Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
5. 8. 2012,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Biserka Petrović Dražen Petrović

Nedelja, 5. 8. 2012, 10.39

8 let

Biserka Petrović: Dražen je tu z nami

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Dražen Petrović je ikona hrvaške in svetovne košarke. Mama Biserka, ki je bila prisotna na obletnici prve tekme med Slovenijo in Hrvaško, je spregovorila o filmu Nekoč brata, ljubezni do košarke ...

Pred 20 leti sta slovenska in hrvaška košarkarska reprezentanca odigrali prvo meddržavno tekmo v zgodovini. Hrvaška je bila takrat občutno boljša, potem ko je v Slovenskih Konjicah zmagala s 93:74, v svojih vrstah pa je imela v Draženu Petroviču, Dini Radji in Toniju Kukoču zvezdnike takratne evropske in svetovne košarke. Prav Petrović je bil z 18 točkami najboljši strelec tiste tekme. In v soboto je bila v Stožicah v okviru Adecco turnirja krajša slovesnost, na kateri so bili predstavljeni akterji takratne tekme. Prisotna je bila tudi mama pokojnega Dražena Petrovića, ki se dobro spominja, kako je bil Dražen razočaran, ko je izgubil s Slovenijo v kvalifikacijah za EP 1993. Prav ta tekma je bila njegova zadnja v življenju. "Dražen je bil nesrečen, če je izgubljal. Rekla sem mu, da ne more vsake tekme dobiti," je obudila spomin mama Biserka, ki je prejela v Stožicah plaketo, vendar ji je ob pogovoru s sedmo silo padla na tla in se razbila. "Dražen je tu z nami," je dejala.

Da je Dražen večen in še vedno izjemno popularen ter zapisan v srcih košarkarskih ljubiteljev, pove podatek, da je njegov muzej v Zagrebu, ki je bil odprt leta 2006, najbolj obiskan na Hrvaškem. Lani je bil po iniciativi Biserke odprt še muzej v njegovem rojstnem Šibeniku, kjer lahko obiskovalci vidijo, kje se je Draženova košarkarska pot dejansko začela. "Ogromno ljudi pride v muzej. Veliko jih je tudi iz Slovenije. Če ste na dopustu v Dalmaciji, potem lahko pridete v Šibenik, sicer pa v Zagreb," je dejala mama pokojnega Dražena in na vprašanje, kako gleda na popularnost košarke na tem področju, odgovorila: "To je Balkan. Košarka ne more iz tega okoliša, ker je zapisana v genih. Turnir, ki pravkar poteka v Ljubljani, je velik. Vedno smo bili najmočnejši v evropskem merilu v košarki. To je jasno. Olimpija, Partizan, moja Šibenka … Me pa moti, ker ni več takšne ljubezni v košarki, kot je bila nekoč. Vse se je spremenilo v posel. Košarka potrebuje ljubezen. V košarki moraš dati sebe, kot sta delala Dražen in Aco. Moraš biti del košarke."

Pred kratkim so lahko slovenski ljubitelji košarke videli film Nekoč brata (Once brothers), čigar ideja je bila od Vlade Divca, ki je skozi svojo prizmo pokazal, kako se je stanje v navezi z Draženom Petrovićem spremenilo v času vojne v nekdanji Jugoslaviji. In kako Biserka podoživlja film? "Od nas so želeli, da damo dovoljenje. Narejen je mislim za ameriško tržišče. Bil je zadetek v polno. Mislim, da je film ok. Divac je spregovoril, ker je fizično še prisoten z nami, Dražena pa ni več med nami, zato ni njegovih misli," je še za konec o filmu dejala mama enega največjih hrvaških in svetovnih košarkarjev.

Ne spreglejte