Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
29. 11. 2013,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Saša Dončić Real Madrid Slovenija Španija

Petek, 29. 11. 2013, 11.04

8 let

Bo Španija Sloveniji vzela košarkarski biser, ki se kali pri Realu?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Luka Dončić je eden največjih talentov slovenske košarke. Pri 14 letih je med najboljšimi posamezniki kraljevega kluba Real Madrida. V svojih reprezentančnih vrstah naj bi ga želeli videti Španci.

Že v vrstah Uniona Olimpije je bil Luka Dončić daleč najboljši košarkar v svoji generaciji. Z dobrimi predstavami je navdušil veliki Real Madrid, ki mu je ponudil šolo in kakovosten trening. Z obema rokama je zgrabil priložnost in odšel na učna leta v Madrid.

Hitro se je navadil na tamkajšnje življenje, svoje mojstrstvo pa dokazuje tudi na parketu. Velikokrat smo že pisali, da je bil MVP raznoraznih turnirjev, zdaj pa je pri vsega 14 letih dobil priložnost tudi med mladinci in tudi v družbi starejših košarkarjev že opozoril nase. "Luka trenira z mladinci in se mi zdi, da enkrat ali dvakrat na teden tudi s kadeti. Zjutraj ima prvi trening ob osmi uri, nato ga čaka šola od devetih dopoldne do petih popoldne, po prihodu nazaj v rezidenco (internat) pride ekipo iskat avtobus in sledi 22-kilometrska vožnja na popoldanski trening, ki traja tri ure. Celoten dan ima zapolnjen. Luka je v Madridu srečen in zadovoljen. Uživa. V tem trenutku se je pokazalo, da bi bila največja napaka, če ne bi šel," je o urniku sina povedal oče Saša Dončić, ki je bil ravno pretekli konec tedna pri njem na obisku.

Luka že zelo tekoče govori Špansko, kar mu le olajša življenje v španski prestolnici. "Prva dva meseca je bilo težko. Ko se je navadil, mu je bilo bistveno lažje. Naredil je tudi razred. Radi ga imajo, kar mu veliko pomeni," pravi Saša.

"Ima elemente Dejana Bodiroge in Dražena Petrovića"

V Madridu si je ogledal sinovo tekmo v dresu Reala in na vprašanje, za kakšen tip igralca gre, odgovoril s trenerskimi in ne očetovskimi besedami: "Kot košarkarski delavec lahko rečem, da je kadetsko vrsto prerastel. Pri mladincih bo tudi bolj napredoval, saj so močnejši. Luka je tip košarkarja, ki lahko igra na štirih igralnih mestih – od organizatorja igre do krilnega centra. S kom ga lahko primerjam? Morda bodo nekateri rekli, da ga hvalim, ampak vidim v njen elemente, ki sta jih imela Dejan Bodiroga in Dražen Petrović. Je polivalenten. Ima prodor, met, zna podati, igra dobro obrambo in skače. To sem videl na tekmi. Za svoja leta je preveč kompleten. Imeli bo tudi višino. Tam nekje okoli dva mesta bo visok."

V klubu so zadovoljni z njegovim pristopom in ga ob takšnem napredku v prihodnosti pričakujejo v prvem moštvu madridskega kluba. "Klub je organiziran. Alberto Angulo je postavil košarkarsko šolo. Izvrstno je organizirana. Za vsako malenkost je poskrbljeno. Luka bo naredil vse, da mu uspe. Kolikor sem se pogovarjal z ljudmi v klubu, so dejali, da računajo nanj. A je pot, da bo kaj postal, še zelo dolga. V tem trenutku je on le talent. Vendar verjamem, da mu bo uspelo, saj ima voljo in željo. Predvsem pa igra z ljubeznijo, in to se mi zdi najbolj pomembno," izpostavlja nekdanji košarkar Uniona Olimpije, Heliosa, Slovana …

Luka bo zanimiv tudi za Špance

Ob vsem prikazanem na parketu se jasno poraja vprašanje, ali so Španci pokazali kaj zanimanja, da bi mu ponudili njihovo državljanstvo ter posledično mesto v reprezentanci kot naturaliziran igralec. "Namigi so bili prisotni. Nobena zveza se ne bi branila igralca, kot je Luka. Vem, kakšna so pravila. Ne razmišljamo o tem. Luka je tisti, ki se bo odločil. Jaz lahko povem le to, da ga bom podpiral pri vsaki odločitvi in jo spoštoval," je Saša podal mnenje, da bi se znale tudi druge košarkarske zveze zanimati za usluge njegovega sina.

Škoda, da je v Sloveniji tako mizerno stanje v klubski košarki in da mladi košarkarji zapuščajo našo državo že zelo zgodaj. A smo si sami krivi, da je nastalo takšno stanje. Če že strokovnjaki bežijo iz Slovenije …

Ne spreglejte