Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
7.46

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tour de France Tour de France nagrade

Četrtek, 27. 6. 2013, 7.46

1 leto, 9 mesecev

Tour de France: Kolesarska dirka z največjim proračunom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto se bo s prvo etapo na Korziki pričela 100. kolesarska dirka po Franciji. Proračun dirke znaša skoraj 3,5 milijona evrov, od česar gresta dobra 2 milijona za nagrade kolesarjem.

Na štartu dirke v Porto Vecchiu bosta tokrat le dva Slovenca, ki se bosta z moštvenimi kolegi borila za delček dobrih dveh milijonov evrov nagradnega sklada. Največ je vredna zmaga v skupnem seštevku (rumena majica). Zmagovalec dirke prejme 450.000 evrov. Sledi zmaga v skupnem seštevku po točkah (zelena majica), za kar zmagovalec prejme 25.000 evrov. Toliko je vredna tudi zmaga v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev (pikčasta majica), medtem ko najboljši mladi kolesar v skupnem seštevku (bela majica) prejme 20.000 evrov. Poleg omenjenih štirih majic sta na dirki še dve zanimivi razvrstitvi. Prva je razvrstitev za najbolj bojevitega kolesarja. Po vsaki etapi je za najbolj bojevitega razglašen en kolesar (2.000 evrov), ki nato v naslednji etapi kolesari z rdečo številko na hrbtu. Najboljšega v vsaki etapi izbere skupina osmih kolesarskih strokovnjakov. Skupnega zmagovalca zadnji dan dirke objavi žirija. Slednji prejme 20.000 evrov nagrade. Ekipa, ki zmaga v skupnem seštevku ekip, na koncu prejme 50.000 evrov nagrade. Ekipa, ki je po vsaki etapi razglašena za najboljšo v etapi, prejme 2.800 evrov.

Etapna zmaga je vredna 8.000 evrov, 2. mesto v etapi pa 4.000 evrov. Nagrade v etapi so do 20. mesta, ko slednji prejme 200 evrov. Vsako etapo z izjemo etape, v kateri je na sporedu ekipni kronometer, je za prvih dvajset kolesarjev na razpolago 22.500 evrov. Ekipa, ki bo zmagala ekipno kronometer, prejme 10.000 evrov. Vsega skupaj je za etapne uvrstitve namenjenih 475.000 evrov. V skupnem seštevku dirke denarno nagrado prejmejo vsi kolesarji, ki dirko končajo. Zadnji prejme 400 evrov, medtem ko bo 200.000 evrov prejel drugouvrščeni, tretjeuvrščeni pa 100.000 evrov. Denarne nagrade so za prve tri kolesarje na letečih ciljih ter za najboljše na gorskih ciljih. Največ je vredna zmaga na prelazu Pailheres, ki je najvišji na letošnji dirki. Zato bo tokrat na tem prelazu, ki bo na sporedu v 8. etapi, podeljena nagrada v spomin na Henrija Desgrangeja. Zmagovalec omenjenega gorskega cilja bo prejel 5.000 evrov. Vsaka od dvaindvajsetih ekip, ki bodo nastopile na dirki, prejme od organizatorjev dobrih 51.000 evrov za stroške. Organizatorji bodo ob koncu dirke tudi nagradili ekipe, od katerih bo vsaj sedem kolesarjev končalo dirko. Za vsakega kolesarja, ki bo prikolesaril v Pariz, bodo ekipe prejele še 1.600 evrov nagrade.

Vsekakor so denarne nagrade na Touru veliko večje kot na katerikoli drugi dirki. A slednje je tudi veliko težje dobiti, saj je na Touru težko doseči že to, da si član ubežne skupine. Vsekakor se kolesarjem, ki na dirki ne bodo v najboljši formi, slabo piše. Večina udeležencev si želi v beg že zaradi tega, da ob koncu etape prejmejo naziv najbolj borbenega kolesarja in s tem rdečo številko. Še težje je slaviti etapno zmago, saj se le redko zgodi, da se etapa ne konča po predvidevanjih. Le redko se bo zgodilo, da bodo ubežniki uspešni. Na prste ene roke lahko preštejemo kolesarje, ki lahko zmagajo v skupnem seštevku dirke in s tem odnesejo največji kos denarne pogače. A slednja se nato razdeli med celotno ekipo in zmagovalcu v največji meri ostane le možnost, da si izbori boljšo pogodbo ter plača davek na nagrado, ki je v bistvu ne prejme. V večini ekip namreč velja, da se zmagovalec dirke odpove denarni nagradi, ki jo prepusti ostalim članom ekipe, ki so mu pripomogli do zmage. Nekaj dobi tudi spremljevalno osebje, a se to od ekipe do ekipe razlikuje. Vsekakor pa drži, da je dobro biti član ekipe, katere kolesar zmaga v skupnem seštevku dirke.

Ne spreglejte