Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 6. 2013,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kristijan Koren

Nedelja, 2. 6. 2013, 16.04

8 let

Veilleux s sijajno predstavo do etape in majice vodilnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
25-letni Kanadčan David Veillex je zmagovalec 1. etape in prvi vodilni v skupnem seštevku 65. kolesarske dirke Criterium du Dauphine (2.WT). Slovenec Kristijan Koren 18. v etapi.

Letošnja 1052 kilometrov dolga dirka se je prvič v njeni zgodovini pričela v švicarskem Champeryu, kjer je bil štart in cilj prve 121 kilometrov dolge etape. V slednji so bili na sporedu štirje kategorizirani vzponi. Vsega skupaj je bilo v etapi osemindvajset kilometrov vzpona. Prvo polovico etape je deževalo in tako se mokra kolesarska sezona nadaljuje tudi v juniju. Že takoj po pričetku etape so glavnini pobegnili trije kolesarji. David Veilleux (Europcar), Thomas Damuseau (Argos-Shimano) in Jean Marc Bideau (Bretagne-Seche Environnement) je bila trojica ubežnikov, katerim se je kmalu pridružil še Španec Ricardo Garcia (Euskaltel-Euskadi). Ubežniki so si hitro prikolesarili 10 minut prednosti pred glavnino. Na triintridesetem kilometru etape se je sam v lov za ubežniki podal Nemec Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step). Petdeset kilometrov do cilja so imeli ubežniki še 6 minut prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekip Movistar in Sky.

Slabe tri kilometre do vrha vzpona na drugi kategorizirani gorski cilj (prelaz Corbier) je ubežnikom v ospredju pobegnil Veilleux. Kanadčan je prvi prečkal gorski cilj, medtem ko je glavnina za njim zaostajala pet minut in pol. Veilleux je bil dobro na poti, saj je bila 30 kilometrov do cilja njegova prednost pred glavnino še vedno ista. Na sporedu sta bila še dva kategorizirana vzpona. Najprej je bil na sporedu slabih 5 kilometrov dolg vzpon Pas de Morgins, po katerem je sledil še skoraj 7 kilometrov dolg vzpon Champery. Na poti na Pas de Morgins in na spustu je glavnina ulovila Tonya Martina in Jeana Marca Bideaua. Veilleux je bil dobro na poti in je zadnji vzpon pričel z več kot tremi minutami prednosti pred glavnino. Vmes sta bila še Garcia in Damuseau. A Veilleux je danes uprizoril sijajno predstavo. V begu je bil vse od pričetka etape in slavil največjo zmago v dosedanji karieri. Povsem sam je prekolesaril zadnjih 47 kilometrov etape in zasluženo slavil zmago, po kateri je oblekel majico najboljšega v skupnem seštevku, majico najboljšega v točkovanju gorskih ciljev in majico najboljšega po točkah. A v ponedeljkovi 2. etapi, v kateri bo na sporedu šest kategoriziranih vzponov, bo kolesaril v rumeni majici vodilnega. Kristijan Koren je bil v glavnini in je ciljno črto prečkal kot 18.

Ne spreglejte