SiolNET. Sportal Kolesarstvo
2,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
SP v cestnem kolesarstvu, cestna dirka (člani)

Dirka preobratov: Evenepoel po zmagi na Vuelti še svetovni prvak, Tratnik za las ob medaljo

2,65

termometer

Remco Evenepoel | Remco Evenepoel je dosanjal svoje sanje. Po zmagi na Dirki po Španiji je osvojil še naslov svetovnega prvaka v cestni vožnji.  | Foto: Guliverimage
Remco Evenepoel je dosanjal svoje sanje. Po zmagi na Dirki po Španiji je osvojil še naslov svetovnega prvaka v cestni vožnji. Foto: Guliverimage

V avstralskem Wollongongu se je razpletla še zadnja preizkušnja letošnjega svetovnega prvenstva. Izjemni Remco Evenepoel, ki je pred dvema tednoma zmagal na Dirki po Španiji, je postal še svetovni prvak v cestni vožnji. Pod najboljši slovenski rezultat se je podpisal Jan Tratnik, ki je bil še nekaj metrov pred ciljem v igri za medaljo, na koncu pa je osvojil 12. mesto. Tadej Pogačar, eden od glavnih favoritov za zmago, je bil na koncu 19. 

22-letni Belgijec Remco Evenepoel je napadel tik pred vstopom v predzadnji krog in iz večje skupine v ospredju s sabo odpeljal Kazahstanca Alekseja Lucenka. Tekmeca se je otresel ob predzadnjem prečkanju Mount Pleasanta in se v samostojni vožnji odpeljal zmagi naproti.

Kakšen izplen v zgolj 14 dneh:

Za Belgijca, mladinskega svetovnega prvaka iz Innsbrucka pred štirimi leti, je to 37. zmaga ter ena največjih v karieri. Po letu 1989 je postal prvi kolesar, ki je v istem letu postal svetovni prvak po zmagi na kateri od tritedenskih dirk (pred 14 dnevi je zmagal na Vuelti). To je nazadnje uspelo Američanu Gregu LeMondu.

Med prvimi mu je čestital rojak Wout Van Aert. | Foto: Guliverimage Med prvimi mu je čestital rojak Wout Van Aert. Foto: Guliverimage

"To je povsem neka druga raven, tega ne morem primerjati z naslovom mladinskega svetovnega prvaka. Dirkali smo tri ure dlje, bilo je precej bolj naporno. Po dolgi sezoni je to res neverjeten zaključek. Super vesel sem, da sem imel dobre noge," je v prvi izjavi po koncu preizkušnje dejal novi svetovni prvak.

"Ko sta v ospredju dva, si želiš le čim dlje sodelovati, toda počutil sem se zelo dobro in uvidel, da sem močnejši od Lucenka. Želel sem biti sam, saj na takšni trasi ne smeš izgubljati časa. Moje noge so že skoraj eksplodirale ob zadnjem prečkanju klanca, ampak vedel sem, da nato sledi spust. Ničesar nisem prepuščal naključju kljub vse večji prednosti. To je le svetovno prvenstvo in nikoli ne želiš izgubiti niti sekunde v lovu na mavričasto majico," je še dodal 22-letnik.

Drugo mesto je z zaostankom 2:21 minute zasedel Christophe Laporte, tretje pa domačin Michael Matthews.

Zmagovalna trojka: svetovni podprvak Christophe Laporte, zmagovalec Remco Evenepoel in bronasti Michael Matthews. | Foto: Guliverimage Zmagovalna trojka: svetovni podprvak Christophe Laporte, zmagovalec Remco Evenepoel in bronasti Michael Matthews. Foto: Guliverimage

Cestna dirka, podrobnejši potek:

Cilj: Potem ko je avgusta zmagal na Dirki po Španiji, je komaj 22-letni Belgijec osvojil še naslov svetovnega prvaka! Kdo mu bo delal družbo na zmagovalnem odru?

Remco Evenepoel | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage
Srebro je pripadlo Francozu Christophu Laportu, bron pa je pripadel domačinu Michaelu Matthewsu. Eden glavnih favoritov Wout Van Aert se je moral zadovoljiti s četrtim mestom.

