Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
17.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Katalonija Daniel Martin Simon Špilak

Četrtek, 21. 3. 2013, 17.30

7 let, 12 mesecev

VIDEO: Martin nov vodilni, Valverde padel, Špilak napredoval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Irec Daniel Martin je zmagovalec kraljevske 4. etape kolesarske dirke po Kataloniji. Španec Alejandro Valverde, ki je bil vodilni pred pričetkom etape, je padel in odstopil. Špilak 14.

Na dirki je bila na sporedu kraljevska etapa, v kateri je bilo na sporedu pet kategoriziranih vzponov. Na petdesetem kilometru etape se je zgodil odločilen pobeg, ko je glavnini uspelo zbežati kar 25 kolesarjev. Dvajset kilometrov kasneje je bilo v begu le še 23 kolesarjev, medtem ko so tempo na čelu glavnine narekovali kolesarji ekip Movistar in Sky. Na stodvajsetem kilometru je na tleh pristal vodilni v skupnem seštevku Alejandro Valverde, ki je zaradi posledic padca odstopil. Poleg njega je na tleh pristal tudi njegov moštveni kolega Eros Capecchi, katerega je doletela ista usoda. Nato je prednost ubežnikov hitro naraščala in je 70 kilometrov do cilja znašala že 4 minute in pol. V zaključku etape sta bila na sporedu dva zelo dolga klanca. Vzpon Port del Canto je bil dolg skoraj 25 kilometrov, medtem ko je bil ciljni vzpon dolg slabih 19 kilometrov.

Ciljni vzpon so ubežniki pričeli le z minuto in pol prednosti pred glavnino, v kateri ni bilo več kot 50 kolesarjev. Petnajst kilometrov do cilja je ubežnikom skušal pobegniti Daniel Martin. Članu ekipe Garmin-Sharp sta nekaj časa sledila še Robert Kišerlovski (RadioShack-Leopard) in Jesus Herrada (Movistar). Kišerlovski je odpadel 12 kilometrov do cilja, Herrada pa 7 kilometrov do cilja. Glavnini sta medtem pobegnila Robert Gesink (Blanco) in Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol). Tri kilometre do cilja je glavnini pobegnil še Nairo Quintana (Movistar), katerega je kmalu ulovil še Joaquin Rodriguez (Katjuša). Rodriguez in Quintana sta do cilja uspela uloviti vse kolesarje pred njima z izjemo Martina, ki je ciljno črto prečkal 36 sekund pred njima in slavil etapno zmago. Poleg tega je 26-letni Irec oblekel majico vodilnega v skupnem seštevku.

Simon Špilak je z zaostankom minute in šestindvajsetih sekund osvojil 14. mesto in napredoval na 13. mesto v skupnem seštevku.

Ne spreglejte