Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
14.49

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Miha Koncilija Dirka po Franciji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 14.49

2 leti, 9 mesecev

Pogovor z Miho Koncilijo, nekdanjim trenerjem Tadeja Pogačarja, ki pri KD Rog skrbi za mladinski pogon

Kaj je razlog za Pogačarjevo izjemno sproščenost na Touru?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Tadej Pogačar | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Zakaj je Tadej Pogačar tako sproščen na letošnji Dirki po Franciji? Kako in kdo ga sploh lahko še sleče iz rumene majice vodilnega na dirki? Bodo napori s Toura preveč za presežne predstave na olimpijskih igrah? Pogovarjali smo se z Miho Koncilijo, nekdanjim Pogačarjevim trenerjem, ki pri KD Rog skrbi za mladinski pogon oziroma Pogi Team Generali.

Vas preseneča dogajanje na prvih dveh tednih Dirke po Franciji? Pred začetkom letošnje izvedbe Toura bržkone niste pričakovali, da bo vaš nekdanji varovanec Tadej Pogačar po prvih 15 etapah tako trdno v vodstvu dirke?

Miha Koncilja v družbi Tadeja Pogačarja in Urške Žigart | Foto: Alen Milavec Miha Koncilja v družbi Tadeja Pogačarja in Urške Žigart Foto: Alen Milavec Če sem povsem iskren, sem pred začetkom Toura pričakoval predvsem to, da bosta Tadej in Primož Roglič tako suverena, kot sta bila vso sezono, in da bo razlika med njima precej manjša, kot je zdaj med Tadejem in zasledovalci.

Je pa tudi res, in Tadej to pogosto poudarja, da jo je, kar zadeva padce na dirki, zelo dobro odnesel, medtem ko so tekmeci imeli precej manj sreče in so si zaostanke pridelali že na takih etapah, kjer tega nihče ni pričakoval.

Ampak vseeno, Tadej je dokazal, da je res za razred boljši od konkurence.

Navdušuje tudi njegova izjemna sproščenost. Kot da ne bi dirkal in vodil na najpomembnejši in najprestižnejši kolesarski dirki na svetu. Kako vi vidite to njegovo igrivost?

Res je. Že vso sezono ga opazujem in občudujem, kako kljub množici obveznosti, in teh je res veliko, vse skupaj jemlje z velikim užitkom. Prav uživa v vsem skupaj. To sem opazil tudi na dirki Po Sloveniji, kamor mu ne bi bilo treba priti, saj je vedel, da ga bo čakalo ogromno obveznosti, in zdaj na Touru.

"Tadej uživa v vsakem kilometru na kolesu. To se mi zdi glavni razlog njegove sproščenosti na Touru." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Tadej uživa v vsakem kilometru na kolesu. To se mi zdi glavni razlog njegove sproščenosti na Touru." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Težko to razložim drugače kot s tem, da uživa v vsakem kilometru, ki ga opravi na kolesu. To se mi zdi glavni razlog njegove sproščenosti, je pa hkrati tudi res, da je letos že večkrat izjavil, da je Tour že osvojil in da ne čuti pritiska, da bi zmago moral ponoviti. Če mu uspe zmagati, okej, če pa ne, pa tudi prav.

Se mi pa po drugi strani zdi, da si je Primož Roglič s tem, da ni dirkal dva meseca in da se je pripravljal samo na Tour, naložil precej veliko breme. Vsaj s psihičnega vidika.

Tadej Pogačar
Sportal Slovenski junak Pogačar ni bil niti za hip zaskrbljen

Tour se počasi končuje, olimpijske igre so blizu. Od zadnjega dneva na Touru do cestne preizkušnje na Japonskem (24. julij) bo minilo zgolj šest dni. Se vam zdi to prekratek rok, da bi kolesarji, ki so nastopali na Touru, dominirali tudi na olimpijskih igrah ali ravno obratno? Lansko svetovno prvenstvo takoj po Touru je pokazalo, da so kolajne osvajali kolesarji, ki so pravkar opravili Tour. Koliko se lahko Pogačar iztroši na Touru?

Kar zadeva regeneracijo, bo do olimpijskih iger zagotovo pripravljen, koliko pa bo nanj vplivala časovna razlika, je v tem trenutku težko reči. Vseeno, če bo tako, kot je zdaj, in bo do konca Toura vse izpeljal tako, kot si želi, in če gre s to sproščenostjo in užitkom, kot ju kaže v Franciji, na Japonsko, se mi zdi, da ga bo težko premagati. Vsaj glede na to, kako težka trasa se obeta.

