Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2022,
13.50

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

slovo Jumbo-Visma Tom Dumoulin

Petek, 3. 6. 2022, 13.50

1 leto, 10 mesecev

Tom Dumoulin je sprejel pomembno odločitev: To je moja zadnja sezona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Tom Dumoulin | Rogličev moštveni kolega Tom Dumoulin se ob koncu letošnje sezone poslavlja od profesionalnega kolesarstva. | Foto Guliverimage

Rogličev moštveni kolega Tom Dumoulin se ob koncu letošnje sezone poslavlja od profesionalnega kolesarstva.

Foto: Guliverimage

31-letni Nizozemec Tom Dumoulin se je odločil, da bo letošnja sezona njegova zadnja v karieri profesionalnega kolesarja. Moštveni kolega Primoža Rogliča v ekipi Jumbo-Visma je svojo odločitev pojasnil v daljšem zapisu na družbenih omrežjih.

31-letni Nizozemec Tom Dumoulin se je odločil, da se konec letošnje sezone poslavlja od profesionalnega kolesarstva. Moštveni kolega Primoža Rogliča v ekipi Jumbo-Visma je svojo določitev pojasnil na družbenih omrežjih.

"Odločil sem se, da bo sezona 2022 moja zadnja sezona v profesionalnem kolesarstvu," je začel daljši zapis, ki ga je danes objavil na družbenih omrežjih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Dumoulin (@t.dumoulin)

Pretreniran in izgorel

"Leto 2020 je bilo zame izjemno težko leto, končal sem ga pretreniran in izgorel. Na koncu leta 2020 in v začetku leta 2021 sem bil le še bleda senca samega sebe, zato sem se odločil, da si vzamem premor od kolesarstva in razmislim o svoji prihodnosti," je nadaljeval.  

Lani spomladi je napovedal, da se vrača v kolesarsko karavano, da je v obdobju, ki ga je preživel stran od sveta tekmovalnega kolesarstva, ugotovil, da ga še kako pogreša. Konec junija je postal nizozemski državni prvak v vožnji na čas, julija pa na olimpijskih igrah v Tokiu dokazal, da kljub težavam še vedno sodi med najboljše kronometriste sveta.

Olimpijska kronometrska trojka: Dumoulin, Roglič in Dennis | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Olimpijska kronometrska trojka: Dumoulin, Roglič in Dennis Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V vožnji na čas je zaostal zgolj za svojim moštvenim kolegom pri Jumbo-Vismi, Primožem Rogličem in svoji olimpijski zbirki dodal še drugo olimpijsko medaljo srebrnega leska. Prvo je leta 2016 osvojil na cestah Ria de Janeira.

Utrujenost, bolečine in poškodbe

Kljub svetli olimpijski predstavi pa mu na dirkah nikakor ni steklo. Kot je zapisal v svoji poslovilni objavi, se je počutil utrujeno, še bolj ob vsaki večji trenažni obremenitvi. "Namesto da bi napredoval, trpim zaradi utrujenosti, bolečin in poškodb," je zapisal. V kolesarstvo je vlagal preveč, iztržil pa malo. 

V Avstraliji še zadnjič v lov za svetovni naslov

Dodal je še, da verjame, da bi z zelo natančno strukturiranim treningom in obilico potrpežljivosti sicer znova lahko dosegel potencial na kolesu, a se je odločil, da se ne bo še enkrat podal po tej poti, da bo raje postavil piko na i in se lotil novih, neznanih izzivov. Kot je dodal, še ne ve, česa se bo lotil v drugi karieri.

"Z ekipo bomo pripravili načrt, kako čim bolje izkoristiti zadnje mesece. Upam, da mi bodo prinesli veliko uspeha in veselja," si je zaželel kolesarski zvezdnik iz Maastrichta, ki bo septembra še zadnjič nastopil na svetovnem prvenstvu. V Avstraliji bo v vožnji na čas iz sebe skušal iztisniti svoj maksimum.

Septembra bo na svetovnem prvenstvu v Avstraliji skušal dokazati, da še vedno sodi med najboljše kronometriste na svetu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Septembra bo na svetovnem prvenstvu v Avstraliji skušal dokazati, da še vedno sodi med najboljše kronometriste na svetu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Težka pot, a je ne bi želel zamuditi

Zapis je zaključil z zahvalo vsem, ki so ga spremljali na nepozabni pustolovščini, tako sotekmovalcem, spremljevalni ekipi, športnim direktorjem, mehanikom in sponzorjem ter izjemnim navijačem.

"Kolesarstvo je občasno terjalo mojo kri, pot in solze, a večino časa je bilo čudovito in za nič na svetu ga ne bi hotel zamuditi. Hvala vam, hvala vam, hvala vam," je sklenil karizmatični kolesar.

Leta 2017 je zmagal na Dirki po Italiji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Leta 2017 je zmagal na Dirki po Italiji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tom Dumoulin je eden najuspešnejših kolesarjev v zgodovini tega športa. Izstopal je predvsem v vožnji na čas, brutalni kolesarski disciplini, v kateri je leta 2017 osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 2016 v Riu de Janeiru in lani v Tokiu pa je postal še olimpijski podprvak v tej disciplini. Krojil je tudi vrh tritedenskih dirk. Leta 2017 je zmagal v skupnem seštevku Dirke po Italiji in bil leto pozneje drugi na Touru. V 11 letih poklicne kolesarske poti je dirkal za Sunweb, Giant in zadnja tri leta za Jumbo-Vismo.
Ne spreglejte