Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 9. 2013,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

EuroBasket finale Tony Parker Nando De Colo Francija Litva

Nedelja, 22. 9. 2013, 16.04

8 let

Francozi pred finalom: Žogo Parkerju v roke, nato pa čakamo …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francija proti Litvi ob 21.00 v finalu EuroBasketa. Francozi še nikdar niso stopili na vrh Evrope in si tega na čelu s prvim zvezdnikom ekipe in prvenstva želijo tako goreče, da bi si težko bolj.

Francoska reprezentanca večino evropskega prvenstva ni delovala nič kaj prepričljivo. Med drugim je v drugem delu prvenstva doživela poraz za 14 točk tudi proti tokratni tekmici Litvi. V četrtfinale, pred katerim se je celotna javnost spraševala, ali tokrat Francozi vseeno zmorejo bolje, se je prebila kot tretje moštvo skupine E, v bitki za vstopnico med najboljše štiri ekipe prvenstva naletela na Slovenijo in ji zaprla pot h kolajnam. V polfinalu sta sijajni Tony Parker in druščina po visokem zaostanku in podaljšku ugnala še aktualno evropsko prvakinjo Španijo ter se prebila v tretji finale in drugega zapored. Francozi, košarkarski silaki v fizičnem in prenesenem pomenu, še nikdar niso bili evropski prvaki, zato je njihova želja po tem dosežku še toliko bolj podčrtana.

Kmalu prvi strelec evropskih prvenstev vseh časov

Res ni treba biti košarkarski doktor, da ugotoviš, kdo je glavni poganjalec francoske igre. Parker je prvi strelec prvenstva s povprečjem skorajda dvajset točk, fant z najboljšim odstotkom meta iz igre na prvenstvu, bil pa je tudi v najožjem izboru najzaslužnejših za polfinalno zmago nad večno tekmico Španijo: v prvi polovici tekme s točkami, v končnici in podaljšku pa z zbranostjo in prostimi meti. Z 32 doseženimi točkami je prehitel Nemca Dirka Nowitzkega na večni lestvici strelcev na evropskih prvenstvih – skupaj jih je dosegel 984 – in zdaj zaostaja le še za nekdanjim grškim zvezdnikom Nikosom Galisom, ki je nasul 1.004 točke. "Pred dvema letoma smo se tako veselili uvrstitve na olimpijske igre, da smo bili neuspešni v finalu. Prihajamo vse bližje in zelo si želimo zlate kolajne," ostaja hladne glave Parker. V nasprotju z minutami po polfinalni tekmi ni mogel skriti svojih čustev ob bližanju tako želenemu koščku žlahtne kovine. "Igrati s Parkerjem je izjemno. Smo sicer bolj obrambna kot napadalna ekipa, v napadu pa mu damo žogo v roke in pripravljeni čakamo, kaj bo storil," je preprosto logiko francoske reprezentance pojasnil superzvezdnikov branilski kolega Nando De Colo, ki se dobro zaveda, na kakšen način omejiti tradicionalno litovsko "ostrostrelskost": "Proti koncu tekme s Španijo smo igrali res dobro obrambo. Takšno moramo igrati vso tekmo, a to je precej lažje reči kot storiti.

Bo drugi napad pretental drugo obrambo prvenstva?

Boljše povprečje danih točk na tekmo od Francije ima le Grčija, ki pa je že doma. Francija se v finale podaja z drugim napadom prvenstva (77,9 dosežene točke na srečanje), poleg tega Francozi blestijo tudi pri metu iz igre, saj so trenutno v tem pogledu najbolj natančno moštvo (47,4 odstotka zadetih metov), prav tako pa so tudi tretji po agresivnosti v obrambi s 5,8 ukradene žoge na tekmo ter prvo blokersko moštvo prvenstva (3,7 blokade na tekmo). Litva ima drugo obrambo prvenstva za Španijo z le 66,8 prejete točke na obračun in je tretje skakalno moštvo prvenstva z 39,2 doseženega skoka na tekmo.

Francija bo nastopila s sedmimi košarkarji, ki že imajo izkušnjo finala EuroBasketa. To so Nicolas Batum, Charles Kahudi, Tony Parker, Florent Pietrus, Nando De Colo, Boris Diaw in Mickael Gelabale, ki so v finalu priznali premoč Španiji pred dvema letoma, ko je že bil za krmilom reprezentance zdajšnji selektor Vincent Collet. Pri Litvi ima tovrstno izkušnjo le Kšištof Lavrinovič, ki je bil evropski prvak na Švedskem pred desetimi leti.

Pogled selektorja: Vincent Collet

"Da smo prišli do finala dvakrat zapored, je izvrstna stvar za francosko košarko. Prikazali smo dobro košarko in ne bi mogli biti razočarani niti ob porazu proti Španiji. Proti Litvi bomo zaigrali na zmago in mislimo, da je to naše leto. Ob porazu bomo seveda razočarani, a treba se je zavedati, da tekmeci razmišljajo na enak način."

Ne spreglejte