Mislim, da bodo tako kot lani na svetovnem prvenstvu na cestni dirki v ospredju ista imena kot na Touru, medtem ko na kronometru, kjer potrebuješ več svežine, pričakujem druge kolesarje.

Bo Primož Roglič pripravljen do olimpijskih iger? | Foto: Vid Ponikvar Bo Primož Roglič pripravljen do olimpijskih iger? Foto: Vid Ponikvar

Roglič bo po težavah in odstopu na Touru verjetno še bolj lačen uspehov in še bolj motiviran.

Za Primoža si najprej želim, da bo na igre sploh odpotoval. Vseeno me nekoliko skrbi resnost njegovih poškodb. Upam, da se bo lahko pripravil tako, da bo v Tokiu v vrhunski formi. Mislim, da ga zgolj sodelovanje na olimpijskih igrah ne zanima. Upam, da bo vse v redu in da bosta v Tokiu oba v formi, željna tekmovati in željna zmage, ker bo potem veliko lažje.

Pogačar ima izredno natrpan urnik. Se bojite, da bi se iztrošil, prenasitil vsega, preutrudil?

Mislim, da te nevarnosti ni. Glede na to, kako letos uživa na kolesu in kako sproščen je, nič ne kaže, da bi se to zgodilo. Tudi vsak dan, ki ga preživi v rumeni majici, ga ne obremenjuje in vse obveznosti, povezane s tem, opravlja z največjim veseljem. Saj lahko vidimo pristen nasmešek in veselje, ki ju izkazuje ob tem.

Je pa težko biti dovolj pameten in oceniti, koliko ga lahko obremenijo in koliko ne, osebno mislim, da je obkrožen z vrhunsko ekipo, ki natančno spremlja njegovo stanje. Mislim, da je njegovo telo sposobno marsičesa, morda bi bila večja težava lahko glava. Z vidika obremenjenosti.

Sicer pa mislim, da si tudi sam želi prestaviti meje in videti, kako daleč lahko gre. Če bo letos res nastopil tudi na Vuelti in verjamem, da se je bo lotil na vso moč, bo to svojevrsten preizkus, ki bo pokazal, koliko sta sposobna njegova glava in telo.

Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Preseneča in navdušuje tudi njegova mentalna stabilnost. Na ponedeljkovi novinarski konferenci je med drugim moral odgovoriti tudi na vprašanje, kako odgovarja vsem tistim, ki dvomijo o njegovi predstavi, kar se je naslednji dan v vseh medijih spremenilo v vprašanja o dopingu. Marsikateri 22-letnik tega ne bi dobro prenesel, Pogačar je vse skupaj prenašal z nasmehom.

Res je. Mislim, da je to precej pričakovano vprašanje za rumeno majico in da so Tadeja v ekipi pripravili tudi na taka vprašanja. Mene bi taka vprašanja zagotovo vrgla iz tira. Ko na vso moč treniraš in se vsemu odrekaš, potem pa te novinar vpraša, ali si dopingiran. Strinjam se, da bi taka vprašanja pri taki starosti lahko pustila posledice, ampak ne, Tadej ostaja suveren.

"UAE letos dirka drugače kot lani. Zavedajo se, kaj so njihove prioritete." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "UAE letos dirka drugače kot lani. Zavedajo se, kaj so njihove prioritete." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kako bi ocenili delo ekipe UAE Emirates na letošnjem Touru? Lani je bilo na njihov račun izrečenih kup kritičnih besed, letos so že ob koncu prvega tedna kazali, da so lahko Pogačarju v oporo, pa čeprav mora ta delo ob zaključkih na vzponu še vedno opraviti sam.

Letos je ekipa UAE Emirates precej drugačna. Dobri so in zavedajo se, kakšne so njihove prioritete.

Glede na to, da je Tadej lani osvojil Tour in vsem v ekipi dokazal, kaj zmore, je letos vse podrejeno njemu, ne tako kot lani, ko so drugi še vedno dobivali možnosti, da dirkajo na svoj rezultat.

Letos je drugače, vse je podrejeno Tadeju. Vse je usmerjeno v to, da ga zaščitijo na cesti oziroma da ga počakajo, če se zgodi karkoli nepričakovanega. Zdi se mi, da dirkajo zelo premišljeno in da je bilo zanje v drugem tednu Toura vse precej lažje, saj si je Tadej že v prvem tednu nabral tako visoko prednost, da jim ni bilo treba pokrivati napadov ali za vsako ceno narekovati tempa.

Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Če bi bili športni direktor, recimo ekipe EF ali Ineos Grenadiers, kje bi iskali Pogačarjeve šibke točke?

Mislim, da nimajo kaj veliko možnosti. Včeraj sem pričakoval dolg napad Ineosa, konkretno Richarda Carapaza, kot ga je pred leti na Giru uprizoril Chris Froome, pa se to ni zgodilo. Mislim, da je bila včeraj prava etapa za tak poskus. Ampak četudi bi se to zgodilo, mu Tadej ne bi pustil naprej. Druga možnost pa je, da ga osamijo in upajo, da bo padel ali imel defekt in bo zaostal.

Richard Carapaz Tadej Pogačar
Sportal Pri bogatem Ineosu sporočajo: Ni še konec

Se strinjate, da Tour še zdaleč ni odločen?

Res je, do sobotnega kronometra se lahko še marsikaj spremeni. Vemo, kaj se je zgodilo v prvem tednu. Lahko padeš, se poškoduješ, zboliš, marsikaj gre lahko narobe. Se mi pa zdi, da je Tadej z ekipo na zelo dobri poti, da zdrži še zadnji teden in rumeno majico pripelje do Pariza.

"Matej Mohorič vedno znova navduši s tem, kako študiozno se loteva dirk." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Matej Mohorič vedno znova navduši s tem, kako študiozno se loteva dirk." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na Touru sta še dva Slovenca, Matej Mohorič, ki je v najdaljši etapi letošnjega Toura prišel do fenomenalne zmage, in Luka Mezgec, ki opravlja delo pomočnika Michaela Matthewsa, pred dnevi pa je bil na begu in etapo končal na 5. mestu. Kako ocenjujete njun nastop?

Odlična sta. Matej je z zmago res navdušil. Vedno znova me navduši s tem, kako študiozno se loteva dirk. Natanko ve, kje bo pridobil prednost in kje jo bo izgubil, kje lahko prihrani energijo in podobno. Vsa čast. Da ne omenjamo tega, da zraven še zelo dobro opravlja delo pomočnika. Podobno kot Mezgec. To, kar Slovenci letos kažejo na Touru, je izjemno. No, pa saj so že lani, kajne? Samo še Roglič manjka, da bi se udarila s Tadejem …

Vzporedno ob rumeni majici Tadeja Pogačarja se na Touru odvija še ena izjemna zgodba: preporod Marka Cavendisha, ki se je po številu etapnih zmag na Touru izenačil z legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vzporedno ob rumeni majici Tadeja Pogačarja se na Touru odvija še ena izjemna zgodba: preporod Marka Cavendisha, ki se je po številu etapnih zmag na Touru izenačil z legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Poleg boja za rumeno majico se vzporedno piše še ena izjemna zgodba. 34 etapnih zmag na Touru Marka Cavendisha in izenačitev z rekordom Eddyja Merckxa. Kako ste sami dojeli to izenačenje in preporod Britanca, ki je bil lani prepričan, da bo ostal brez ekipe in bo moral končati kariero?

Kar kurjo polt imam ob tem! Izjemno. Še posebej zato, ker se je zadnji dve, tri leta dobesedno mučil in smo vsi imeli občutek, da vztraja samo še zato, da nekaj zasluži. Očitno je sam pri sebi vedel, da ima še vedno dovolj moči in veliko željo po zmagah. Noro sem mu privoščil!

Po drugi strani pa, tako kot tudi sam ves čas poudarja, ima izjemno ekipo. Pri njegovi četrti etapni zmagi na letošnjem Touru bi verjetno lahko zmagal kdorkoli od treh sotekmovalcev, ki so ga na koncu potegnili do ciljnega sprinta. Quickstep ima izjemno naštudirano taktiko in dobre kolesarje, ki natanko vedo, kakšne so njihove naloge.  

Mislite, da bo letos še zmagal? Pred nami sta še dve sprinterski etapi, v petek in nato zadnji dan na Elizejskih poljanah v Parizu?

Prepričan sem, da bo. Zdaj ko so ujeli Merckxa, mislim, da imajo tudi 35. etapno zmago na vidiku. V petek ali v nedeljo, čeprav se sam bolj nagibam k temu, da se bo to zgodilo v petek.

 

Ne spreglejte