Izidi, cestna dirka (m):

 1. Remco Evenepoel (Belgija)             6:16:08

 2. Christophe Laporte (Francija)          + 2:21

 3. Michael Matthews (Avstralija)        isti čas

 4. Wout Van Aert (Belgija)

 5. Matteo Trentin (Italija)

 6. Alexander Kristoff (Norveška)

 7. Peter Sagan (Slovaška)

 8. Alberto Bettiol (Italija)

 9. Ethan Hayter (Velika Britanij)

10. Mattias Skjelmose (Danska)

...

12. Jan Tratnik (Slovenija)              isti čas

19. Tadej Pogačar (Slovenija)

30. Jan Polanc (Slovenija)                   2:31

68. Jaka Primožič (Slovenija)                6:11

...

- odstop:

Mathieu van der Poel (Nizozemska), Domen Novak, David Per (oba Slovenija) ...

Štiri km do cilja: četverica zasledovalcev (Nizozemec Pascal Eenkhoorn, Danec Matthias Jensen Skjelmose, Italijan Lorenzo Rota in Švicar Mauro Schmid) je ujela Alekseja Lucenka, Remco Evenepoel pa ne popušča. Mavrična majica je skoraj že njegova.

10 km do cilja: Remco Evenepoel, ki še vedno vztraja na čelu dirke, je zagrizel v zadnji vzpon današnje dirke. Mt. Pleasant so kolesarji danes prevozili kar 12-krat. Najbližje mu je Kazahstanec Aleksej Lucenko, ki pa zaostaja več kot minuto in je vidno utrujen.

V ozadju se približuje četverica (Nizozemec Pascal Eenkhoorn, Danec Matthias Jensen Skjelmose, Italijan Lorenzo Rota in Švicar Mauro Schmid), ki zaostaja minuto in 22 sekund, sledi večja skupina. Jan Tratnik se medtem poskuša preseliti v prvo zasledovalno skupino in se vmešati v boj za odličje. Glavnina s Tadejem Pogačarjem še vedno zaostaja več kot dve minuti in pol. 

15 km do cilja: Remco Evenepoel je že v zadnjem krogu in drvi naslovu svetovnega prvaka naproti. Pred prvim zasledovalcem Aleksejem Lucenkom ima že skoraj minuto prednosti, preostali zaostajajo še precej več. Glavnina s Tadejem Pogačarjem krepko več kot dve minuti.

23 km do cilja: silovito je pospešil tudi eden glavnih favoritov Wout Van Aert in se odlepil od glavnine, medtem ko Tadej Pogačar ne uspe slediti tempu. Remco Evenepoel ima že več kot minuto prednosti pred najbližjimi zasledovalci, pred glavnino pa že več kot dve minuti in pol. 

25 km do cilja: Jaka Primožič, ki je več kot 200 km vozil na čelu dirke, je po izvrstni vožnji popustil, Belgijec Remco Evenepoel pa se je otresel Lucenka in gre sam naprej. Je to že odločilni napad?  

35 km do cilja: premiki na čelu dirke! Belgijec Remco Evenepoel in kazahstanski kolesar Aleksej Lucenko sta zdaj sama na čelu dirke in pospešujeta! V ozadju se jima približujejo štirje kolesarji, ki zaostajajo okoli 15 sekund, glavnina s Tadejem Pogačarjem pa spet zaostaja. Zdaj že spet več kot dve minuti. 

42 km do cilja: Tadej Pogačar ima dovolj čakanja! Postavil se je na čelo zasledovalne skupine in takoj zmanjšal zaostanek glavnine. Zdaj je zaostanek padel pod dve minuti. 

45 km do cilja: V ospredju je skupina 25 kolesarjev, v kateri ne manjka močnih imen, od Belgijca Remca Evenepoela, Francozov Romaina Bardeta in Pavla Sivakova, Švicarja Maura Schmida ... V vodilni skupini sta tudi Jan Tratnik in Jaka Primožič. Glavnina ima še vedno več kot dve minuti zaostanka. 

Pred kolesarji so še trije krogi (17,1 km, 250 višinskih metrov). V vsakem krogu sta dva krajša zaporedna vzpona. Prvi (Mount Ousley) je dolg 900 metrov in ima 4,5-odstotni naklon, pri drugem (Mt. Pleasant) pa kolesarje čaka 1,1 kilometra grizenja navkreber s povprečnim naklonom 7,7 odstotka, kmalu na začetku tudi do 14 odstotkov.

