Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
16. 1. 2024,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

Natisni članek

BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Žiga Slak

Torek, 16. 1. 2024, 4.00

3 mesece, 2 tedna

Skrbi, da se šampion Roglič bolje počuti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61
Žiga Slak | Žiga Slak je eden glavnih maserjev pri BORI - hansgrohe. Na pripravah je bil zadolžen za Primoža Rogliča. | Foto Jaka Lopatič

Žiga Slak je eden glavnih maserjev pri BORI - hansgrohe. Na pripravah je bil zadolžen za Primoža Rogliča.

Foto: Jaka Lopatič

S prihodom Primoža Rogliča v vrste BORE - hansgrohe so se dodatno odprla obzorja za vse prisotne v ekipi. Slovenski šampion je vnesel dodatno širino. Ne le s svojo prezenco, ampak tudi z željo po osvojitvi Dirke po Franciji. Naravnanost vseh deležnikov je dvignil na višjo raven, izpostavlja slovenski maser pri nemškem moštvu, 33-letni Žiga Slak, ki je bil na nedavnem trening kampu na Majorki zadolžen za slovenskega kolesarja.

Za razliko od Primoža Rogliča je Žiga Slak že povsem udomačen v ekipi BORA - hansgrohe, saj že četrto leto opravlja vlogo maserja, v katero je vstopil takoj po koncu kariere. Pred tem je deloval še v avstrijski kontinentalni ekipi in domači Perutnini Ptuj, za katero je v preteklosti tudi kolesaril.

"Z delom v ekipah spoznaš veliko ljudi. Ena oseba, s katero sem delal v prejšnji ekipi, me je priporočila. Prek nje sem prišel v BORO - hansgrohe," je o prihodu v BORO - hansgrohe povedal 33-letni Slak.

V karavani WorldToura imamo Slovenci le sedem kolesarjev, zato pa je ogromno spremljevalnega osebja v številnih vrhunskih ekipah. Čeprav ima ogromno dela, si na dirkah po svetu rade volje vzame čas, da s kom spregovori kakšno slovensko besedo: "Ponavadi ni veliko časa, ker ne spimo v istih hotelih. Če spimo, potem gremo na kavo, pijačo. Blaž Bogataj, ki je zdaj pri Ineos Grenadiers, je bil prej pri nas. V Bahrain-Victorious jih je denimo veliko. Lepo je videti kakšnega Slovenca in z njim reči kakšno domačo besedo."

Na trening kampu v Majorki sta se povezala

Po novem so v ekipi BORE - hansgrohe štirje Slovenci. Ob že omenjenih akterjih še dr. Tim Podlogar, ki je zadolžen za prehrano, in Primož Šegina, ki občasno pomaga kot mehanik. Najnovejši dodatek ekipi je slovenski junak Roglič, ki si želi osvojiti Dirko po Franciji. Slak o prihodu Rogliča ni izvedel nič prej kot vsi ljubitelji kolesarstva: "Nisem vedel, da bo prišel. Izvedel sem takrat kot vsi drugi. Morda ste vi mediji več vedeli. Vse sem prebral. Zanimivo, interesantno. Želel sem si, da bi prišel. Vidim, kako zaradi njega želijo dati vsi 200 odstotkov od sebe. Vsi so manj napeti okoli njega. Lepo za ekipo, zame kot Slovenca pa sploh odlično."

Primož Roglič | Foto: Matthis Waetzel/BORA - hansgrohe Foto: Matthis Waetzel/BORA - hansgrohe

V ekipo BORA - hansgrohe je tako prišel eden najboljših kolesarjev na svetu, kar je vzbudilo dodatno motivacijo v vrstah ekipe. V en glas so to nedavno na trening kampu v Majorki izpostavljali prvi mož ekipe Ralph Denk, športni direktor Rolf Aldag in novi moštveni kolegi. Tour de France je osrednji cilj in njemu so posvetili leto 2024. "Vsi si želijo, da bi se dobro počutil. Trudijo se. Vse je na visoki ravni," je poudaril Slak. Na kampu na Majorki je z masažami nad Roglo bdel prav Slak. Glede dirk je narisan še vprašaj: "Na trening kampu sem ga masiral. Kako bo na dirkah, ne vem. Mislim, da nima določenega osebnega maserja. Vsaj nisem slišal. Za zdaj je z mano. Za dirke bomo videli, s kom bo."

Na Touru bo, ni pa še jasno, ali bo zadolžen za Rogliča

Ali bi ga rad masiral na Touru? "Jasno, da bi ga. A ni odvisno od mene. V ekipi imamo vodjo maserske službe, ki delegira, kdo koga masira. Bom pa tudi jaz prisoten na Touru," odgovarja Žiga, ki sicer živi v Nemčiji, kjer ima tudi dekle. In kje je zaposlena njegova boljša polovica? Prav tako pri BORI - hansgrohe, kjer je voznica avtobusa, ena redkih v karavani World Toura – videli jo bomo lahko junija letos na dirki Po Sloveniji.

"Primož je vse dvignil na višjo raven." | Foto: Jaka Lopatič "Primož je vse dvignil na višjo raven." Foto: Jaka Lopatič

Z rojakom se je dobro ujel in o njem lahko govori le z izbranimi besedami: "Super se mi zdi. Dosti se pogovarjava. Spoznavava se še. Zelo sproščen in preprost je. Z njim se lahko pogovarjaš o vsem."

Tudi z Rogličem je razvil način komunikacije, kar zadeva masažo. Vsak posameznik ima morebiti drugačne želje: "Začnem jaz, nato pa je specifično. Odvisno od morebitne bolečine, kaj posameznik potrebuje. Meni ni pomembna masaža kot taka. Želim si, da se kolesar sprosti. To je najpomembnejši del masaže. Da je sproščen. Da bo učinek dosežen. Da se zmanjša mlečna kislina v mišici, kolikor je mogoče. Mentalno je idealno, da se kolesar odklopi in pozabi na kolesarstvo. Zlasti na tritedenskih dirkah. Eni spijo, drugi se pogovarjajo."

Področje prehrane ga zanima, zato posveča čas tudi temu

Kljub pomanjkanju časa za dodatno izobraževanje Slak poudarja pomen samoiniciative in razkriva svoje zanimanje za prehrano, za kar je pri nemški ekipi zadolžen Podlogar: "Zanima me prehrana. V Timu imamo izvrstnega strokovnjaka in se od njega veliko učim. Nutricionist denimo ne more biti fizično vedno zraven. Zaupa se osebju, da vsak naredi vse prav. To znanje moramo imeti tudi mi. Konec koncev smo mi tisti, ki skuhamo riž po cilju etape, pripravimo 'recovery shake', riževe tortice. To področje me kar zanima. Mislim, da se bom še več o tem izobraževal."

Primož Roglič kronometer | Foto: Matthis Waetzel/BORA - hansgrohe Foto: Matthis Waetzel/BORA - hansgrohe

S temi besedami Žiga nakaže pomembnost svoje vloge, ki je lahko celo podaljšana roka slovenskega strokovnjaka Podlogarja, s katerim smo se ob koncu prejšnjega leta že pogovarjali tudi na Sportalu: "S Timom zelo rad komuniciram. Želim, da so stvari, ki jih naroči, tudi tako narejene," je poudaril Žiga, ki verjame, da bodo s prisotnostjo Rogliča za nemško ekipo prišli še svetlejši časi.

Ne spreglejte