Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 2. 2020,
13.22

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

1

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Združenih arabskih emiratih

Četrtek, 27. 2. 2020, 13.22

4 leta, 2 meseca

Dirka po ZAE, 5. etapa

Izjemni Pogačar "vrgel kolo" za etapno zmago na "domači" dirki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

1

Tadej Pogačar dirka UAE | Tadej Pogačar je z izjemnim šprintom v 5. etapi Dirke po Združenih arabskih emiratih ugnal Kazahstanca Alekseja Lucenka. V skupnem seštevku dirke ostaja na 2. mestu. | Foto Arhiv organizatorja

Tadej Pogačar je z izjemnim šprintom v 5. etapi Dirke po Združenih arabskih emiratih ugnal Kazahstanca Alekseja Lucenka. V skupnem seštevku dirke ostaja na 2. mestu.

Foto: Arhiv organizatorja

21-letni slovenski kolesar Tadej Pogačar, član ekipe UAE Emirates, je na Dirki po Združenih arabskih emiratih, ki jo moštvo UAE obravnava kot domačo preizkušnjo, danes dosegel etapno zmago. V ciljem šprintu 5. etape je za mišjo dlako prehitel Kazahstanca Alekseja Lucenka iz Astane. "Napadel sem po zunanji strani in 'vrgel' kolo v cilj, da bi dobil tistih pet centimetrov," je slovenski as ponosno razlagal v cilju. V skupnem seštevku ni sprememb, še vedno vodi Britanec Adam Yates, ki je bil danes tretji, medtem ko Pogačar ostaja v beli majici najboljšega mladega kolesarja.

Odločitev o zmagovalcu 162 kilometrov dolge, pretežno ravninske etape s ciljnim vzponom na Jebel Hafeet je, kot je bilo pričakovati, padla v zadnjih kilometrih, ko so najboljši ujeli ubežnike, med katerimi je najdlje vztrajal Britanec James Knox iz moštva Deceuninck - Quick Step.

Takrat se je na čelo glavnine postavilo Pogačarjevo moštvo UAE Emirates in poskušalo streti vodilnega v skupnem seštevku Adama Yatesa iz moštva Mitchelton Scott, ki pa se ni pustil zmesti.

Luka Mezgec
Sportal Groenewegnu 4. etapa, Mezgec prehitro začel sprint

Pogačar izstrelil kar šest nabojev

V boju za etapno zmago je Pogačar, ki je etapo odpeljal s povprečno hitrostjo 42.467 kilometrov na uro, napadel kar šestkrat, a se sprva ni mogel otresti Britanca ter treh zasledovalcev, Kazahstanca Alekseja Lucenka (Astana), Francoza Davida Gauduja (Groupama FDJ) in Rusa Ilnurja Zakarina (CCC Team).

Dva kilometra pred koncem etape je močno napadel Yates, njegovemu tempu pa je lahko sledil le Pogačar.

Ker nista mogla najti skupnega jezika, se je za etapno zmago udarilo pet kolesarjev, največ moči pa je v zadnjih metrih etape pokazal prav Slovenec, ki je po desni strani prehitel Lucenka.

Po tekmi je priznal, da je šprint začel prehitro, pri tem pa ga je po notranji strani prehitel Lucenko. Pogačar je v zadnjem trenutku kolo "vrgel" v cilj in pridobil nekaj centimetrov.

"Zelo sem vesel zmage," je priznal slovenski kolesar, ki je z izjemnimi predstavami v lanski sezoni nase opozoril tudi širšo športno javnost. "Super je dobiti etapo, sploh ker gre za enega od največjih ciljev naše ekipe v tej sezoni. To je res neverjetno," je povedal v cilju.

Simon Yates | Foto: Arhiv organizatorja Foto: Arhiv organizatorja

Yates ostaja v rdečem

Yates je zadržal rdečo majico vodilnega, Pogačar je z zaostankom minute in sekunde na drugem mestu, tretje mesto pa je obdržal Lucenko, ki zaostaja minuto in 33 sekund.

Britanec si je majico vodilnega zagotovil v 3. etapi, ki se je tako kot današnja končala z 10,8 kilometra dolgim vzponom na Jebel Hafeet.

Zadnji dve etapi sta ravninski, kar pomeni, da se bodo za zmago najverjetneje udarili šprinterji, večjih sprememb v skupnem seštevku pa najverjetneje ne bo.

Ne spreglejte