Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 3. 2021,
16.46

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Jan Tratnik Jan Polanc Luka Mezgec Mathieu Van der Poel Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja

Petek, 12. 3. 2021, 16.46

3 leta, 1 mesec

Od tirenskega do jadranskega morja, 3. etapa

Van der Poel ugnal goreča tekmeca, Pogačar skupno že peti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Mathieu van der Poel | Mathieu van der Poel je zmagovalec tretje etape letošnje Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. | Foto Guliverimage

Mathieu van der Poel je zmagovalec tretje etape letošnje Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja.

Foto: Guliverimage

Nizozemec Mathieu van der Poel je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke od Tirenskega do Jadranskega morja od Minticiana do Gualdo Tadina (219 km). V zahtevnem zaključku, ki je potekal nekoliko navkreber, je ugnal Belgijca Wouta Van Aerta in Italijana Davideja Ballerinija. Najboljši Slovenec je bil Tadej Pogačar na osmem mestu.

Po najdaljši etapi na letošnji dirki je v skupnem seštevku še naprej v vodstvu Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Drugi je zdaj van der Poel (Alpecin-Fenix), ki zaostaja štiri sekunde. Tretji je Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-step), ki po današnjem četrtem mestu zaostaja 10 sekund.

"Res sem bil vesel po prihodu v cilj, še posebej, ker sem bil frustriran po včerajšnji napaki. Zato sem želel to danes popraviti. Še bolj sem vesel zmage, ker je ekipa opravila izjemno delo, da je ujela ubežnike. Pomembno je bilo, da je Wout takoj zaprl prednost kolesarja, ki je nekoliko pobegnil. Sam sem mu le sledil," je dejal van der Poel po 30. zmagi v karieri.

"To je bil zahteven zaključek, sprint nekoliko navzgor. Noge so me res bolele," je še dodal zmagovalec dirke Strade Bianche preteklo soboto.

Pogačar ostaja v dobrem položaju

Lanski zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar je v skupnem seštevku napredoval na peto mesto, za vodilnim pa zaostaja 20 sekund. Pred njim je še Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious) z zaostankom 19 sekund. Pred sobotno kraljevsko etapo ni štedil z močmi in je poskušal v sprintu priti do čim boljše uvrstitve, a je bil prekratek v boju z boljšimi sprinterji.

Obdržal je belo majico najboljšega mladega kolesarja, a cilja še precej višje pred sobotno gorsko etapo. "Vesel sem bele majice, jutri pa je na vrsti najtežja etapa. Komaj čakam na ta izziv in upam na dobre noge. Danes je bila etapa dolga in zahtevna, na koncu je bilo tudi mrzlo. Počutil sem se dobro, a noge so bile po takšni etapi nekoliko utrujene. Upam, da si bom dobro opomogel," je za organizatorja dirke sporočil 22-letnik s Klanca pri Komendi. Vseeno napoveduje boj za modro majico vodilnega. "Zaostanek je kar velik, ampak videli bomo, če je majhen ali velik."

Dolg pobeg

V etapi je sicer na začetku ubežala peterica kolesarjev, ki si je privozila tudi devet minut naskoka. Je pa glavnina nato strnila vrste in zadnja ubežnika ulovila vsega tri kilometre pred koncem, ko se je cesta že dvigovala proti Gualdo Tadini. Nato je v zadnjih nekaj 100 metrih nekoliko zbežal še Zdenek Štybar (Deceuninck-Quick-step), a je Van Aert, tudi za ceno kakšnega atoma moči, pokril izgubljeno.

Luka Mezgec (Bike Exchange) je bil danes 92. (+ 1:51), Jan Tratnik (Bahrain Victorius) 118. (+ 2:20), Jan Polanc (UAE Emirates) pa 119. (+ 2:20) . V skupnem seštevku je Polanc zdaj 58. (+ 3:20), Mezgec je nazadoval na 86. mesto (+ 11:19), Tratnik pa je pridobil nekaj mest in je zdaj 134. (+ 17:41).

V soboto bo na sporedu najtežja etapa na dirki od Ternija do vrha na Prato di Tivi. Zaključni vzpon četrte etape je dolg 14,7 km s povprečnim naklonom sedem odstotkov. Pred tem bodo kolesarji premagali še en vzpon najvišje kategorije. Dirka se bo sicer končala v torek po kronometru v sedmi etapi.

Preberite še:

Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar - Tirreno - Adriatico 2021
Sportal Alaphilippe z izjemnim zaključkom, Pogačar se je izkazal
Primož Roglič - Pariz - Nica 2021
Sportal Roglič spet najboljši v etapi, v rahel klanec pometel s sprinterji
Ne spreglejte