Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
25. 5. 2016,
11.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

FibaEurope Košarkarska zveza Slovenije ECA

Sreda, 25. 5. 2016, 11.29

6 let, 6 mesecev

Fiba Europe in poslušne članice na Jadranu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Košarkarske zveze držav, nastalih na področju nekdanje Jugoslavije, so vnovič izrekle enotno podporo evropski košarkarski zvezi Fiba Europe, a ob tem podprle tudi idejo o ohranitvi regionalnega tekmovanja.

Zdi se, da bo pot razpletanja evropskih košarkarskih zank še zelo dolga. | Foto: Zdi se, da bo pot razpletanja evropskih košarkarskih zank še zelo dolga.

Potem ko je Fiba Europe sredi aprila suspendirala več držav in jim prižgala rdečo luč za nastop na evropskem košarkarskem prvenstvu 2017, na kar se je Košarkarska zveza Slovenije po daljšem razmisleku odzvala z umikom podpore regionalni ligi ABA, so se panožne zveze Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije vnovič zavzele za skupen nastop.

Predstavniki omenjenih zvez so se namreč na torkovem sestanku v Beogradu dogovorili za skupno podporo Fiba Europe pri, kot so zapisali v uradnem sporočilu za javnost, zagotavljanju ohranitve interesov evropske košarke in obstoja tekmovanja, ki temelji na športnih kriterijih.

Regionalna liga – da, toda …

Vseeno pa s podporo Fiba Europe zveze s področja nekdanje Jugoslavije ne zagovarjajo dokončne ukinitve regionalne lige in vrnitve vseh klubov zgolj v domača prvenstva. "Vse košarkarske zveze jadranske regije so bile soglasne v podpori regionalni ligi, ki bi bila organizirana s spoštovanjem nacionalnih prvenstev in njihovih koledarjev tekmovanj. Lastniška struktura lige naj bi bila urejena po principu organizacije FIBA lige prvakov," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da se bodo v nadaljnjih pogovorih s FIBA Europe zavzeli za zagotovitev prehodnosti klubov iz nacionalnih prvenstev in regionalne lige v evropska klubska tekmovanja.

Kaj pa klubi?

Enotnost regije pa utegnejo kaj kmalu načeti odločitve klubov o vstopanju v različna evropska klubska tekmovanja. Medtem ko se je Fiba Europe že sprijaznila z dejstvom, da evroliga ostaja pod okriljem združenja evropskih košarkarskih lig oziroma družbe ECA (Euroleague Commercial Assets), pa želi moč nastajajoče Fiba lige prvakov ohraniti z izkoreninjanjem evropskega pokala Eurocup.

Vodstvo evrolige je v okviru ECA že zavrnilo možnost sprejemanja lige prvakov kot drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja in vztraja pri Eurocupu. V njem naj bi igrali tudi klubi s področja nekdanje Jugoslavije. Med kandidati za posebno vabilo (wild card) je tudi ljubljanska Olimpija. Proti tem klubom pa bi morale nato panožne zveze, skladno s smernicami Fiba Europe, nastopiti s sankcijami – izključevanjem iz državnih prvenstev.

Ne spreglejte