Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2023,
10.40

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

6

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 13. 1. 2023, 10.40

1 leto, 3 mesece

Po izvrstni predstavi Luke Dončića

Dončić se je zapisal v zgodovino in ob tem prejemal tudi namerne udarce #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

6

Luka Dončić | Luka Dončić je spet zrežiral predstavo, o kateri govori košarkarski svet. | Foto Reuters

Luka Dončić je spet zrežiral predstavo, o kateri govori košarkarski svet.

Foto: Reuters

Košarkarski svet spet govori o izjemni predstavi slovenskega košarkarskega virtuoza Luke Dončića. Ob zmagi po dveh podaljških nad LA Lakers je vknjižil 56. trojni dvojček v karieri, zadel trojko za podaljšek, ob tem prejemal udarce in se vpisal v zgodovino lige NBA.

Luka Dončić LeBron James
Sportal Neverjetni Luka Dončić, nora tekma in kar dva podaljška

Ob visokem vodstvu Dallas Mavericks z 19 točkami razlike sprva ni kazalo, da bodo ljubitelji košarke v Los Angelesu spremljali pravo dramo. LeBron James in soigralci se niso predali in imeli ob koncu tekme prednost treh točk, ko je s trojko s korakom nazaj prvi podaljšek izsilil kdo drug kot Luka Dončić.

Da ni bilo milosti na tekmi in da je bila igra vseskozi na meji prekrškov, pove končni rezultat 119:115 v korist Dallasa. Tekma se je končala šele po dveh podaljških. Pogosto je bila igra zelo groba, kar je na svoji koži občutil tudi Dončić. Včasih so bili udarci nenamerni, včasih namerni. Russell Westbrook je bil eden tistih, ki so želeli Luki priti do živega. Lotil se ga je tudi na neprimeren način, za kar je bil med drugim kaznovan z nešportno osebno napako.

Prvi po Jordanu in prvi v zgodovini lige NBA

"To je bila zelo fizična tekma. Veliko minut smo preživeli na parketu. Energija je bila nekoliko slabša, a smo to prestali. Zmaga je zmaga," je po koncu dvoboja razlagal Dončić, ki je na parketu prebil kar 53 minut. V nadaljevanju se je dotaknil trojke za prvi podaljšek: "Moral sem narediti korak nazaj in poskusiti s trojko."

Slovenski košarkar je zadel novo trojko tudi za 108:108, kar je bil končni rezultat prvega podaljška, v dodatnih petih minutah pa je gostom uspelo zlomiti domače igralce, tako da so se veselili pomembne zmage (119:115).

Slovenski zvezdnik je spet zrežiral predstavo, o kateri se govori v presežkih. Da so pohvale upravičene, dokazujejo številke: 35 točk, 14 skokov in 13 asistenc.

Na drugi strani Atlantika so nemudoma začeli pregledovati dopolnjeno statistično bazo ter prišli do zanimivih ugotovitev in tudi mejnikov. Izbrskali so, da je Luka prvi košarkar po Michaelu Jordanu (1986), ki je pri 23 letih na desetih tekmah v povprečju dosegal več kot 40 točk. Povrhu vsega je prvi košarkar v zgodovini ligi NBA, ki je na teh desetih tekmah v povprečju dosegal 40 točk, deset skokov in osem asistenc.

Luka in veliki zbiratelj trojnih dvojčkov Oscar Robertson edina

Luka se je po koncu tekme lahko pohvalil z desetim trojnim dvojčkom v letošnji sezoni, skupno 56. v karieri. To je že njegova četrta sezona z deset ali več trojnimi dvojčki. Skupaj z Oscarjem Robertsonom sta edina, ki sta imela v prvih petih sezonah vsaj osem trojnih dvojčkov. Slovenski košarkarski virtuoz se je lahko pohvalil z novim trojnim dvojčkom, ob katerem je dosegel vsaj 30 točk. To mu je uspelo 30-krat v karieri, kar ga uvršča na peto mesto v zgodovini NBA.

V tej sezoni mu je tovrsten podvig uspel na devetih tekmah, preostalim košarkarjem v ligi pa zgolj šestkrat.

Na njegovo novo predstavo bo treba počakati do nedelje, ko bo gostoval pri Portland Trail Blazers, s katerimi se bo pomeril tudi v noči na ponedeljek.

Ne spreglejte