Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
21.41

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,25

13

Natisni članek

Chris Froome doping

Sreda, 13. 12. 2017, 21.41

6 let, 4 mesece

Šok ali ne: Chris Froome pozitiven na dopinškem testu, a ima Sky zanj posebno razlago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,25

13

Chris Froome Vuelta 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

V javnosti je to jutro močno odjeknila novica, da je bil Britanec Chris Froome, štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji in letošnji zmagovalec španske Vuelte (in Toura), 7. septembra pozitiven na dopinškem testu. Testi so v urinu pokazali visoko koncentracijo salbutamola*, sredstva, ki ga Froome uživa zaradi težav z astmo. V ekipi Sky so v obsežnem sporočilu za javnost zanikali vsakršno zlorabo. Na novico se je že odzval tudi Vincenzo Nibali, drugi na letošnji Vuelti, ki je trenutno na pripravljalnem taboru na otoku Hvar.

Trenutno najboljši kolesar na svetu Chris Froome po pravilnikih Mednarodne kolesarske zveze (UCI) ni bil suspendiran, bo pa moral pojasniti, zakaj so bile mejne vrednosti v urinu presežene. Salbutamol je zdravilo, ki ga Svetovna protidopinška agencija (Wada) dopušča do meje 1.600 mikrogramov v obdobju 24 ur in ne več kot 800 znotraj 12 ur.

Sky je sporočil, da je analiza Froomovega vzorca pokazala vsebnost salbutamola v koncentraciji 2.000 nanogramov na mililiter, pri čemer meja, ki jo postavlja Wada, znaša 1000 ng/ml.

Če bi Froomu dokazali zlorabo prepovedanih sredstev, bi to pomenilo velik udarec za kolesarstvo. 32-letni Britanec je namreč štirikratni zmagovalec francoskega Toura, lani pa je zmagal na dveh tritedenskih etapnih dirkah, Touru in španski Vuelti.  | Foto: Reuters Če bi Froomu dokazali zlorabo prepovedanih sredstev, bi to pomenilo velik udarec za kolesarstvo. 32-letni Britanec je namreč štirikratni zmagovalec francoskega Toura, lani pa je zmagal na dveh tritedenskih etapnih dirkah, Touru in španski Vuelti. Foto: Reuters

Za novico izvedel na dan, ko je na SP v vožnji na čas osvojil bron

Froome je bil z abnormalnimi vrednosti testa seznanjen že 20. septembra, kar je na dan, ko je na SP na Norveškem v vožnji na čas osvojil 3. mesto (mesto za Primožem Rogličem), javnost pa je UCI obvestila skoraj tri mesece pozneje. To po besedah prvega moža Slovenske protidopinške agencije Janija Dvoršaka ne preseneča, saj je to ustaljen postopek. "Športnik ima pravico do določenega časovnega obdobja, v katerem pojasni svojo plat zgodbe," je dejal.



Froome je za rezultate testov izvedel 20. septembra letos, na dan, ko je na SP v vožnji na čas osvojil bron, slovenski kolesar Primož Roglič pa srebro .  | Foto: Reuters Froome je za rezultate testov izvedel 20. septembra letos, na dan, ko je na SP v vožnji na čas osvojil bron, slovenski kolesar Primož Roglič pa srebro . Foto: Reuters

Froome: Zaradi poslabšanja znakov astme smo povečali odmerek zdravila

Froome in njegova ekipa Sky sta že potrdila, da je imel odvzeti vzorec nenavadne vrednosti, a zatrdila, da to ne pomeni, da so kršili pravila. Če ekipa in kolesar ne bosta pojasnila povišanih vrednosti, Froomu grozi odvzem zmage na španski pentlji, pošteno pa bi mu prekrižali tudi račune o naskoku na peto zmago na Dirki po Franciji in zmago na Dirki po Italiji.

Po poročanju Guardiana je bil zaradi povišanih vrednosti sulbutamola v preteklosti že suspendiran eden od kolesarjev. Leta 2007 je bil od tekmovališč za leto dni oddaljen italijanski kolesar Alessandro Petacchi, vzeli pa so mu tudi vseh pet etapnih zmag na Giru.

Froome je v izjavi za britanski Guardian, ki je skupaj z novinarji pariškega časnik LeMond raziskoval ozadje novega dopinškega primera, kot razlog za neobičajno visoke vrednosti učinkovine sulbutamol v urinu navedel dejstvo, da je zaradi poslabšanja znakov astme v času španske Vuelte po nasvetu zdravnika ekipe Sky povečal odmerek zdravila. "Kot vedno pa sem pri tem upošteval dovoljene vrednosti," poudarja Froome.

"Svoj vodstveni položaj v športu jemljem zelo resno," je še dejal in pohvalil doslednost UCI. "Povsem pravilno je, da bodo natančno preverili rezultate testov, mi, skupaj z ekipo, pa jim bomo zagotovili vse potrebne podatke.

*Kaj je salbutamol?

Salbutamol, bolj znan pod tržnim imenom ventolin, je zdravilo, ki odpira srednjo in veliko dihalno pot v pljučih. Uporablja se za zdravljenje astme, z vadbo povzročene bronhokonstrikcije in kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB). Ponavadi se aplicira z vdihovalnikom ali nebulatorjem, vendar je na voljo tudi v obliki tablet in raztopin. Pri aplikaciji z vdihavanjem začne običajno delovati v 15 minutah, učinek pa traja od dveh do šestih ur.

(Vir: Wikipedia)

Vincenzo Nibali je priznal, da tudi sam trpi za astmo, da pa na zadnjih etapah letošnje Vuelte zaradi dežja ni potreboval dodatne pomoči salbutamola. | Foto: Getty Images Vincenzo Nibali je priznal, da tudi sam trpi za astmo, da pa na zadnjih etapah letošnje Vuelte zaradi dežja ni potreboval dodatne pomoči salbutamola. Foto: Getty Images

Nibali: Slaba novica za kolesarstvo

Na odmevno novico se je odzval tudi italijanski kolesar Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), ki je na letošnji Vuelti zasedel drugo mesto, torej mesto za Froomom.

"Kolesarstvo je danes prejelo slabo novico," je zapisal na Twitterju. "Tudi če se informacija izkaže za resnično, mi nihče ne bo dal možnosti, da bi se na zmagovalnem odru v Madridu (na cilju Vuelte) povzpel na najvišjo stopničko. Prepričan sem, da nam bo čas prinesel vse odgovore."

Razkril je še, da tudi sam trpi za astmo, a da zaradi deževnih dni ob koncu letošnje španske pentlje ni potreboval inhalatorja s salbutamolom, ki blaži simptome astme.

Je kolesarski zvezdnik Chris Froome izigral sistem?

  • Ne, prah se dviguje povsem po nepotrebnem. Froome je nedolžen, saj ni kršil pravil.
    15,55 %
    170 glasov
  • Za vse bi morala veljati enaka pravila, sploh ne bi smelo biti terapevtskih izjem.
    44,74 %
    489 glasov
  • Da, Froome si je pomagal do uspehov z nedovoljenimi sredstvi. Moral bi biti ostro kaznovan.
    39,71 %
    434 glasov
Oddanih 1093 glasov
Ne spreglejte