Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
10. 7. 2013,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Boštjan Nachbar Božidar Maljković igra

Sreda, 10. 7. 2013, 16.39

8 let

Bo Maljković spremenil koncept? Dragić in Nachbar upata na hitrejše ritme

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na zadnjem evropskem prvenstvu v Litvi ni manjkalo kritik na račun igre slovenske košarkarske reprezentance. Bomo na domačem ozemlju pred zvestimi navijači gledali hitrejše udarce?

V Litvi je bilo nemalo takšnih, ki jim igra slovenske reprezentance ni bila pogodu. Tudi nekateri košarkarji so dejali, da so si želeli nekoliko drugačnega koncepta. Letos bo morala slediti sprememba, če bo Slovenija želela naskakovati najvišja mesta, kajti razlik med reprezentancami je vse manj. Zato bo morala naša izbrana vrsta izkoristiti prednosti, ki jih ima.

Ob pogledu na seznam kandidatov, ki ga je selektor Božidar Maljković objavil nedavno, je razvidno, da so v izbrani vrsti po večini košarkarji, ki jim leži hitra igra. Predvsem velja to za Gorana Dragića, ki je naš najboljši košarkar in bo zaradi tega nosil veliko breme. V ligi NBA je dokazal, da se zna spoprijeti s tovrstnim izzivom. Beno Udrih sledi onstran luže podobnim smernicam, medtem ko se med organizatorji igre dobro spoprime z dolgimi napadi Jaka Lakovič, kar je dodana vrednost slovenske reprezentance. Boštjan Nachbar prav tako uživa v hitri igri, njen predpogoj pa je dobra in agresivna obramba z veliko teka. Kot puščice znajo leteti v napad še Jaka Blažič, Zoran Dragić in Edo Murić, ki so med resnimi kandidati za dvanajsterico, ki bo nastopila na EuroBasketu. A so v naši izbrani vrsti tudi aduti za igro na postavljeno obrambo.

"Košarka je zame harmonija. Ni samo igra run'n'gun"

Na vprašanje, ali pričakuje hitrejšo igro slovenske reprezentance, je na primer Boštjan Nachbar odgovoril: "Upam, da bomo šli v to smer. Nikoli se nisem rad spuščal v delo selektorja in njegovih pomočnikov, zato ne bi rad polemiziral. Upam, da bo igra sestavljena hitro. Da bomo prisiljeni veliko teči in igrati agresivno obrambo. Glavni del našega motorja bo 'Gogi' (Goran Dragić, op. p.), ki je eden od najboljših organizatorjev v hitri in tranzicijski igri. In to ne samo v Sloveniji in Evropi, ampak na svetu. Predvsem moramo izkoristiti njegov potencial. Preostali se mu bomo morali priključiti in upam, da bo vse skupaj sestavljeno na takšen način. To ne pomeni, da bomo divjali po igrišču gor in dol, ampak igrali organizirano hitro igro. Se strinjam, to bi nam ugajalo."

Svoj pogled na tovrstno igro je izdal tudi Goran Dragić, za katerim je odlična sezona v ligi NBA in se razvija med najboljše organizatorje na zemeljski polobli: "Upam, da bo igra hitra. Vse je odvisno od selektorja, kakšen koncept bo postavil. Ne glede na to, kaj si bo zamislil, bomo morali mi kot profesionalci to upoštevati in se prilagoditi. Si pa jasno želim igrati malce hitreje. Tudi evropska košarka se nagiba k tem smernicam. Španci in Francozi so igrali tako. Morda v preteklosti nismo mogli igrati na ta način, ker smo imeli v ekipi Matjaža Smodiša in Erazma Lorbka, ki pa sta zelo močna v postavljeni igri. Bomo videli."

Selektor Maljković in njegova pomočnika Aleksander Sekulič ter Gašper Potočnik so si verjetno že zamislili koncept, ki ga bodo reprezentanti spoznavali od 19. julija, ko se začnejo priprave. Prvi mož stroke pa je o hitri igri povedal: "Tudi sam si želim, da bi igrali hitreje. Da igraš hitro, potrebuješ žogo. Če je nimaš, ni protinapada. V obrambi bomo morali igrati agresivno. Košarka je zame harmonija. Ni samo igra run'n'gun. Kaj pa bomo naredili takrat, ko nam bo tekmec onemogočil protinapad? Poglejte vse finale, na primer letošnjega v evroligi. Ko pride strah v kosti vsem košarkarjem in trenerjem, ni protinapadov. Takrat pridejo Spanoulis in podobni ter rešijo nastali položaj. Ko bomo le mogli, bomo igrali protinapade. To je moja filozofija že od prvega dne. Ko pa nam ne bo uspelo, bomo morali znati napadati organizirano."

Ne spreglejte