo, z agresivno obrambno igro in pametno v napadu smo vendarle zasluženo zmagali," je dejal Lapornik, ki je letos postal novi član Bilbao Basketa.

Slovenija bo prihodnje leto (od 31. avgusta do 17. septembra) na največjem evropskem državnem tekmovanju spet nastopila v družbi najboljših reprezentanc, kar je praksa že vse od njene osamosvojitve. S prepričljivo osvojenim prvim mestom bo imela prav tako nekoliko ugodnejši žreb, saj bo v višjem kakovostnem bobnu.

Ne spreglejte