57 km do cilja: Kakšna so razmerja moči v vodilni skupini, kjer mrgoli močnih imen? Štirje Francozi (Sivakov, Bardet, Sénéchal, Pacher), štirje Belgijci (Serry, Hermans, Evenepoel, Dewulf), po trije Avstralci in Italijani ... dva Slovenca (Tratnik, Primožič). Tadej Pogačar in Wout Van Aert se vozita v glavnini, ki ima več kot dve minuti zaostanka.

60 km do cilja: oster tempo je spremenil situacijo na čelu dirke! Zasledovalna skupina z Janom Tratnikom in Remcom Evenepoelom je ujela ubežno skupino, kar pomeni, da je zdaj v ospredju skoraj 30 kolesarjev. V skupini sta tudi dva slovenska kolesarja, poleg Tratnika še Jaka Primožič. Za kolesarji je zdaj že več kot 200 kilometrov. 

66 km do cilja: do konca so samo še štirje krogi. Prednost ubežne skupine, v kateri je zdaj samo še osem kolesarjev, tudi slovenski kolesar Jaka Primožič, hitro kopni. V ozadju se približuje večja skupina z Janom Tratnikom in Remcom Evenepoelom, ki ima pred glavnino s Tadejem Pogačarjem in Woutom Van Aertom že minuto prednosti. 

110 km do cilja: na čelu dirke še vedno vztraja skupina 16 kolesarjev, med katerimi je tudi slovenski kolesar Jaka Primožič.

cestna dirka SP 2022 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

V ubežni skupini z nekaj zelo močnimi imeni, ki ima pred glavnino več kot pet minut prednosti, so še Italijan Samuele Battistella, v preteklosti že svetovni prvak med člani do 23 let, dva Avstralca Ben O'connor in Lucas Plapp, Kanadčan Pier-andré Coté, Novozelandec James Fouché, Čeh Michael Kukrle, Latvijec Emils Liepins, Američan Scott Mcgill, Poljak Lukasz Owsian, Švicar Simon Pellaud, Slovak Juraj Sagan, Izraelec Guy Sagiv, Belgijec Pieter Serry, Brazilec Nicolas Sessler in Francoz Pavel Sivakov.

Kolesarji so že opravili s krogom okrog gore Keira in jih zdaj čaka še sedem (od 12) krogov po mestu Wollongong. 

Mathieu van der Poel je odstopil že po 35 kilometrih.  | Foto: Guliverimage Mathieu van der Poel je odstopil že po 35 kilometrih. Foto: Guliverimage

35 km do cilja – Šok! Odstop enega od favoritov Mathieua van der Poela! Nizozemec naj bi se ponoči v hotelu sporekel z dvema najstnicama zaradi prevelikega hrupa in skorajda ni spal. Zaradi incidenta je moral celo na policijsko postajo. Utrujenost je očitno terjala svoj davek. 

Mathieu van der Poel Sportal Škandal na SP: Mathieuja Van der Poela aretirali v noči pred dirko

2.15 : Cestna preizkušnja se je začela ob 2.15 po srednjeevropskem času. Na startni listi je šest Slovencev, poleg Tadeja Pogačarja, ki je eden od glavnih favoritov za mavrično majico svetovnega prvaka, še Jan Tratnik, Domen Novak, Jan Polanc, Jaka Primožič in David Per. 

Trasa člani svetovno prvenstvo | Foto: UCI Foto: UCI
Pred kolesarji je 266,9 kilometra in 3.945 višinskih metrov. Že po dobrih 27 kilometrih jih čaka 8,7 kilometra dolg vzpon s petodstotnim povprečnim naklonom na goro Keira.

Sledilo bo 12 krogov, dolgih 17,1 kilometra, s po 250 višinskimi metri. V vsakem krogu bosta dva krajša zaporedna vzpona. Prvi (Mount Ousley) je dolg 900 metrov in ima 4,5-odstotni naklon, pri drugem (Mt. Pleasant) pa kolesarje čaka 1,1 kilometra grizenja navkreber s povprečnim naklonom 7,7 odstotka, kmalu na začetku tudi do 14 odstotkov.

Zadnji kilometri dirke so relativno ravni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin