Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Igor Kokoškov

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 14.00

6 let, 6 mesecev

Na koga (ne) računa slovenski selektor?

Brez Zorana Dragića in Bena Udriha, a tudi brez skrivnostnega Američana

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Selektor slovenske članske košarkarske reprezentance je objavil seznam kar 29 kandidatov za nastop na letošnjem EuroBasketu na Finskem in v Turčiji.

Na seznamu Igorja Kokoškova je še vedno 29 imen. | Foto: Sportida Na seznamu Igorja Kokoškova je še vedno 29 imen. Foto: Sportida

Objava širšega seznama reprezentančnih kandidatov selektorju izbrane vrste omogoča veliko manevrskega prostora, a klub temu razkriva marsikaj. Ob že napovedani združitvi moči dosedanjega kapetana Gorana Dragića in vzhajajoče zvezde evropske košarke Luke Dončića, ki naj bi prvič oblekel dres članske vrste, gre kaj hitro opaziti, da Srb na slovenski klopi ne namerava prepričevati in snubiti Bena Udriha in Aleksandra Vujačića. Tudi na Zorana Dragića, ki okreva po hudi poškodbi kolena, (še) ne računa.

Zato pa je na seznamu štirinajst takšnih košarkarjev, ki za člansko izbrano vrsto še nimajo uradnega nastopa. V primerjavi z njegovim prvim širšim seznamom (za kvalifikacije za EuroBasket) je med izbranci sedem novih košarkarjev - povratnika Luka Rupnik in Mirza Begić ter peterica novincev - Tadej Ferme, Jakob Čebašek, Jan Kosi, Gregor Hrovat in Martin Krampelj.

Alen Omić uradno (še) brez ameriškega tekmeca. | Foto: Vid Ponikvar Alen Omić uradno (še) brez ameriškega tekmeca. Foto: Vid Ponikvar Begić in Omić (še) brez ameriškega tekmeca

Zanimiv je tudi pogled na košarkarje z zvezdico, torej na tiste, ki so potencialni kandidati za nastop v vlogi zgolj enega naturaliziranega igralca. V tej vlogi sta zgolj stara znanca, bosanska centra s slovenskim državljanstvom Alen Omić in Mirza Begić.

V tej čakalni vrsti torej ni skrivnostnega ameriškega košarkarja, ki naj bi po hitrem postopku prišel do potnega lista in se s Košarkarsko zvezo Slovenije dogovoril za večletno reprezentančno sodelovanje (v tem kontekstu sta se omenjala Anthony Randolph in Kyle Hines) ali pa slovenskega Srba v ekipi Zadra Ivana Marinkovića.

Ob tem sicer velja dodati, da selektor Kokoškov s seznamom še ni zaprl nobenih vrat. Gre namreč za odprt seznam, ki se utegne tudi dopolniti. Lista 23 imen, izmed katerih bo na koncu Kokoškov sestavil dvanajsterico, namreč še ni romala na Mednarodno košarkarsko zvezo.

Še ta mesec "pravi seznam"

"Glavni kriterij pri izboru kandidatov je bila njihova igra in obnašanje v klubih, za katere so nastopali ter njihov razvoj in napredek v zadnjih sezonah. Pred nami je pomembno tekmovalno leto in verjamem, da se tega zavedajo tudi igralci. Spremljamo zaključek klubskih tekmovanj, kjer nastopajo kandidati. Najpomembnejše je, da igralci po koncu klubske sezone izkoristijo psihični in fizični odmor ter da zdravi in motivirani pridejo na začetek priprav. Sami odločamo o svoji pripravljenost za prihajajoče evropsko prvenstvu in to predstavlja našo prednost," je ob dopisni predstavitvi kandidatov poudaril Igor Kokoškov, ki pa naj bi že ta mesec dodobra oklestil seznam in na posebni novinarski konferenci razkril, na koga bo računal na pripravah.

Goran Dragić je večkrat zatrdil: "To bo moja zadnja reprezentančna akcija!" | Foto: Sportida Goran Dragić je večkrat zatrdil: "To bo moja zadnja reprezentančna akcija!" Foto: Sportida

Zbor 19. 7.

S pripravami na nastop na evropskem prvenstvu bo slovenska reprezentanca začela 19. julija. Že zdaj pa je jasno, kdo bo tedaj nudil strokovno podporo selektorju. V trenerskem kadru namreč ostajajo pomočniki Rado Trifunović, Aleksander Sekulić (tudi selektor mlade reprezentance U-20) in nekdanji kapetan Jaka Lakovič. Delo trenerja za telesno pripravo bo opravljal srbski strokovnjak Miljan Grbović.

Naj spomnimo, Slovenci bodo na evropskem prvenstvu (31. 9. – 17. 9.) nastopali v skupini A na Finskem in se tam pomerili s Poljsko, Finsko, Grčijo, Islandijo in Francijo. V drugi del EuroBasketa, ki bo potekal v Istanbulu, bodo napredovale štiri najboljše reprezentance.

Seznam reprezentančnih kandidatov za EuroBasket 2017

Jan Barbarič (Union Olimpija)
Mirza Begić (Cedevita)
Jaka Blažič (Baskonia)
Tomaž Bolčina (Helios Suns)
Vlatko Čančar (Mega Leks)
Jakob Čebašek (Hopsi Polzela)
Žiga Dimec (Krka)
Luka Dončić (Real Madrid)
Goran Dragić (Miami Heat)
Tadej Ferme (Rogaška)
Gregor Hrovat (Union Olimpija)
Erjon Kastrati (Krka)
Jaka Klobučar (Istanbul)
Jan Kosi (Sixt Primorska)
Martin Krampelj (Creighton University)
Luka Lapornik (Joventut)
Miha Lapornik (Bilbao Basket)
Blaž Mahkovic (Igokea)
Edo Murić (Banvit)
Aleksej Nikolić (Brose Baskets)
Mitja Nikolić (Novipiu Casale)
Alen Omić Anadolu (Unicaja)
Klemen Prepelič (Limoges)
Matic Rebec (Krka)
Luka Rupnik (Fuenlabrada)
Žan Mark Šiško (Ilirija)
Miha Vašl (Chalons-Reims)
Gašper Vidmar (Banvit)
Saša Zagorac (Parma)
Ne spreglejte