Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2024,
19.57

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,59
Sergej Macura Urban Klavžar EuroBasket evropsko prvenstvo Slovenska košarkarska reprezentanca

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2024, 19.57

0 minut

EP v košarki do 20 let, polfinale

Izvrstni Slovenci s prepričljivo zmago v veliki finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,59
slovenska košarkarska reprezentanca do 20 let Eurobasket 2024 | Slovenci so se uvrstili v veliki finale. | Foto FIBA

Slovenci so se uvrstili v veliki finale.

Foto: FIBA

Slovenska košarkarska reprezentanca do 20 let je v polfinalu evropskega prvenstva v Polsat Plus Areni v poljski Gdynii z 91:79 premagala Belgijo in si tako že zagotovila najmanj srebrno odličje. Slovenci se bodo v nedeljskem finalu pomerili z boljšim iz para Francija in Grčija, so pa varovanci Petra Markovinoviča še edina neporažena ekipa na turnirju, saj so dobili vseh šest tekem do zdaj.

EP do 20 let, polfinale:

Mladi slovenski košarkarji so proti Belgiji vodili vso tekmo. Že prvo četrtino so dobili s 35:18, vodili so tudi z 29 točkami prednosti, a so se Belgijci v končnici nevarno približali. Dobri dve minuti in pol pred koncem so se Belgijci približali na 71:80 in zatem še na 73:82, a so Slovenci uspešno odbili vse napade. Slovenci so na koncu slavili z 91:79.

Bili so prepričljivo boljši v skoku (39:26). Z 20 točkami, od tega je pet trojk zadel iz osmih poskusov, je bil najučinkovitejši Urban KlavžarMatija Samar jih je dodal 19, Arne Osojnik pa 13. Pri Belgiji, ki je izkoristila le 16 od 28 prostih metov, je Ayuba Bryant Jr. Dosegel 20 točk.

Urban Klavžar je dosegel 20 točk. | Foto: FIBA Urban Klavžar je dosegel 20 točk. Foto: FIBA

Slovenija na prvenstvu še ni doživela poraza. V predtekmovanju je premagala Litvo, Islandijo in Črno goro, v osmini finala Severno Makedonijo ter v četrtfinalu s 73:72 še Poljsko. Na drugi strani je Belgija v četrtfinalu z 78:68 premagala Češko, pred tem v osmini finala Islandijo. V skupinskem delu je bila boljša od Severne Makedonije in Turčije, visoko pa je klonila proti Španiji (45:81).

V drugem polfinalu se bosta pomerili Francija in Grčija. Finale bo na sporedu v nedeljo ob 20.30.

Slovenija ima do zdaj štiri odličja z evropskih prvenstev do 20 let, zlati odličji so Slovenci osvojili v letih 2000 in 2004. Takrat sta slovenski dres med drugim nosila tudi Goran Dragić in Erazem Lorbek. 

Slovenska reprezentanca do 20 let: Arne Osojnik, Vukašin Todorović, Jan Zemljič, Urban Klavžar, Matija Samar, Nal Belko, Luka Lampret, Domen Petrovič, Sergej Macura, Gašper Škorjanc, Filip Horvat, Gašper Kočevar. Selektor: Peter Markovinovič.

Preberite še:

Dallas Mavericks : Los Angeles Clippers Luka Dončić Russell Westbrook
Sportal Westbrook zapušča LA, okrepitev v vrstah Olimpije
Ne spreglejte