Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 5. 2018,
9.06

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia Jan Polanc Matej Mohorič Matej Mohorič

Sreda, 2. 5. 2018, 9.06

6 let

Slovenca pred dirko po Italiji

Polanc ne bo imel toliko prostih rok, Mohorič zadovoljen s pripravljenostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Jan Polanc | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na letošnji kolesarski dirki po Italiji bosta etapne uspehe med Slovenci lovila Jan Polanc in Matej Mohorič, ki sta v lanski sezoni okusila slast zmage na eni od etap tritedenskih dirk. Mohorič je v letošnji sezoni zelo dobro pripravljen, Polanc pa ni dobil nobene prave priložnosti za kakšen odmeven rezultat, a verjame, da jo bo dočakal na Giru.

Lani moštvena kolega pri ekipi UAE Emirates sta letos vsak v svojem moštvu. Mohorič se je preselil v Bahrain-Merido, Polanc pa je ostal član omenjene zasedbe.

Predvsem Mohorič je z izjemo Primoža Rogliča na začetku letošnje sezone najvidnejši slovenski kolesar. Polanc je ob močno okrepljeni ekipi UAE Emirates v vlogi pomočnika, priložnosti za lastno dokazovanje še ni dobil.

Težko govoriti o formi

A je ne glede na to pred začetkom Gira optimističen, v preteklosti je že dokazal, da mu rožnata dirka ustreza, saj je slavil na dveh etapah.

"Po dirki po Baskiji sem bil tri tedne doma, poskušal sem se sprostiti. Težko kaj povem o formi. Lani tak čas sem bil na dirki po Hrvaški, vedel sem, kako sem pripravljen. Treniral sem. Na dirki sem tokrat v drugačni vlogi. Fabio Aru je v ekipi. Ne bo toliko prostih rok kot lani," je v pogovoru za STA povedal Polanc, lanski zmagovalec etape na Etno, ki verjame, da bo kakšno priložnost za beg in napad na visoka etapna mesta dobil v zadnjem delu dirke, v zadnjem tednu.

"Že zaradi svojih ambicij bi si želel, da bi poskušal iti v beg. Od začetka bo težko. Nismo še imeli kapetana za končne stopničke. Prvi teden ne pričakujem prostih rok. Odvisno je od taktike ekipe, včasih smo šli tudi pomočniki v beg." | Foto: Žiga Zupan/ Sportida "Že zaradi svojih ambicij bi si želel, da bi poskušal iti v beg. Od začetka bo težko. Nismo še imeli kapetana za končne stopničke. Prvi teden ne pričakujem prostih rok. Odvisno je od taktike ekipe, včasih smo šli tudi pomočniki v beg." Foto: Žiga Zupan/ Sportida

"Za zdaj nimam razkrite etape, ki bi jo izpostavil in v njej želel doseči kakšen odmeven rezultat. Etna je lepa etapa, ampak težko verjamem, da bi tam dobil proste roke. Etapa na Zoncolan je prav tako lepa. Bomo videli. Nočem iti preveč v podrobnosti," je nekoliko skrivnosten 25-letnik.

"Že zaradi svojih ambicij bi si želel, da bi poskušal iti v beg. Od začetka bo težko. Nismo še imeli kapetana za končne stopničke. Prvi teden ne pričakujem prostih rok. Odvisno je od taktike ekipe, včasih smo šli tudi pomočniki v beg. Potem pa je vse odvisno od razpleta etape," razmišlja dvakratni zmagovalec etap na Giru.

Rezultatov še ni

Čeprav se je njegova ekipa pred začetkom sezone 2018 močno okrepila, prišla sta Aru in Irec Daniel Martin, oba kolesarja, ki merita na visoka mesta na tritedenskih dirkah, odmevnih rezultatov do konca aprila praktično ni dosegla. Tudi zato je Polančeva ekipa pod pritiskom, s katerim se bo morala spopasti na Giru. "Za zdaj rezultatov, glede na to, da smo vložili več denarja v nove kolesarje, ni bilo. Pritiski so večji, ker so vsi nestrpni. Poskušamo biti sproščeni. Če si naložiš preveč pritiska, ni najbolje. Za Giro so kupili kolesarja za to dirko. Ambicije zaradi tega so," je jasen Polanc.

"Sem zadovoljen s formo. V prvi etapi na Hrvaškem sem imel nekaj težav z vročino. Z veseljem pričakujem Giro," na začetek komaj čaka Matej Mohorič. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort "Sem zadovoljen s formo. V prvi etapi na Hrvaškem sem imel nekaj težav z vročino. Z veseljem pričakujem Giro," na začetek komaj čaka Matej Mohorič. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Na večini etap v pomoč ekipi

Več uspehov je v letu 2018 dosegla Bahrain-Merida, v kateri bosta na Giru dirkala Matej Mohorič in debitant na italijanski pentlji Domen Novak. Ta bo nabiral izkušnje in pomagal moštvu, Mohorič je v tej sezoni v odlični formi, ki jo bo skušal unovčiti tudi na prvi tritedenski dirki.

"Zadovoljen sem s formo. V prvi etapi na Hrvaškem sem imel nekaj težav z vročino. Z veseljem pričakujem Giro," je kratek in jasen Mohorič.

"Na oko, ko pogledaš profile, nobena etapa ni pisana na kožo ubežnikom. Glede na položaj v skupnem seštevku bo nekaj priložnosti, upam, da bom izkoristil eno od njih." | Foto: Damjan Medica "Na oko, ko pogledaš profile, nobena etapa ni pisana na kožo ubežnikom. Glede na položaj v skupnem seštevku bo nekaj priložnosti, upam, da bom izkoristil eno od njih." Foto: Damjan Medica

"Na generalno razvrstitev bo dirkal samo Domenico Pozzovivo. Sam zagotovo ne bom dirkal na generalno razvrstitev. Bom pa na večini etap v pomoč ekipi. Zagotovo se bo na 21 etapah našlo več kot pest priložnosti za lov na etapno zmago," so želje 23-letnega nekdanjega svetovnega prvaka med mladinci in mlajšimi člani.

Nekdanji član Adrie, zdaj Bahrain Meride Domen Novak je eden od treh Slovencev na dirki po Italiji. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji član Adrie, zdaj Bahrain Meride Domen Novak je eden od treh Slovencev na dirki po Italiji. Foto: Vid Ponikvar

Etape niso pisane na roko ubežnikom

"Na oko, ko pogledaš profile, nobena etapa ni pisana na kožo ubežnikom. Glede na položaj v skupnem seštevku bo nekaj priložnosti, upam, da bom izkoristil eno od njih," je nadaljeval pogovor Mohorič, ki je zadovoljen s pripravljenostjo in nastopi v letošnji sezoni. "Letos mi gre kar v redu. Imel sem srečo, da nisem imel nobene poškodbe, izostanka od treninga. Stopnjujem pripravljenost. Pred Girom postajam vse boljši. Računam, da bom na Giro prišel v najboljši pripravljenosti," je še optimističen Mohorič.

Slovenci z etapnimi zmagami na tritedenskih dirkah

dirka po Italiji:
2 zmagi: Jan Polanc
1 zmaga: Luka Mezgec, Primož Roglič

dirka po Franciji:
1 zmaga: Primož Roglič

dirka po Španiji:
1 zmaga: Matej Mohorič, Borut Božič

Ne spreglejte