Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 5. 2014,
21.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Simon Špilak rumena majica Katjuša

Petek, 2. 5. 2014, 21.47

8 let

Simon Špilak: Naredili bomo vse, kar lahko, da ubranimo rumeno majico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po današnji zmagi v kraljevski etapi 68. kolesarske dirke po Romandiji, ki je potekala v hladnem in deževnem vremenu, je najbolj zadovoljen 27-letni Slovenec Simon Špilak.

Kolesarji, ki nastopajo na 14. letošnji dirki svetovnega koledarja, so morali v 180 kilometrov dolgi etapi prekolesariti štiri kategorizirane vzpone prve kategorije.

"Etapa, ki je potekala v dežju, je bila zelo zahtevna. A v dežju vedno rad dirkam, saj mi tako kot mraz ne povzroča težav. Zaradi zahtevnih klancev v prvem delu etape in velike hitrosti se v prvi polovici etape nisem najboljše počutil. V drugi polovici etape je bilo počutje veliko boljše. Poleg tega je ekipa odlično delovala in prav odlična komunikacija je bila odločilna ob samem koncu etape. Ko je napadel Christopher Froome, sem točno vedel, da ga moram uloviti, saj je bil to odločilen napad na dirki. Z ritmom nisem pretiraval in v svojem tempu sem ulovil najprej Nibalija in nato še Frooma. Z drugim sva odlično sodelovala tako na zahtevnem spustu kot v zadnjih kilometrih etape. V zadnjem delu etape sem se osredotočil le na dogajanje v etapi. Seveda sem pomislil tudi na etapno zmago, a Chris Froome je izvrsten tekmec, zato sem še toliko bolj vesel, da mi je uspelo zmagati v etapi," je po zmagi za Sportal povedal Simon Špilak, ki bo v sobotni etapi kolesaril v rumeni majici vodilnega.

"V veliko zadovoljstvo mi bo kolesariti v rumeni majici vodilnega po tako sijajni zmagi." Teoretično je Špilak izkoristil edino priložnost na dirki, da zmaga v etapi. Rumena majica vodilnega je posledica izvrstnega nastopa na uvodnem prologu in današnje zmage. Teoretično je Froome močnejši v posamičnem kronometru, zato je bilo že pred ciljem kraljevske etape jasno, da bo verjetno Špilak tisti, ki ima večjo željo in bo slavil zmago. To dobro vesta tako Špilak kot Froome, a dirke še zdaleč ni konec. Zagotovo lahko pričakujemo, da bo v krožni sobotni etapi ekipi Katjuša pri narekovanju tempa, če bi kdo izmed ubežnikov ogrozil Chrisa Frooma, na pomoč priskočila prav ekipa Sky. Obema ekipama je v interesu, da tako Špilak kot Froome zadnjo nedeljsko etapo, v kateri bo na sporedu posamičen kronometer, začneta s prednostjo pred tekmeci, ki sta si jo prikolesarila v današnji etapi.

"V veliko zadovoljstvo mi bo kolesariti v rumeni majici vodilnega po tako sijajni zmagi, kot sem jo dosegel danes. Pred nami sta še dve etapi, od katerih bo odločilna nedeljska, v kateri bo na sporedu posamičen kronometer. Seveda bom skušal s pomočjo moštvenih kolegov ubraniti rumeno majico vodilnega in zmagati na dirki. Zagotovo pa ne bo lahko, saj so tako Froome kot preostali tekmeci zelo dobri. A ne predajamo se vnaprej in storili bomo vse, kar lahko, da nam uspe," je sklenil Špilak. Lani je Špilaka v zadnji etapi dirke, ko je bil prav tako na sporedu posamičen kronometer, Froome premagal le za sedem sekund. Vsekakor ima tokrat Špilak najlepšo priložnost v karieri, da v nedeljo dvigne roke v zrak v znak zmage v skupnem seštevku dirke. Bo pa zagotovo zelo tesno.

Ne spreglejte