Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
1.29

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka po Franciji Greg LeMond Alberto Contador

Četrtek, 17. 7. 2014, 1.29

1 leto, 11 mesecev

Zakaj je na Dirki po Franciji toliko padcev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dirka po Franciji dnevno izgublja svoje favorite. Razloge za številne padce, pa odmislimo tiste zaradi selfiejev, je skušal osvetliti tudi legendarni Greg LeMond. So težave v karbonu ali zaviranju?

Po še enem hudem padcu na letošnji Dirki po Franciji, pri katerem si je eden od glavnih favoritov, Španec Alberto Contador zlomil golenico in se poslovil od dirke, je svoje mnenje podal tudi Greg LeMond, prekaljeni ameriški kolesar z dolgoletnimi izkušnjami in tremi skupnimi zmagami na francoski pentlji ter strokovni komentator televizijske mreže Eurosport.

Spomnimo: zaradi dveh padcev in poškodbe je dirko že v peti etapi končal glavni favorit, lanskoletni zmagovalec francoske pentlje Christopher Froome, v ponedeljek se je po silovitem padcu pri spustu podobno zgodilo tudi Špancu Albertu Contadorju.

Težava v karbonskih obročih in napačnem zaviranju?

"Ne razumem čisto dobro vseh teh padcev. Pri Contadorju je šlo za raven spust in ne verjamem, da bi lahko kje podrsal po tleh. 14 let sem vozil kot profesionalni kolesar in pri taki vožnji sem padel le enkrat. Mislim, da je težava v karbonskih kolesih in napačnem zaviranju. Očitno je, da kolesarji skozi ovinek hitrosti ne zmanjšujejo postopoma. Razlog so lahko karbonski obroči, ki očitno povzročajo neenakomerno zavorno silo. Pri zaviranju se zelo hitro segrejejo in takrat zavore močneje primejo. Mislim, da je to lahko razlaga za tako veliko število padcev," je opozoril LeMond.

"Ti fantje so profesionalci, obvladajo spuste, vedo, kako ubrati ovinek, niti nimajo težav z oljnimi madeži na teh gorskih cestah, torej mora biti težava nekje drugje," poudarja trikratni zmagovalec francoske pentlje.

"To, kar se je zgodilo Contadorju, me je izredno presenetilo. Vprašanje je, ali so bile krive zavore ali je popustil okvir kolesa. Karbonska vlakna so sicer krasna stvar, ampak če je kolo poškodovano, pa tega ni mogoče opaziti, je to lahko precejšnja težava," pravi LeMond in dodaja, da imajo aluminijasti obroči v primerjavi s karbonskimi, precej bolj enakomerno zavorno silo.

Ne spreglejte