Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
5. 10. 2020,
18.38

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Krka Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Ponedeljek, 5. 10. 2020, 18.38

3 leta, 6 mesecev

Pri Cedeviti Olimpiji še čakajo na rezultate testov pri košarkarjih

Koronavirus vnesel nemir v vrste Olimpije in Krke, upajo na pomoč pristojnega ministrstva

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Alen Hodžić | Foto ABA/Aleš Fevžer

Foto: ABA/Aleš Fevžer

Med polčasoma nedeljske tekme 1. kroga lige ABA je kot strela z jasnega usekalo v tabor Cedevite Olimpije in Krke. V ljubljanskem taboru so dobili izvide testiranja za koronavirus, pri enem košarkarju je bil pozitiven. Danes so opravili vnovično testiranje, ves čas pa so v pogovorih z Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ).

Lovke koronavirusa, ki povzroča negotovost po vsem svetu, so našle pot tudi v vrste Cedevite Olimpije. Za neprijetno novico, da je eden od košarkarjev pozitiven, so izvedeli med polčasoma nedeljske tekme lige ABA proti Krki.

Tekmo jim je NIJZ pustil odigrati do konca, nato pa so dobili vsi akterji odredbo, da morajo v 24-urno izolacijo.

Cedevita Olimpija Krka
Sportal Krka v 10-devno karanteno, Olimpija pa …

Dolenjci so medtem že sporočili, da jih je doletel ukrep, torej odredba o 10-dnevni karanteni. Ljubljančane čaka identičen korak, a poskušajo rešiti nastali položaj drugače. V nekaterih evropskih državah imajo do ekipnih športov namreč milejše prijeme in gredo v karanteno le okuženi, preostali, ki niso, pa lahko še naprej trenirajo in se udeležujejo tekem.

Trije rezultati ponedeljkovih testov pokazali negativen rezultat

Pri Cedeviti Olimpiji so že dobili rezultate ponedeljkovih testiranj za tri člane ekipe, ki so v stiku s košarkarji in se držijo vseh predpisanih protokolov glede distance, nošenja zaščitne maske ... Športni direktor Sani Bečirović, vodja ekipe Matko Jovanović in predstavnik za stike z javnostjo Tine Ružič sta imela negativen rezultat pri testiranju za covid-19, medtem ko na rezultate košarkarjev še čakajo.

Prav ti trije pa so edini, ki so v stiku s košarkarji, medtem ko direktor, predsednik in drugi člani vodstva niso.

Upajo, da jim bosta nasproti prišla ministrstvo za zdravje in NIJZ

Kdaj bo Jurica Golemac lahko spet treniral košarkarje in jih vodil na tekmah, še ni znano. | Foto: ABA/Aleš Fevžer/Cedevita Olimpija Kdaj bo Jurica Golemac lahko spet treniral košarkarje in jih vodil na tekmah, še ni znano. Foto: ABA/Aleš Fevžer/Cedevita Olimpija Prav to je tudi tema pogovorov z ministrstvom za zdravje. Edina možnost, da se izognejo karanteni, je morebitna odločba pristojnega ministrstva. V takšnem primeru bi pri NIJZ morda pustili izjemo in bi košarkarji Cedevite Olimpije in tudi Krke lahko nadaljevali treninge. Jasno, tisti, ki so negativni na koronavirus.

V Stožicah so danes opravili vnovičen test, če bi morebitni drugi pri okuženem košarkarju pokazal negativen rezultat. Kar nekajkrat se je namreč že zgodilo, da testi niso bili najbolj zanesljivi. Če bi se zgodil ta scenarij, bi morali prav vsi vključeni v tekmovalni pogon Olimpije še na en test – torej tretjega v treh dneh. V primeru vnovičnega negativnega rezultata bi lahko nadaljevali delo.

Če pa bo današnji test pri košarkarju še enkrat pokazal prisotnost covid-19, bi morali vsi v 10-dnevno karanteno, kar bi pomenilo, da ne bi odigrali sredine tekme EuroCupa proti turškemu Bursasporju, sobotne v okviru lige ABA proti Koper Primorski, v zraku pa bi bila tudi naslednja evropska tekma proti Gran Canarii, ki je v nedeljo prav tako obvestila, da ima v svojih vrstah okuženega košarkarja. Tekma tamkajšnjega državnega prvenstva proti Barceloni je bila tako prestavljena na 20. oktober.

Alen Hodžić
Sportal Koronavirus našel pot v vrste košarkarske Olimpije: v zraku negotovost

Košarkarji brez košarke, na slabšem tudi navijači

Košarkarji Krke bi morali ta teden odigrati tekmi proti Podčetrtku in Igokei. Za zdaj imajo odredbo o 10-dnevni karanteni. | Foto: ABA/Aleš Fevžer/Cedevita Olimpija Košarkarji Krke bi morali ta teden odigrati tekmi proti Podčetrtku in Igokei. Za zdaj imajo odredbo o 10-dnevni karanteni. Foto: ABA/Aleš Fevžer/Cedevita Olimpija Sicer pa morajo pri Olimpiji tedensko opraviti kar dva testa, kot velevajo pravila v EuroCupu. Prvega tri dni pred tekmo, drugega dan po dvoboju. Zanimivo je, da so bili vsi rezultati četrtkovega negativni, tri dni pozneje pa je bil eden od košarkarjev že okužen.

Če bo ukrep NIJZ obveljal in ga ne bo mogoče izpodbiti, bodo na slabšem tudi pri Krki. Novomeščani bi morali v sredo igrati obračun s Podčetrtkom, v soboto pa v okviru lige ABA gostiti Igokeo.

A ne bodo na slabšem le košarkarji, ampak tudi privrženci tega športa. Raje ne pomislimo, kaj bi se zgodilo, če bi se zgodba večkrat zaporedoma ponovila. Zato bi bilo verjetno smotrno poiskati rešitev za ekipne športe, da bodo lahko tudi v času zahrbtnega koronavirusa preživeli.

Ne spreglejte