Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
26. 8. 2015,
21.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenija Hrvaška lestvica Fiba

Sreda, 26. 8. 2015, 21.16

8 let

EuroBasket: Slovenija poskočila za kar šest mest

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na uradni strani EuroBasketa tedensko vodijo lestvico, na kateri so reprezentance razporejene glede na svojo kakovost in učinkovitost v pripravljalnem obdobju. Slovenija je občutno napredovala.

Lestvica na eurobasket2015.org sicer ni popolnoma merodajna, vendar je delni pokazatelj, kako se moč vseh 24 reprezentanc pred EuroBasketom krepi oziroma pojenja.

Na prvo mesto so ta teden skočili Srbi, ki so se iz Izraela vrnili z dvema zmagama proti domači izbrani vrsti, na tekmah pa niso mogli računati na pomoč Bogdana Bogdanovića.

Španci, ki so padli za eno mesto, po dveh prepričljivih zmagah proti Makedoniji še naprej ostajajo nepremagani. Tudi letos je njihov zaščitni znak hitra igra z veliko protinapadi. V pripravljalnem obdobju še niso odigrali tekme zunaj meja Španije in je tudi ne bodo. Zadnji dvoboj pred prvenstvom bodo namreč odigrali v Zaragozi proti Češki.

Na tretjem mestu ostaja izbrana vrsta Francije, ki bo letos branila naslov evropskega prvaka iz Slovenije. Zaradi vloge gostitelja in kakovosti posameznikov na čelu s Tonyjem Parkerjem spada v krog osrednjih kandidatov za osvojitev zlatega odličja.

Slovenija se je povzpela zaradi zmag nad Ukrajino, Finsko in Italijo

Za dve mesti so se na tej lestvici povzdignili Hrvati, s katerimi se bodo Slovenci pomerili že prvi dan prvenstva (5. september ob 21. uri). Naši južni sosedje so odigrali sedem pripravljalnih tekem in vselej zapuščali parket zadovoljnih obrazov. Kot zadnji so padli Estonci, a je bila zmaga tesna, saj so jo slavili le s 66:63. Novost pri Hrvatih je, da so našli zamenjavo za poškodovanega Oliverja Lafayetta. Namesto njega bo nastopil naturalizirani košarkar Dontaye Draper, ki je bil sicer prva izbira Velimirja Perasovića, a se je po sezoni odločil, da bo letos počival. Vse skupaj se je postavilo na glavo, tako da je spet v hrvaški izbrani vrsti.

Slovenska reprezentanca se je po treh zmagah nad Ukrajino, Finsko in Italijo povzpela za kar šest mest, kar je največji preskok tedna. Izbranci Jureta Zdovca so zdaj na petem mestu. Kot razlog, zakaj se je Slovenija tako dvignila, so zapisali: "Slovenska ekipa je na turnirju Adecco Cup delovala zelo dobro. Tako dobro, da je bil zadovoljen tudi vedno zahtevni Jure Zdovc."

Slovenija je v pripravljalnem obdobju odigrala osem od desetih tekem in zmagala šestkrat. Za konec jo čakata še četrtkov in sobotni dvoboj z aktualnimi svetovnimi podprvaki Srbi.

In kje na tej lestvici so preostali slovenski tekmeci v skupini C? Grčija je na osmem mestu, vendar je jasno, da bo na evropskem prvenstvu spadala v ožji krog favoritinj za medalje, Gruzija, ki bo drugi slovenski tekmec, je 12., Makedonija 22., Nizozemska pa povsem pri repu na 24. mestu.

Ne spreglejte