Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Matevž Zupančič stečaj poenostavljena poravnava dolg Union Olimpija

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Olimpiji se je čas iztekel, na vrsti je sodišče

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Odštevanja pri košarkarskem klubu Union Olimpija je konec. Naslednji, ki ima besedo, je sodišče. Vodstvo kluba mora namreč danes predložiti zbrane podatke v povezavi s poenostavljeno prisilno poravnavo. Kakšna bo prihodnost kluba, bo znano v kratkem.

Po zakonu je moralo vodstvo Uniona Olimpije poleti zaradi nelikvidnosti ukrepati na enega od mogočih načinov – s prisilno poravnavo, poenostavljeno prisilno poravnavo ali stečajem.

Dolg ljubljanskega kluba namreč znaša več kot dva milijona evrov, na koncu pa so se odločili, da bodo klub poskušali rešiti s poenostavljeno prisilno poravnavo.

Na sodišče so 7. junija vložili zahtevek, v naslednjih štirih mesecih pa morali prepričati upnike, da sprejmejo manj denarja, kot bi ga morali dobiti prvotno.

Klub mora tako danes sodišču predstaviti, kaj so storili v tem času. Za uspešno izpeljavo poenostavljene prisilne poravnave bi morali prepričati polovico vseh upnikov in tiste upnike, katerih skupni znesek vseh terjatev znaša vsaj 60 odstotkov.

Če bo sodišče prižgalo zeleno luč, bo morala Olimpija vrniti več kot 600 tisoč evrov

Košarkarji Uniona Olimpije so v nedeljo v regionalni ligi ABA še četrtič izgubili za točko. Bo vodstvo kluba na sodišču bolj uspešno? | Foto: ABA liga Košarkarji Uniona Olimpije so v nedeljo v regionalni ligi ABA še četrtič izgubili za točko. Bo vodstvo kluba na sodišču bolj uspešno? Foto: ABA liga Jim je uspelo? "Zaradi vzdušja, ki ga lahko ustvarim - pozitivno ali negativno -, ne smem veliko povedati," je razumljivo skrivnosten direktor kluba Matevž Zupančič.

Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi bil izid boja tesen. To velja tudi za številne tekme Olimpije v tej sezoni, ki je kar štirikrat izgubila za točko. Nazadnje v nedeljo v regionalni ligi ABA proti Skopju iz MZT-ja, potem ko je nekaj minut pred koncem vodila za kar 15 točk.

Sodišče bo po prejetju preučilo celotno dokumentacijo, morda pozvalo klub h kakšnim dopolnitvam, nato pa podalo odgovor, ali gre Olimpija lahko v poenostavljeno prisilno poravnavo ali ne.

Če bo uspešna, bo morala upnikom v dveh letih plačati 20 odstotkov celotnega dolga.

To ne pomeni, da bi morala plačati približno 400 tisoč evrov, saj bi bil znesek višji. Razlog je v tem, da Furs in še nekateri privilegirani upniki pri poenostavljeni prisilni poravnavi niso vpisani pod terjatve.

Tako bi Olimpija morala v prihodnjih dveh letih odplačati nekaj več kot 600 tisoč evrov dolga, pravi Zupančič.

Zupančič: Olimpija je poslovala kot Barcelona

I "V teh štirih mesecih smo plačali vse, kot je bilo treba. V tem času smo poslovali kot Barcelona. To je dokaz, da nas bremeni dolg iz preteklosti," pravi Matevž Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar "V teh štirih mesecih smo plačali vse, kot je bilo treba. V tem času smo poslovali kot Barcelona. To je dokaz, da nas bremeni dolg iz preteklosti," pravi Matevž Zupančič. Foto: Vid Ponikvar Kaj se bo zgodilo ob črnem scenariju, če sodišče zavrne začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave? "Če ne bo uspelo, se bo treba usesti in premisliti, kako naprej. Možnost je stečaj in zaprtje kluba. Upamo, da obstaja tudi druga možnost. Sponzorji se bodo nato odločili, kako naprej," odgovarja Zupančič.

Če bo odgovor sodišča negativen, bo Olimpija tam, kjer je bila pred 7. junijem. Račun bo blokiran in ne bo mogla plačevati rednih računov, kar bi ji spet otežilo delovanje.

Kot pravi Zupančič, so v teh štirih mesecih, ko so imeli odprt račun, poslovali zelo zgledno: "Vse smo plačali, kot je bilo treba. V tem času smo poslovali kot Barcelona. To je dokaz, da nas bremeni dolg iz preteklosti. Igralci, zaposleni, dobavitelji in partnerji so dobili vse plačano v rokih. Znižali smo stroške poslovanja, saj je sodišče zahtevalo program prestrukturiranja financ. Z manj denarja se na tej ravni ne da poslovati, kar se vidi v evropskem klubskem tekmovanju Eurocup, kjer je razkol v kakovosti prevelik."

Ne spreglejte